Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
Pe 15 iulie se încheie sesiunea extraordinară a Senatului

VIDEO. Ciolacu: PSD nu votează în Senat legea carantinării până când nu vine premierul Orban

PSD condiționează adoptarea în Senat a legii privind carantinarea și izolarea obligatorie în spital a persoanelor asimptomatice, de venirea la discuții a premierului Ludovic Orban și a ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că Senatul, for decizional și care este majoritar PSD, îi va aștepta pe cei doi să clarifice aspectele nelămurite din acest proiect.

Însă mâine, 15 iulie, este ultima zi a sesiunii parlamentare extraordinare, așa că legea ar putea rămâne „în aer”.

Iată declarația lui Ciolacu, după ședința CEX a PSD:

„Este nepermis să stăm de o lună de zile şi să aşteptăm, în ultimul moment să venim cu o lege la Parlament, când lucrurile erau foarte clare, restrângerile de drepturi şi libertăţi nu se pot face decât prin lege, în Parlament. Legea înaintată de către Guvernul Orban este o lege proastă aşa cum a fost prezentată, atât în Camera Deputaţilor, iar acum, în Senat, Senatul fiind forul decizional. Am încercat la Camera Deputaţilor să avem, cu ONG-urile, un punct de vedere transparent asupra legii, o să continuăm la Senat dezbaterile, atât cu CSM, cât şi cu organizaţiile care luptă pentru drepturi şi libertăţi. Nu putem accepta această lege şi nu putem vota această lege. (…) Legea, cum a fost înaintată de către Guvern către Parlament, nu a avut avizul Ministerului Justiţiei. (…) Nu se va vota legea în Senat până când primul-ministru şi ministrul Sănătăţii nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuţie, în acest moment. Am vorbit cu colegii mei în Comitetul Executiv, marea majoritate având acest punct de vedere”.

 

El a arătat că singurul membru al Guvernului care a venit să susţină această lege a fost şeful DSU, Raed Arafat, care este „specialist în pandemie”, dar nu este „nici membru PSD, nici membru PNL”.

„Nu au venit în faţa parlamentarilor nici primul-ministru, nici ministrul Sănătăţii şi nici ministrul Justiţiei. Cu alte cuvinte, nu a venit niciun om politic din PNL să susţină această lege, domnul Raed Arafat, nefiind un membru de partid, nici PNL, nici PSD. Pur şi simplu, domnia sa a venit şi ne-a prezentat punctul de vedere ca şi specialist, fără să intrăm în detalii de îngrădire a drepturilor şi libertăţilor. Acest lucru ar fi trebuit să-l facă primul-ministru sau ministrul Justiţiei “, a spus liderul interimar al PSD.

Ciolacu a catalogat drept „o dezamăgire personală” lipsa de interes a preşedintele Klaus Iohannis față de acest subiect.

„M-aş fi aşteptat, ţinând cont de importanţa acestei legi, să cheme toate forţele politice reprezentate în Parlament şi să fi avut o discuţie aplicată cu specialişti şi cu jurişti cu privire la această lege. Această sustragere din spaţiul public, atât a preşedintelui, cât şi a primului-ministru, este nepermisă, ţinând cont cu ce avem de-a face, nu numai în România, ci şi în Europa şi pe plan mondial”, a reclamat el.

Amintim că proiectul de lege iniţiat de Guvern a trecut cu mici modificări de Camera Deputaţilor, dar Ciolacu, președintele acestui for, susține că „este în continuare o lege proastă”.

Camera Deputaților a acceptat, cu mici modificări, legea carantinării și izolării propusă de Raed Arafat

„A trecut prin vot în Camera Deputaţilor modificată aproape 80%, dar mai sunt foarte multe aspecte de modificat şi ca să arăt, încă o dată, că suntem responsabili, nu am prelungit votul la Camera Deputaţilor, nefiind Camera decizională, am înaintat-o Senatului, unde domnul preşedinte Robert Cazanciuc şi, nu în ultimul rând, Titus Corlăţean, colegii mei, mai specialişti în domeniu, să aibă aceste discuţii cu anumite organizaţii”, a spus el.

Întrebat despre o posibilă încălcare a principiului bicameralismului (o lege adoptată de prima Cameră sesizată nu poate fi modificată masiv în forul decizional), care ar putea fi sesizată la CCR, ciolacu a precizat:

„Nu vom face modificări şi nu vom aduce texte noi în lege, modificăm articole aflate în vigoare. Deci, cu alte cuvinte, am avut în discuţie acest lucru încă de la început de când a plecat de la votul din Camera Deputaţilor. Nu vor exista în lege introduse articole noi, sunt modificări, nu vor fi modificări fundamentale, am avut discuţia cu domnul Robert Cazanciuc şi cu domnul Titus Corlăţean încă din faza preliminară, când legea era la Camera Deputaţilor”.

Legea privind carantinarea și izolarea, blocată la Senat. Cazanciuc: „Nu trebuie să dea naştere la abuzuri”

În ceea ce priveşte carantina şi izolarea, este necesară “o abordare graduală”, precizând că există în „legislaţia europeană o astfel de abordare”.

„Există şi o părere să fie numai o lege privind COVID, cum este şi Legea 55, vom vedea din dezbaterile de la Senat cum va fi abordată, rămânând ca pe urmă să facem o lege, într-o lună de zile, care să prevadă tot fenomenul”, a adăugat Ciolacu. 

1K Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv