USR depune, luni, 400 de amendamente la proiectul bugetului de stat pe anul 2024, modificări care „ar repara într-o bună măsură jaful PNL şi PSD”, potrivit purtătorului de cuvânt al Uniunii Salvaţi România (USR), Ionuţ Moşteanu.
„Am corectat ce trebuia corectat pe fiecare sector, pe fiecare minister”, a spus Moşteanu duminică, într-o conferinţă de presă pe tema bugetului.
”Constatăm că acest buget este doar un flyer electoral pentru Ciucă şi Ciolacu, un buget care nu are nicio legătură cu situaţia şi nevoile reale din societate, cu respectarea legilor în vigoare. Este un buget care are o gaură de aproximativ 41 de miliarde în total. Au subestimat ca şi anul trecut încasările cu aproximativ 20 de miliarde (…) Gaura asta din buget pe care ei se fac că nu o văd înseamnă două autostrăzi de peste 100 km care traversează munţii, autostrăzi pe care le acceptăm de 34 de ani şi despre care PSD şi PNL ne spun că nu sunt bani. (…) Au estimat 80 de miliarde deficit, dar vor avea 120 şi ceva de miliarde, spun asta experţii. (…) Doar îl fac fericit pe Ciolacu înainte de an electoral şi îi pun la dispoziţie acest mare flyer electoral care se cheamă legea bugetului de stat”, a adăugat Moşteanu.
Potrivit unui comunicat al USR, amendamentele vizează educaţia, sănătatea, infrastructura şi transporturile şi propun „realocarea banilor de la pensiile speciale, pentru a acoperi deficitul de la bugetul de pensii”.
În domeniul infrastructurii, USR a depus amendamente în care propune alocarea de fonduri pentru autostrăzile Moldovei A7 şi A8, pentru finalizarea Autostrăzii de centură Bucureşti A0 Sud, finalizarea drumurilor expres Craiova – Piteşti, Brăila – Galaţi şi centurile Timişoara, Craiova, Zalău.
Amendamentele USR în domeniul Sănătăţii vizează suplimentarea bugetului pentru Programele Naţionale de Sănătate, bugetarea adecvată a medicinei de familie, finanţarea centrelor regionale de transfuzii.
În domeniul Educaţiei, USR a depus amendamente pentru o alocare de 15% din buget, în concordanţă cu Legile Educaţiei, fonduri pentru Masa Caldă în şcoli pentru 1 milion de copii şi finanţarea Programului “Şcoala după şcoală” pentru aproximativ 100.000 de elevi. USR mai propune crearea unui sistem-pilot de evaluare în şcolile din România după model PISA, pentru a obişnui elevii şi profesorii pentru acest tip de evaluare şi cerinţe moderne.