Parlamentarii PSD, ALDE și UDMR desființează Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 26/2020 privind alegerile anticipate, ce fusese adoptată de Guvernul Orban în 4 februarie, înainte de demitere prin moțiune de cenzură.

Comisia Juridică a Senatului a respins marți, cu voturile PSD, UDMR și ALDE, ordonanța de urgență privind alegerile anticipate, ale cărei principale prevederi vizau că românii vor putea vota la orice secție din țară sau din străinătate la parlamentare, că numărul senatorilor și deputaților de diaspora se dubleazăm iar românii din afara granițelor vor putea vota timp de trei zile, similar cu alegerile prezidențiale.

Au fost 8 voturi ”pentru” și doar 3 voturi pentru aprobare – aparținând senatorilor PNL și USR.

Raportul de respingere adoptat de Comisia juridică va fi dezbătut în plenul Senatului, unde PSD deține majoritatea, iar apoi legea va fi transmisă Camerei Deputaților – for decizional.

În raport se precizează clar că este proiect de lege pentru respingerea OUG 26.

Vom vedea însă dacă, până la urmă, legea va fi adoptată cu eliminarea articolului privind votul în orice localitate – care ar favoriza PNL și USR, deoarece studenții vor putea vota în orașele centre universitare și nu în localitatea de domiciliu. 

Dacă PSD vrea anticipate, va impune propriile reguli 

Dacă legea va fi adoptată, înseamnă că PSD vrea anticipate ”la pachet” cu alegerile locale – care ar favoriza parlamentarii, deoarece primarii vor trage pentru ei în alegeri.

Dacă însă legea va respinge ordonanța, PSD, ALDE și UDMR vor lăsa alegerile parlamentare să se desfășoare la termen, în decembrie, iar PNL să se erodeze la guvernare.

Majorarea pensiilor cu 40%, marea provocare pentru PNL

Marea provocare a Guvernului Orban va fi majorarea pensiilor cu 40%, la 1 septembrie, despre care PSD nu crede că se va întâmpla.

Amintim că Legea pensiilor a fost adoptată inclusiv cu voturile PNL. În schimb, parlamentarii USR s-au abținut. Iar președintele Klaus Iohannis a promulgat rapid legea.

UPDATE! OUG privind anticipatele, pe site-ul Senatului. PSD croiește modificări

Potrivit OUG nr. 26/2020, publicată în Monitorul Oficial în 14 februarie, în cazul în care Parlamentul este dizolvat, Guvernul trebuie să stabilească, în cel mult 5 zile, data și condițiile în care se vor desfășura alegerile anticipate. Acestea trebuie să se desfășoare în cel mult 3 luni de la data dizolvării Parlamentului.

Data anticipatelor se stabilește cu cel putin 50 de zile înaintea votării – față de 90 de zile, în prezent.

De asemenea, candidaturile sunt admise sau respinse, după caz, până cel mai târziu cu 25 de zile înaintea datei alegerilor.

Există în OUG 26 și varianta în care alegerile anticipate parlamentare pot coincide cu alegerile locale. În acest caz, alegătorii vor vota la aceleași secții de votare, în același timp, cu aceeași ștampilă de vot, dar pe buletine separate și pe liste electorale distincte.

Actul normativ mai prevede că românii din străinătate au la dispoziție 3 zile pentru a vota, iar numărul senatorilor va crește de la doi la patru, iar cel al deputaților, de la patru la opt. Practic, vor exista 12 parlamentari din diaspora, nu șase câți sunt în prezent.

În ceea ce privește votul prin corespondență, termenul de înregistrare ca alegător începe în 48 de ore de la data dizolvării Parlamentului. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) va posta pe site-ul propriu dedicat votului prin corespondență, machetele electronice ale buletinelor de vot până cel târziu cu 15 zile înaintea votării, pentru ca alegătorii să îl poată descărca și completa.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version