Reducerea cheltuielilor bugetare pentru acoperirea găurii de 20 de miliarde de lei produse în numai trei luni din acest an se dovedește praf în ochii românilor: Guvernul Ciucă „centralizează” propunerile miniștrilor, urmând ca măsurile să fie decise abia după Paști.
Miniștrii cabinetului Ciucă aveau termen până miercuri să depună un plan în care să arate de unde se vor tăia bani. Însă mulți dintre ei, cum sunt Gabriela firea, Ligia Deca, nu vor să taie nimic.
„Procesul de centralizare este încă în derulare, documentele fiind preluate la nivelul Guvernului. Analiza propunerilor ministerelor va fi derulată la următoarea şedinţă a Executivului”, a declarat miercuri, la finalul ședinței Executivului, purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru.
Ciucă îl contrazice pe Boloș în privința tăierii salariilor bugetarilor. Ba, mai mult: „Angajări la stat, în funcție de nevoi”
Boloș face la loc comanda în privința lefurilor bugetarilor, după ce l-a contrazis Ciucă: „Nici vorbă! Dacă trebuie, mi-aș tăia din salariu”
„Prim-ministrul a anunţat, în această săptămână, că nu se pune problema de a ajusta salariile în sistemul bugetar. Aşadar, rămânem în această zonă a nevoii de a reduce cheltuielile publice. Este un demers de cumpătare pe care Guvernul l-a gestionat şi anul trecut. Un an complicat, dar care a permis şi ca urmare a acestor măsuri luate din timp, încă din primăvară, frânarea cheltuielilor publice şi încurajarea investiţiilor. Vă reamintesc că au fost 90 de miliarde de lei investiţiile alocate de guvern din bugetul naţional anul trecut; anul acesta sunt peste 110 miliarde de lei. Deci, în continuare, sunt investiţiile cele care vor dinamiza motorul economic, dar, în acelaşi timp, frânând cheltuielile statului, instituţiilor publice, în zone care să nu afecteze nici funcţionarea lor, dar nici implementarea acestor proiecte de investiţii. Vor fi tăieri pe care fiecare minister le va prezenta. Acestea urmează să fie centralizate la nivelul Guvernului şi vi le vom prezenta în momentul în care ele vor fi agregate ca atare şi vă asigurăm că, după modelul anului trecut, şi anul acesta aceste cheltuieli vor fi reduse. E o măsură firească”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
El a precizat că este un proces în derulare şi că va verifica stadiul acestuia: „Ceea ce vă spuneam este că toate aceste documente depuse de ministere trebuie centralizate tocmai pentru a avea o vedere de ansamblu asupra acestei chestiuni. (…) Planurile trebuie depuse la Secretariatul General al Guvernului (…) şi discutate după ce sunt centralizate. Deci, cel mai probabil, o discuţie pe baza acestor planuri pe care le întocmesc ministerele va avea loc după ce acest proces de evaluare a lor se va încheia. (…) În această şedinţă nu s-a discutat această chestiune, pentru că ministerele trebuie să le depună înainte să se discute pe seama lor. Ca atare, logic, ele sunt depuse, după ce sunt depuse, sunt discutate”.
Potrivit purtătorului de cuvânt, discuţiile în guvern se vor purta în momentul în care sunt centralizate toate aceste propuneri, “pentru că ele nu sunt abordate segmentat”.
„Nu este o discuţie de a reduce cheltuielile la un minister sau altul, este vorba de un pachet important, consistent din punct de vedere financiar, care reduce presiunea asupra bugetului, ţine cont de context şi, repet, spun acest lucru, dă o dovadă de abordare cumpătată, chibzuită a banului public. (…) În şedinţa de Guvern, planurile nu erau pe masa Guvernului, ceea ce înseamnă că procesul de colectare şi de evaluare a lor este încă în derulare. Deci, de îndată ce ele sunt aşezate, puse laolaltă şi pot să facă subiectul unei analize la nivel guvernamental, acest lucru se va întâmpla”, a arătat Dan Cărbunaru.
Însă, în total, pe ministere s-ar putea face o economie de doar 2 miliarde de lei.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, zice că nu poate tăia bani decât de la „tot ceea ce înseamnă deplasări pentru proiecte sau conferințe și au nevoie de bani în plus la rectificarea bugetară pentru că există programe sociale de susținere pentru români”.
Într-un comunicat de presă, ministrul Familiei, Gabriela Firea, a precizat că nu a putut identifica măsuri pentru diminuare a bugetului pe 2023.
Ministrului Educaţiei, Ligia Deca, a comunicat premierului că nu există posibilitatea de reduceri de cheltuieli la această instituţie.
De asemenea, miniștrii Agriculturii, Petre Daea, și Sănătății, Alexandru Rafila,au comunicat că nu pot face economii semnificative, doar câteva milioane de lei, prin tăierea de la bunuri și servicii.
Conform unor surse politice, ministrul Afacerilor Interne (MAI), Lucian Bode, a avansat o reducere a cheltuielilor de aproximativ 650 de milioane de lei, astfel: de la bunuri şi servicii – 200 de milioane de lei, iar prin neîncadrarea din sursă externă în structurile ministerului a 8.000 de persoane – 450 de milioane de lei.
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a propus o reducere de 160 de milioane de lei a cheltuielilor, inclusiv prin decalarea pentru anul viitor a unor alocări de sume aferente proiectelor de cercetare declarate câştigătoare sau în curs de a fi stabilite în baza concursurilor organizate în acest an de minister.
Ministerul Economiei va putea să reducă 10 milioane de lei, să taie bani de la bunuri și servicii, iar Ministerul Finanțelor Publice va putea să reducă 389 de milioane de lei.
În ceea ce privește Ministerul Transporturilor, documentul semnat de Sorin Grindeanu și trimis la Palatul Victoria arată că poate face economii de aproape 400 de milioane de lei din bunuri și servicii.
În cazul interzicerii cumulului pensiei cu salariul, care ar duce la o economie de 1,5 miliarde de lei, măsura nu se va aplica profesorilor și cadrelor medicale, în special doctorilor care lucrează la sate, pentru că sunt foarte puțini, iar Guvernul vrea să îi încurajeze să își continue activitatea în mediul rural.