În timp ce sute de funcţionari publici protestau la poarta Parlamentului acuzând că 60% dintre ei au salariul minim pe economie, Senatul a respins cu 90 de voturi Ordonanţa de urgenţă privind triplarea salariilor demnitarilor.

sursa foto: romaniatv.net
sursa foto: romaniatv.net

Raportul de respingere fusese adoptat în Comisia de muncă a Senatului, iar senatorii au aprobat, practic, în plen, acest raport.

Camera Deputaţilor este însă cea decizională pentru această lege.

Guvernul a triplat în 8 iulie, prin Ordonanţă de urgenţă, salariile demnitarilor cu cele mai înalte funcţii în stat: preşedintele ţării, prim-ministru, viceprim-ministru, miniştrii, şefii SRI, SIE, SPP, STS etc. – în total 48 de funcţii, pentru care leafa lunară a crescut la circa 20.000 de lei de la 1 august.

La acea dată fostul premier Victor Ponta se afla în Turcia, unde se operase la genunchi iar în locul lui fusese numit interimar vicepremierul Gabriel Oprea. Aşadar, naşul Oprea i-a mărit leafa finului, dar şi pe a lui.

OUG nr. 14/2015 a fost publicată chiar în ziua adoptării în Monitorul Oficial. Iată grila de salarizare:

salarii demnitari, presedinte, premier

salarii demnitari= presedinte, premier

Iohannis a salutat majorarea salariilor 

Preşedintele Iohannis a salutat creşterea salariilor demnitarilor, printre care şi al său: „Mi se pare o intenţie înţeleaptă, având în vedere că salariul unui demnitar reflectă poziţia acestuia în stat. Știu că miniștrii sunt de multe ori în situația ca în propriul minister un număr mare de funcționari să aibă o remunerație considerabil mai mare decât ministrul, lucru care nu poate fi o soluție. De asemenea, cred că din rațiuni pur populiste nu s-a rezolvat până acum această situație”.

Iohannis susţinea că decizia Guvernului „se înscrie la categoria prevenirea corupției”. Mai pe româneşte, lefurile mărite ale preşedintelui, premierului, miniştrilor şi şefilor Camerelor Parlamentului i-ar împiedica pe aceştia să comită acte de corupţie. Altfel…

Oprea: Anomalia cu salariile mici trebuie să ia sfârşit

La rândul său, premierul interimar Oprea argumenta că majorarea salariilor magistraţilor a redus corupţia în Justiţie – lucru care nu s-a dovedit, aşa cum arată anchetele DNA din ultima vreme.

El a arătat că „noul nivel de salarizare ține cont de reperul pe care îl reprezintă salarizarea în justiție, și anume remunerarea funcțiilor de președinte și judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție”.

„Nu ne putem preface că este normal ca un președinte de țară europeană să primească la final de lună aproximativ 1.500 de euro. (…) Această anomalie trebuie să ia sfârșit”, a susținut Oprea.

Plouă cu Ordonanţe de urgenţă

Premierul interimar de acum 4 luni nu a explicat însă de ce regimul demnitarilor trebuie să fie discriminatoriu, el anunțând doar că noul proiect de lege al salarizării bugetarilor este pregătit de Ministerul Muncii iar toate lefurile din sistemul public vor crește până la sfârșitul acestui an.

Între timp, a plouat cu ordonanţe de urgenţă: salariile medicilor au fost majorate cu 25% de la 1 octombrie, apoi lefurile tuturor celorlalţi bugetari au fost mărite cu 10%.

A mai fost dată o ordonanţă  de urgenţă pentru “crema” Ministerului de Finanţe, ANAF, Marii Contribuabili şi Achiziţiile Publice (cu majorări de până la 70%), dar protestele angajaţilor de rând din Finanţele publice l-au determinat pe Victor Ponta să anuleze actul normativ cu câteva zile înainte să demisioneze cu guvern cu tot.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version