Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat vineri, 24 aprilie, efectuarea plăților pentru șomajul tehnic aferent perioadei 16 – 31 martie, cu scuza că „am așteptat rectificarea bugetară” și promisiunea că „la începutul lunii mai, pentru cererile aferente lunii aprilie să vedeți o îmbunătățire”.
Plățile s-au făcut însă la 10 zile de la rectificarea bugetară – adoptată miercurea trecută, cu 3 zile înainte de Paști.
Guvernul Orban nu a avut nicio grabă să publice Ordonanța de urgență (OUG), astfel că aceasta a apărut în Monitorul Oficial abia în Vinerea Mare a Paștelui, pe 17 aprilie.
Iar banii au intrat în conturile ANOFM și ANPIS după alte 7 zile, potrivit ministrului Muncii.
De ce s-ar fi gândit – ca niște liberali ce sunt – premierul Ludovic Orban, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, dacă angajații din sectorul privat au ce să pună pe masă de Paști?
Grija lor a fost doar să nu se atingă de salariile uriașe și de sporurile bugetarilor. După fumigena șomajului tehnic pentru bugetari, aruncată în spațiul public în urmă cu două săptămâni, Orban a anuțat joi, nonșalant, că „acum nu mai este de actualitate”, când starea de urgență expiră după trei săptămâni.
Gargara cu șomajul tehnic pentru bugetari s-a încheiat. Orban: ”Nu mai este de actualitate”
Astfel, solidaritatea clamată de Guvernul PNL încă de la începutul pandemiei COVID-19 s-a pierdut în eter.
Dar iată declarațiile Violetei Alexandru, la un „bilanț intermediar”
„Încheiem astăzi (vineri – n.r.) prima etapă a plăților pentru șomajul tehnic, practic pentru perioada din luna martie, acoperită de decretul stării de urgență instituită de președeintele Klaus Iohannis, este vorba despre perioada 16 martie – 31 martie. Și pentru că sunt rezultate concrete în urma activității celor două instituții care au coordonat acest program, mă refer la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă – pentru angajatorii care au depus cereri – respectiv Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială – pentru plățile profesioniștilor, conform Codului civil, (…) la un bilanț intermediar, peste 600.000 de angajaţi au fost sprijiniţi prin această măsură a şomajului tehnic. (…)
Peste 50.000 de profesionişti, persoane care lucrează prin PFA, prin întreprinderi familiale, prin contracte de drepturi de autor, au fost în acest moment beneficiari, în sensul în care au primit sau primesc în cursul zilei de astăzi fondurile alocate prin măsura de sprijin şomaj tehnic.
Să știți că ne bucurăm pentru fiecare om care a reușit, după câteva săptămâni de așteptare, să primească în mod concret confirmarea faptului că Guvernul Ludovic Orban a lucrat în această perioadă (…)
am așteptat rectificarea bugetară” – care s-a făcut însă pe 15 aprilie -, cu 3 zile înainte de Paști iar „banii au intrat ieri în conturile ANOFM și ANPIS”.
O primă parte din plăți a fost făcută la câteva zile după începutul lunii aprilie, din resursele interne ale celor două entități, cu acordul Ministerului finanțelor Publice.
Imediat ce s-a făcut rectificarea bugetară, fără de care, neexistând resursele necesare în conturile celor două instituții, toate cererile, care fuseseră între timp operate au fost finalizate și plata s-a făcut chiar în cursul zilei de astăzi, după ce, ieri, banii din rectificarea bugetară au intrat în conturile ANOFM și ANPIS.
Îmi pare rău că nu am reușit să plătim mai devreme, dar vă asigur că această activitate pe care am avut-o de gestionat, suprapunându-se peste o perioadă în care s-a făcut rectificarea bugetară este o situație cu caracter excepțional, urmând ca la începutul lunii mai, pentru cererile aferente lunii aprilie să vedeți o îmbunătățire”.