La doar două zile de la apariția informației că Viorica Dăncilă a fost angajată, de guvernatorul BNR Mugur Isărescu, pe postul de consilier de strategie de politică monetară a României, aflăm că și soțul ei și-a găsit un loc „călduț” la stat, pe bani publici.

Astfel, Cristinel Dăncilă, soțul ex-premierului PSD Viorica Dăncilă, a fost angajat consilier la compania cu capital majoritar de stat Transgaz. El a fost angajat în urma unui „examen”, a declarat pentru G4Media.ro Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

„Este inginer petrolist și avem nevoie de expertiză tehnică. La această etapă a trecut concursul pentru consilier, dar vreau să îl folosim în domeniul său de activitate. Angajarea sa nu are nici o legătură cu doamna Viorica Dăncilă”, a mai spus Ion Sterian.

Cristinel Dăncilă a ocupat timp de 12 ani poziția de director în divizia Exploatare şi Producţie din OMV Petrom – sucursala Argeș. El a supervizat operaţiunile de extracţie a produselor petroliere ale OMV Petrom în judeţele Argeş, Dolj, Olt, Gorj şi Teleorman.

Abonați la banul public: Fiul – consilier la Curtea de Conturi, nora – consilier juridic la Primăria Sectorului 5

Fiului Vioricăi Dăncilă, Victor Dăncilă, a fost numit consilier la Curtea de Conturi – Autoritatea de Audit condusă de Ilie Sîrbu (tata socrul lui Victor Ponta), exact în ziua în care mama sa a devenit prim-ministru: 29 ianuarie 2018.

Victor Dăncilă, angajat consilier la Curtea de Conturi exact în ziua când mama sa a devenit prim-ministru

Victor Dăncilă a lucrat anterior la OMV Petrom, alaturi de tatăl său, care era manager regional anul trecut. Și Viorica Dăncilă a fost angajată la OMV Petrom, până în anul 2007.

Soția lui Victor, nora Vioricăi Dăncilă, a fost angajată și ea tot ca bugetar, pe funcția de consilier juridic la Primăria Sectorului 5. În Declarația de avere însă, nu a menționat salariul soțului, pe vremea cât acesta lucra la Petrom: 

Fiul premierului Dăncilă își ascunde salariul de la Petrom, deși soția lui lucrează la Primăria Sectorului 5

Între timp, tinerii căsătoriți în 2015 pare că au divorțat sau au optat pentru separația de bunuri, deoarece în declarația de avere a lui Victor, depusă în 2019, nu mai apar veniturile soției.

Însă veniturile lui victor s-au dublat: la Petrom a câștigat 44.400 de lei/an, iar la Curtea de Conturi, 94.509 pentru 11 luni din 2018.

Download (PDF, Unknown)

Șeful Transgaz îți ține la secret leafa uriașă de la stat

Ion Sterian, seful Transgaz, a fost coleg la Facultatea de Petrol și Gaze din Ploiești cu sotii Dancilă.

Anul acesta, ministrul PNL al energiei, Virgil Popescu, i-a prelungit lui Sterian mandatul la șefia companiei.

Iată Declarația de avere a acestuia (cea mai recentă, depusă pe 20 mai 2020), în care își ascunde veniturile obținute din bani publici:

Download (PDF, Unknown)

Cu capital majoritar de stat, Transgaz ține la secret indemnizațiile uriașe ale membrilor Consiliului de Administrație.

Este încă o sinecură pentru familia Dăncilă, de data aceasta într-o instituție din „ograda” ministrului Energiei, Virgil Popescu

Premierul Florin Cîțu nu are de gând să îl deranjeze cu întrebări pe Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), care i-a numit consilieri de strategie de politică monetară a României pe Viorica Dăncilă și Ioan Mircea Pașcu, ambii membri PSD.

„Nu comentez politica de resurse umane a BNR”, a încercat să-i concedieze Cîțu pe jurnaliștii care l-au întrebat, miercuri, dacă numirea Vioricăi Dăncilă pe un post de consultant nu decredibilizează imaginea instituției deținute sută la sută de stat.

Chestionat dacă va discuta acest subiect cu guvneratorul Mugur Isărescu, Florin Cîțu a exclus acest lucru: „Discutăm multe subiecte, dar nu politica de resurse umane”.

Cîțu nu îl deranjează pe Isărescu pentru Dăncilă și Pașcu: Nu comentez politica de resurse umane a BNR
Întrebat cum comentează declarațiile unor colegi din PNL, între care și Rareș Bogdan, care au criticat numirea Vioricăi Dăncilă și a lui Mircea Pașcu consilieri la BNR, Florin Cîțu a insistat: „Am spus clar, nu comentez clar politica de resurse umane a BNR, dar am încredere în independența politicii monetare din România”.
sursa foto capitalro

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat că Banca Naţională „are nevoie de oameni care să deschidă uși”.

