UPDATE: Ciucă „rezolvă” scumpirea carburanților: „Am cerut tragerea la răspundere a celor vinovați”

Premierul Nicolae Ciucă și-a amintit că a promis în urmă cu trei săptămâni că are „aproape de finalizare” un pachet de măsuri privind stoparea scumpirii energiei electrice, a gazelor și carburanților.

Mult așteptalele plafonări de prețuri la curent, gaze, și scăderea accizei la benzină și motorină au fost blocate de Guvernul PNL-PSD-UDMR până după o nouă „explozie” a scumpirilor.

Între timp prețul benzinei și motorinei a atins cote inimaginabile: peste 11 lei/litru, miercuri seara, până la 13 lei/l, iar mii de români au stat la coadă să își facă stocuri. Aceasta, exact în ziua în care Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-au întâlnit la sediul Guvernului cu șefii companiilor de carburanți.

În București, joi dimineața, preţurile sunt între 7,43 şi 9,59 lei/litru la benzinării.

Joi dimineață, premierul Ciucă i-a convocat, de formă, pe ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL), şi pe ministrul Economiei, Florin Spătaru (PSD), după ce, cu o seară înainte, dispusese „controale de amploare” la benzinării.

Premierul Ciucă a dispus controale la benzinării, după scumpirile masive

Ciucă știe că nu poate interveni în prețul carburanților, dar se preface că rezolvă problema, alături de colegul de partid Virgil Popescu, exact după ce scumpirile au ajuns la valori astronomice.

Ministrul Virgil Popescu nu pare impresionat de cozile la benzinării: „Acel preț de 11 lei/litru este nejustificat”

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a promis în 22 februarie plafonarea prețurilor la carburanți, încă de acum trei săptămâni, însă totul a rămas „în aer”, după izbucnirea războiului în Ucraina. 

Câciu promite să scadă cu 1 leu carburanții la pompă: „Coaliția a validat reducerea accizei cu 50%”. Cîțu e sceptic

La rândul său, premierul Ciucă anunța, în 23 februarie, că „suntem aproape de finalizarea pachetului de măsuri” pentru stoparea scumpirii energiei și gazelor. Nu s-a întâmplat însă nimic.

Criza facturilor la energie și gaze. Ciucă: „Suntem aproape de finalizarea pachetului de măsuri”

La şedinţa programată pentru joi ora 9,30, la Palatul Victoria,  participă, de asemenea, preşedintele ANPC, Horia Miron Constantinescu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, a informat Biroul de presă al Guvernului.

Bogdan Chirițoiu președintele Consiliului Concurenței

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a intrat și el în scenariul „luptei” Guvernului PNL-PSD-UDMR cu scumpirile, declarând că a dispus o „anchetă” pe piața carburanților.

„Nu putem să spunem dacă oamenii aceștia au înclăcat legea, de asta facem controale. Nu te obligă nimeni să cumperi de la cei cu prețuri aberante”, a spus, Chirițoiu.

„Le cerem să ne explice cum au ajuns la asemenea prețuri. Nu o facem numai noi, sunt lucruri pe care le întreprinde ANPC,  pe care le întreprinde ANAF, ne coordonăm între noi”. 

Până atunci însă, unele companii câștigă enorm pe spinarea românilor, invocând „economia de piață”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version