Amalia Șerban, șefa Direcției Generale de Asistență Medicală și Sănătate Publică din Ministerul Sănătății, este omul care „a uitat” să semneze și să trimită către Ministerul Finanțelor solicitarea pentru plata personalului din centrele de vaccinare din toată țara, arată sursele HotNews.ro.
Șefa din Ministerul Sănătății este cel mai puternic funcționar public din instituție, instalată „la butoane” de PSD în 2004, fiind o apropiată a actualului deputat Alexandru Rafila.
În organigrama Ministerului Sănătății, Amalia Șerban ar avea mai multe sarcini decât poate duce un singur angajat, au sesizat sursele HotNews.ro.
De altfel, aceasta nu se află la prima abatere: în 2017, ea a întârziat achiziționarea vaccinului antigripal. Din acest motiv, ministrul de atunci al Sănătății, Florian Bodog, „a decis demiterea” ei.
Iată comunicatul MS, din 21 septembrie 2017: „Pe fondul întârzierilor înregistrate la procedura de achiziție a vaccinului antigripal, ministrul Sănătății, domnul Florian Bodog, anunţă astăzi demiterea din funcție a doamnei Amalia Șerban, director general al Direcției generale de asistență medicală și sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății”.
Constatăm însă că Amalia Șerban este în continuare ședfa Direcției Generale de Asistență Medicală și Sănătate Publică din MS.
Potrivit ultimei declarații de avere, depuse în iunie 2020, Amalia Șerban a obținut în anul anterior (2019), din salariul de funcționar public, 115.574 lei.
„Nu sunt lucruri pe care le face ministrul. Da, există o întârziere. Cine e de vină? Un funcționar public din Ministerul Sănătății”, a adăugat el, fără a preciza despre ce funcționar public este vorba.
Întrebat dacă mai rămâne acel funcționar public în funcție, Voiculescu s-a declarat legat de mâini și de picioare, prin legislație: „Da, pentru ca legea este clară în cazul funcționarilor publici și nu poți schimba de ieri pe azi”.
Scandalul a fost stârnit de col. dr. Valeriu Gheorghiță, după două luni de neplată a „personalului vaccinator” și, mai les, după conflictul cu Vlad Voiculescu pe tema publicării de către MS a centrelor de vaccinare „secrete” ale MApN, MAI, SRI, SIE, STS și SPP.
„Cadrele medicale care lucrează în centrele de vaccinare nu au fost plătite la timp, iar această problemă este la nivelul întregii țării. Am vorbit de mai multe ori și am prezentat această situație. Probabil că s-au făcut deja demersuri, dar până la urmă toată lumea așteaptă să-și primească banii. Din ceea ce știu, această problemă există la nivelul tuturor centrelor de vaccinare, nimeni nu a fost plătit”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare.
Potrivit OUG nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID 19, pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, personalul medico-sanitar și registrator, cu excepția personalului delegat sau detașat, beneficiază de plată pentru timpul efectiv lucrat la un tarif orar diferențiat în baza contractului de prestări servicii, după cum urmează:
- 100 lei/oră pentru medici;
- 50 lei/oră pentru asistenți medicali;
- 25 lei/oră pentru registratori.