„Ordonanța-trenuleț” 115, adoptată vineri de Guvernul Ciolacu, prevede pentru anul 2024 majorarea amenzilor, dar și a salariilor bugetarilor, iar profesorii sunt încă ținuți în șah, deoarece nu știu exact cât vor primi în plus de la 1 ianuarie. (Vezi document la finalul articolului)
Concret, salariile tuturor angajaților de la stat vor crește cu 5%, în timp ce sporurile li s-au plafonat la nivelul lunii decembrie 2023.
Profesorii vor primi 20% în plus la salariu, în două tranșe (1 ianuarie și 1 iunie), dar OUG 115/2023 nu stipulează cuantumul acestora.
Totodată, de la 1 ianuarie 2024, valoarea punctului-amendă va crește cu 20 de lei, de la 145 de lei (valoare plafonată de câțiva ani) la 165 de lei, respectiv 5% din salariul minim brut garantat în plată, astfel că a fost modificat în acest sens și alin. (2) al art. 98 din Codul rutier, unde un punct-amendă reprezenta valoric 10% din salariul de bază minim brut pe economie.
200 de lei, în continuare netaxați la salariul minim
Toate pensiile, indexate de rata inflației
Vor fi indexate cu 13,8% toate pensiile – inclusiv cele speciale (cu excepția celor ale magistraților), al căror cuantum va fi și mai uriaș -, indemnizațiile acordate invalizilor, veteraniilor și văduvelor de război. Totodată, indemnizația socială pentru pensionari va crește la 1.281 de lei/lună.
Pensiile speciale pentru primari au fost amânate pentru 2025, dar cele aflate în plată vor trebui achitate în continuare însă, așa cum a decis, recent, Curtea Constituțională (CCR).
Bugetarii cu titlul de doctor primesc indemnizația doar dacă activează în domeniu
Bugetarii care deție titlul științific de doctor vor beneficia de o indemnizație pentru titlul științific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar.
Cuantumul salarial al acestei indemnizații nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensațiilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor.
Munca suplimentară a bugetarilor, compensată cu timp liber – excepție la militari, polițiști și cei din serviciile secrete
Munca suplimentară a bugetarilor va fi compensată cu timp liber, cu anumite excepții: personalul militar, polițiști, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională.
Plata majorării se efectuează în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare.
Similar se va aplica și personalului din instituțiile de apărare și securitate națională care execută serviciul de luptă permanent.
Bani europeni pentru persoane defavorizate
Totodată, vor fi acordate, din bani europeni, în perioada 2024-2027:
- tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde (250 lei în 2024 și 125 lei în perioada 2025-2027)
- pachete cu produse alimentare.
„Rabla Plus”, mai săracă
Executivul a interzis, în anul viitor, achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică, de către autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare.
Legea statutului feroviar a fost amânată pentru anul 2025.
Noi modificări în privința numerarului
„Operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între firme și persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către/de la o persoană”, mai prevede „OUG-trenuleț”.
Operațiunile de încasări și plăți efectuate între firme și persoane fizice, reprezentând primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări, indiferent de natura și destinația acestora, se efectuează numai prin instrumente de plată fără numerar.
Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăși, la sfârșitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei.
În cazul magazinelor de tipul cash and carry, supermagazinelor și hipermagazinelor care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, sumele în numerar aflate în casierie nu pot depăși, la sfârșitul fiecărei zile, plafonul de 500.000 lei. Sumele în numerar care depășesc plafonul se depun în conturile bancare ale acestor persoane juridice în termen de două zile lucrătoare.
Deduceri
Firmele vor putea acorda angajaților care au copii 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță. Aceasta va intra în plafonul de deduceri.
Angajatorii vor putea oferi angajaților abonamente la sălile de fitness în plafonul deductibil de 33% în limita a 100 euro/an, în loc de 400 euro.
Impozitul datorat de persoanele fizice pe veniturile din pensii, din dobânzi, din jocuri de noroc și din dividende, încasat la bugetul de stat începând cu data de 1 ianuarie 2024, se reține integral la același buget și nu se redistribuie.
Termenul-limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii.
Recuperarea pierderilor fiscale
Pierderile fiscale anuale stabilite prin declarația de impozit pe profit, începând cu anul 2024/anul fiscal modificat, care începe în anul 2024, după caz, se recuperează din profiturile impozabile realizate, în limita a 70% inclusiv, în următorii 5 ani consecutivi.
Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.
Pierderea fiscală înregistrată de contribuabilii care își încetează existența ca efect al unei operațiuni de fuziune sau divizare totală se recuperează de către contribuabilii nouînființați ori de către cei care preiau patrimoniul societății absorbite sau divizate, după caz, proporțional cu activele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune/divizare.
Pierderea fiscală înregistrată de contribuabilii care nu își încetează existența ca efect al unei operațiuni de desprindere a unei părți din patrimoniul acestora, transferată ca întreg, se recuperează de acești contribuabili și de cei care preiau parțial patrimoniul societății cedente, după caz, proporțional cu activele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele menținute de persoana juridică cedentă.
Regulă nouă pentru IMM-uri
Asociații/acționarii persoanei juridice române care dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atât la persoana juridică română analizată, cât și la alte persoane juridice române care îndeplinesc condițiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, trebuie să stabilească, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal următor, o singură persoană juridică română.
Drepturile de proprietate intelectuale
Contribuabilii care în cursul anului fiscal încep să desfășoare o activitate independentă și/sau să realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuală, iar venitul net, anual, cumulat, din una sau mai multe surse de venituri, estimat a se realiza în anul în curs este cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, sunt obligați să declare în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, precum și venitul ales pentru care datorează contribuția.
Salariul minim brut pe țară garantat în plată este cel în vigoare la data de 25 mai a anului de realizare a venitului.
Fac excepție contribuabilii pentru care plătitorii de venit au obligația calculării, reținerii, plății și declarării contribuției de asigurări sociale.
Mai multe prevederi din noua Lege a învățământului preuniversitar au fost amânate.