Dialogul surzilor între partenerii de guvernare, pe tema manipulării raportărilor privind decesele în urma infectării cu noul coronavirus.
 
Premierul Florin Cîțu face pe niznaiul și susține că i-a cerut vicepremierului Dan Barna să spună public dacă știa despre subraportarea deceselor COVID-19, problemă semnalată de ministrul pe care l-a demis de la Sănătate.
 
Însă Barna susține că l-a informat deja pe prim-ministru, în ședința de joi a Guvernului.
 
Secretarul de stat Andrei Baciu spune că habar n-avea, pentru că el se ocupă de vaccinare.
 
 
Vlad Voiculescu a acuzat vineri, în prima sa ieșire publică de la demitere, că există indicii că decesele COVID-19 nu sunt raportate corect și că numărul ar fi mai mare decât în realitate, astfel că i-a transmis premierului Florin Cîțu să revadă metodologia de raportare făcută în timpul Guvernul Orban PNL din 2020, când ministru al Sănătății a fost Nelu Tătaru.
 
Întrebat care ar fi diferențele, fostul ministru al Sănătății a spus că nu vrea să pronunțe cifre, pentru că a descoperit acest lucru în urmă cu mai puțin de 10 zile și formase un grup de lucru care să verifice metodologia de raportare.

Premierul Cîțu a spus la Cluj-Napoca, tot vineri, chestionat de jurnaliști pe acest subiect: „Aici lucrurile sunt foarte importante şi trebuie clarificate dacă este aşa. Eu îi cer public vicepremierului Dan Barna, care este coordonatorul Ministerului Sănătăţii, să ne spună dacă ştia despre aceste lucruri şi ce măsuri a dispus şi îi cer public să prezinte în şedinţa de Guvern aşa ceva. Îi cer domnului vicepremier Dan Barna să prezinte public în sedința de guvern tot ce știa despre mafia din sănătate. Dacă i s-a adus la cunoștință și ce măsuri a dispus. Până astăzi în guvern nu a fost prezentată nicio notă de informare sau ce măsuri s-au dispus privind mafia din sănătate”.

Barna: Nota a fost transmisă conform nr. de înregistrare, iar premierul mi-a spus că o va analiza

Barna susține că i-a dat chiar în ședința de joi a Guvernului o notă de informare premierului și că i-a și spus despre situație.

„Am solicitat imediat secretarului de stat să facă o notă de informare premierului Florin Cîțu, cu stadiul situației, pentru a putea decide măsurile pe care le va considera necesare în calitate de ministru interimar al Sănătății. Nota a fost transmisă conform nr. de înregistrare la cabinetul premierului ieri, 15 aprilie, la ora 11:05. Ulterior, în cadrul ședinței de Guvern de ieri i-am transmis premierului ca am fost informat că este o situație în analiză la Ministerul Sănătății legată de metodologia privind înregistrarea deceselor de COVID-19 și că am cerut să-i fie trimisă și că a primit o notă pe acest subiect. Premierul, ca ministru interimar al Sănătății, mi-a comunicat că va analiza aceste informații”.

Secretarul de stat Andrei Baciu a declarat, la rândul său, că nu știe despre numărul real de decese COVID-19 care nu se regăsesc în raportările oficiale, el susținând n-a avut aceste atribuții și că a preluat doar de două zile responsabilitățile pe care le avea ministrul demis.

„Interimarul” Cîțu l-a instalat pe Andrei Baciu (PNL) la cârma Sănătății, după ce l-a demis pe Voiculescu (USR PLUS)
Cîțu a făcut aceste declarațiile într-o conferință de presă la Cluj-Napoca, unde s-a întâlnit cu susținătorul lui la șefia PNL, premierul Emil Boc.
 
Despre celelalte acuzații lansate de Vlad Voiculescu, premierul Cîțu a refuzat să comenteze.
 
 
 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version