Premierul Ludovic Orban va fi chemat de PSD să vină în Parlament pentru a fi chestionat dacă prelungirea stării de alertă are legătură cu achizițiile de măști sanitare efectuate de Unifarm, măști care sunt acum obligatorii în spații închise.

Astfel, Orban va trebui să se prezinte în plenul Camerei Deputaților, la Ora Guvernului, săptămâna viitoare. Conducerea PSD se va întruni luni, la prânz, pentru a vota acest lucru.

Deputații PSD îl vor chestiona pe prim-ministrul PNL și în privința dosarului de corupție pe care l-au deschis procurorii DNA șefului Unifarm, Adrian Ionel, săptămâna trecută. Acesta doar a fost suspendat din funcție, în 24 iunie, deoarece îi expiră mandatul pe 14 iulie.

Orban, despre menținerea în funcție a șefului Unifarm: Era complicat să îl schimbi în plină pandemie

Directorul Unifarm, Adrian Ionel, a fost pus sub control judiciar, pentru mai multe infracţiuni, între care luare de mită şi abuz în serviciu. 

DNA: Directorul general al Unifarm, Adrian Ionel, plasat sub control judiciar pentru luare de mită

Anchetatorii îl acuză pe Adrian Ionel că a pretins 760.000 de euro de la un intermediar care reprezenta o firmă, pentru a atribui un contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva coronavirusului (COVID-19).

Orban „uită” că PNL se afla la guvernare la instalarea lui Adrian Ionel 

Prim-ministrul Ludovic Orban s-a limitat să susțină că nu el l-a pus pe Adrian Ionel la șefia Unifarm, ci Guvernul Ponta, în 2012, iar ulterior a fost menținut de ministrul Sănătății din Guvernul Cioloș, Vlad Voiculescu.

Mai precis, semnătura pe numire a fost dată de Raed Arafat, actualul secretar de stat în MAI, instalat în funcție și el tot de premierul Victor Ponta.

Ce a „uitat” să spună Orban este că, în anul 2012, PNL se afla la guvernare alături de PSD. Amintim că Guvernul USL (PSD-PNL-PC) s-a instalat la Palatul Victoria pe 8 mai 2012, după ce a dărâmat prin moțiune de cenzură Guvernul Ungureanu (PDL), în 27 aprilie.

Este clar că dosarul Unifarm va fi folosit de ambele părți, PSD și PNL, în campania electorală.

„Premierul nu are dreptul să tacă”

Senatorul Radu Oprea a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă, că refuzul premierului de a se prezenta ar fi „o sfidare” la adresa românilor și că tăcerea sa ar demonstra „complicitate”.

Social-democratul a precizat că femeia implicată în scandalul de corupție este bine cunoscută de Orban.

„Premierul nu are dreptul să tacă, acuzaţiile sunt mult prea grave şi îl vizează direct şi personal. Trebuie să răspundă la mai multe întrebări. Îl vedem că le evita şi la toate întâlnirile cu presa nu a răspuns la faptul că există o legătură directă între dumnealui şi administratorul firmei implicate în scandalul de corupţie. Ştiţi foarte bine că traseul domnului Ludovic Orban, fie la Primăria Capitalei, fie apoi în Ministerul Transporturilor, a fost interconectat/legat de această doamnă administrator. Cred că trebuie să vină şi să răspundă acestei întrebări clar, precis, este o aşteptare din partea opiniei publice. Trebuie să lămurească aspectee reltate în mass-media,dacă a făcut intervenții către Unifarma, când a cerut să nu fie reziliat contactul cu firma respectivă, deși măștile erau de o calitate foart proastă”, a declarat Radu Oprea.

PSD vrea o reacție și de la Iohannis

Social-democrații așteaptă o reacție și din partea lui Klaus Iohannis, pe tema legăturilor pe care Orban le-ar avea cu persoanele implicate în scandalul de corupție.

Premierul Orban a venit prima dată la „Ora Guvernului” atunci când a vorbit despre măsurile luate în perioada stării de urgență, care a fost prelungită la două luni (16 martie – 15 mai).

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version