„Înainte de a fi prim-ministru, Viorica Dăncilă a fost europarlamentar multă vreme. A fost funcţionar european. Cunoaşte toate căile din Uniunea Europeană. Acolo cunoaşte oameni mai ales din zona verde, ecologişti, oameni cu care a stat la masă, cu care a băut cafea, cu care a schimbat vorbe. La Banca Naţională, pentru aceste cinci birouri se caută oameni care au uşi deschise la Parlamentul European. Ăsta este lucrul cel mai important. Fără uşi deschise nu facem nimic pentru ţara asta. Instituţia asta are o memorie instituţională. Instituţia asta nu are o memorie afectivă. Instituţia asta are o memorie instituţională. Instituţia asta în momentul de faţă are nevoie de oameni care să deschidă uşi. Că au fost simpatici cu noi sau n-au fost, că au criticat Banca Naţională sau n-au criticat-o, astea sunt lucruri fără nicio importanţă. Important este la această oră ce uşi poţi să deschizi în Europa”, a declarat Adrian Vasilescu, marţi la Digi 24.

Adrian Vasilescu (BNR): Viorica Dăncilă cunoaște oameni cu care a băut cafea, a stat la masă

Viorica Dăncilă are 57 de ani și a fost europarlamentar PSD timp de mai multe mandate. Pe vremea când a fost prim-ministru, ea l-a susținut pe Isărescu, împotriva lui Liviu Dragnea, pentru un nou mandat la șefia BNR. De altfel, Dragnea a intrat la închisoare pe 27 mai 2019, iar după numai câteva luni, Isărescu a fost votat de Parlament.

Viorica Dăncilă a fost angajată consilier de strategie al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu

La cei 72 de ani, Ioan Mircea Pașcu mai primește o leafă de 10.000 de lei la stat, pe lângă pensiile speciale (din țară și de la Parlamentul European)

Isărescu l-a luat consilier la BNR și pe Ioan Mircea Pașcu (PSD), alături de Dăncilă

Isărescu a fost dovedit drept colaborator al Securității.

Curtea de Apel Bucureşti, dezvăluiri din dosarul turnătorului Isărescu „Manole” (document)

Dăncilă a fost angajată în 15 mai să îl consilieze pe Isărescu pe strategia de politică monetară a României. Ea va avea salariul net de circa 10.000 de lei lunar, potrivit Antena 3.

Pentru a se angaja în corpul consilierilor, din care mai fac parte circa 20 de persoane, Dăncilă a depus un dosar și a susținut un interviu.

Viorica Dăniclă este absolventa Facultății Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi de la Institutul de Petrol şi Gaze. Ulterior, a terminat și un master în Spațiul Public European la SNSPA.

Amintim că, împotriva voinței lui Dragnea, Viorica Dăncilă l-a susținut pe matusalemicul Isărescu pentru un nou mandat la șefia BNR, în 2019.

Pe de altă parte, PSD a bătut palma cu PNL pentru componența noului Consiliu de Administrație al BNR.

Noul CA al BNR, cu PNL-istul Rușanu membru ales de Parlament, și-a intrat în pâine

Isărescu este guvernator al BNR de 31 de ani, iar mandatul său i se încheia în luna octombrie 2019, dar a fost reînnoit, prin vot în Parlament, cu 5 ani.

S-a întâmplat la câteva luni după ce Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare și încarcerat la penitenciarul Rahova.

Banca Naţională a României este condusă de un Consiliu de Administraţie format din nouă membri numiţi de Parlament, cu nominalizarea conducerii executive pe o perioadă de cinci ani, existând posibilitatea reînnoirii mandatului.

Iată componența noului CA al BNR, va funcționa până la finalul anului 2024 – an electoral cu 4 runde (europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare):

  1. Mugur Isărescu – preşedintele CA şi guvernator al BNR (susținut de ALDE), căruia i s-a înnoit mandatul; 
  2. Florin Georgescu – vicepreşedinte al CA şi prim-viceguvernator (susținut de PSD), căruia i s-a înnoit;
  3. Leonardo Badea – membru al CA şi viceguvernator (fost președinte al ASF și susținut de PSD) – la primul mandat;
  4. Eugen Nicolăescu – membru în CA şi viceguvernator al BNR (susținut de PNL), căruia i s-a înnoit mandatul;
  5. Csaba Balint – membru al CA (susținut de UDMR), la primul mandat;
  6. Gheorghe Gherghina – membru al CA (susținut de PSD), căruia i s-a înnoit mandatul;
  7. Cristian Popa – membru (fost director de investiţii al NN Pensii, susținut de USR) – la primul mandat;
  8. Dan-Radu Ruşanu – membru (susținut de ALDE și PNL)
  9. Virgiliu-Jorj Stoenescu – membru al CA (susținut de PNL), căruia i s-a înnoit mandatul de 5 ani.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version