USR a anunțat că votează pentru decretul lui Iohannis de prelungire cu 30 de zile a stării de urgență!
UPDATE 15 aprilie:VIDEO. Rectificarea bugetară: Cîțu nu se atinge de salariile bugetarilor și le dă în plus baronilor locali 1 miliard de lei
PSD, Pro România și ALDE își dau mâna pentru a salva salariile și sporurile bugetarilor, amenințate timid cu șomajul tehnic de premierul Ludovic Orban, abia  după o lună de când a silit firmele private să-și suspende activitatea și să-și trimită acasă angajații.
 
Cum vor reuși? Simpul: prin respingerea la vot, joi, a decretului semnat de președintele Klaus Iohannis de prelungire cu 30 de zile a stării de urgență. Și toată lumea va fi mulțumită, inclusiv PNL, inclusiv mediul privat. 
 
 
Miercurea trecută, premierul Orban a anunțat, la B1TV, că va emite o ordonanță de urgență (OUG) privind șomajul tehnic pentru „o parte dintre bugetari” – dar nu la valoarea de maxim 75% din salariul mediu pe economie, așa cum iau „fraierii” din mediul privat, ci la 75% din salariul de încadrare.
A doua zi, joi, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat în debutul ședinței de Guvern că a finalizat proiectul de OUG și îl va înmâna miniștrilor, pentru observații, urmând ca, luni, să îi predea lui Orban varianta finală.
Ce n-a luat în calcul ea a fost minivacanța de Paștele catolic, din care Orban încă nu a revenit, marți.
 
Între timp, a apărut la tv Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, cu declarații acide la adresa deciziei lui Orban de a umbla la salariile angajaților de la stat – mărite substanțial de sporuri. Argumentul lui Tăriceanu a fost unul de… bugetar: ”Nu trebuie tăiate salariile bugetarilor; dacă nu ar exista ele, cine ar mai cumpăra produsele privaților?”. El a spus că parlamentarii ALDE nu vor vota decretul lui Iohannis.
 
Victor Ponta, liderul Pro România, a anunțat și el că deputații și senatorii formațiunii sale politice nu vor vota decretul.
 
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a amenințat același lucru, luni, dar mai nuanțat: condiționează votul social-democraților de măsurile „corecte și necesare” pe care trebuie să le ia Guvernul Orban.
Marți seară, Ciolacu a anunțat într-un mesaj video pe Facebook, că de marțea viitoare, după Paști, parlamentarii se vor întoarce „și fizic” la muncă – după ce au lucrat timp de o lună online, ca să nu-și piardă indemnizațiile și privilegiile: „Parlamentul nu mai poate aștepta după guvern. De săptămâna viitoare ne vom întoarce și fizic la treabă”.
Complicitate între partide, pentru „solidaritate” de formă
Așadar, totul până la privilegii! Nici PNL nu vrea să umble la salariile bugetarilor – dar nu mai poate da înapoi, după declarațiile lui Orban și Violeta Alexandru – făcute mai mult de ochii partonilor disperați că și-au văzut închise afacerile.
 
Așa că a fost scos „la înaintare” președintele Iohannis, care a introdus în decretul semnat marți, o prevedere-cheie: „Pe perioada acestei stări excepționale sunt necesare prevederi care să faciliteze funcționarea neîntreruptă a administrației publice, a justiției și a altor servicii publice, a unor infrastructuri care asigură servicii esențiale pentru populație, stat și operatorii economici”.
Adică, bugetarii care nu produc nimic – dar sunt plătiți regește din banii privaților – sunt indispensabili!
 
Ciolacu a prins din zbor ideea și a transmis, într-un mesajul video, că Guvernul este incompetent și nu vine cu soluții pentru economie sau agricultură – dar nu mai amenință, așa cum anunțase în urmă cu o zi, că PSD nu votează decretul, ci se dă frământat de o mare „dilemă” în această privință, susținând că este un risc foarte mare să ridici restricțiile în plină epidemie de coronavirus. 
 

Iată mesajul său video, postat pe Facebook:

„Guvernul nu a venit cu soluții concrete pentru testarea populației și nu a prezentat un plan de acțiune concret pentru repornirea economiei și pentru agricultură. Este evident ca acest guvern nu este interesat de transparență și vrea să se folosească de această stare de urgență pentru a continua să se comporte autocratic. Nu e deloc o decizie ușoară. Suntem în fața unei dileme în care trebuie să cântărim cu mare atenție toate consecințele care se pot produce la nivelul cetățeanului.

Pe de o parte avem un guvern care și-a bătut joc de prerogativele suplimentare pe care le avut în starea de urgență, i-a forțat pe cetățeni să se închidă în case fără a face nimic clar pentru sprijinirea economiei și pentru limitarea transmiterii virusului, iar pe de altă parte sunt sănătatea și siguranța cetățenilor.

A vota împotriva prelungirii stării de urgență înseamnă practic ridicarea restricțiilor impuse prin ordonanțele militare. Există un risc real ca ridicarea restricțiilor mai ales în timpul Sărbătorilor Pascale să accelereze transmiterea coronavirusului la nivelul populației, iar asta poate duce ca mai multe cazuri severe și din păcate la mai multe decese. Este un risc enorm pe care nu îl putem ignora. PSD susține în continuare că sănătatea și siguranța oamenilor sunt cele mai importante, dar nu avem nici măcar o minimă garanție din partea Guvernului că vor testa masiv și că vor ține lucrurile sub control.

Două variante posibile: să votăm să ținem lumea în casă pentru că guvernul nu testează și să continue declinul economic sau să respingem decretul și să ne confruntăm cu alte probleme medicale.

Pe de altă parte, Parlamentul nu mai poate aștepta după guvern și de săptămâna viitoare ne vom întoarce și fizic la treabă”.

Cu alte cuvinte: vă ținem în suspans până joi, dar o să luăm decizia care să-i favorizeze pe bugetari, de unde primim voturile!
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version