Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat sâmbătă seară, într-o conferință de presă, ca măsură „imediată” după incendiul de la Institutul „Marius Nasta” în care au murit 5 pacienți Covid, că strategia de vaccinare va fi schimbată astfel încât să aibă prioritate la programare numai vârstnicii, bolnavii cronici și persoanele cu handicap.

Argumentul ministrului este că aceste categorii sunt cele mai vulnerabile, iar spitalele sunt pline cu aceste persoane internate, multe dintre ele la ATI.

O ultimă măsură e cea legată de însăși aglomerarea spitalelor din România. Avem nevoie de fiecare spațiu disponibil. Am verificat din nou statisticile recente și 85% din decese sunt la persoane de peste 65 de ani. 95,1% din decese sunt la persoane care aveau deja boli cronice. Avem acceptul premierului ca în perioada următoare, în luna februarie pentru toate locurile noi din platforma de vaccinare eligibili să fie doar vârstnici, cei cu boli cronice, cei cu handicap”, a spus Vlad Voiculescu.

„Odată ce suntem vaccinați cât mai mulți, va scădea presiunea pe „spitale. Planul e să folosim fiecare vaccin pe care îl avem în următoarele săptămâni pentru cei care au cea mai mare nevoie tocmai pentru a nu pierde vieți”, a adăugat el.

În acest fel, angajații „esențiali” care până acum au sărit „peste rând” au fost excluși de la programare, cel puțin în luna februarie.

Decizia a fost anunțată de ministru la o zi după ce au fost amânate de la imunizare 100.000 de persoane programate în etapa a II-a, inclusiv bolnavi cronici cu vârste sub 65 de ani.

Programări date din nou peste cap: 100.000 de vaccinări amânate, inclusiv pentru bolnavii cronici

Tragedia de la Institutul „Marius Nasta” a fost decisivă.

Amintim că, începând de miercuri, ministrul Voiculescu a trimis Corpul de control și reprezentanții DSP să verifice dacă în centrele de vaccinare anti-COVID-19 se respectă strategia adoptată prin Hotărâre de Guvern.

Voiculescu a precizat că 30% din imunizări „s-au făcut în afara platformei” înființate special de STS.

Vlad Voiculescu trimite Corpul de control la centre: „30% din vaccinări sunt în afara platformei”

Ministrul Voiculescu a dat asigurări, răspunzând unei întrebări, că „nu se pune problema să amânăm rapelul la vaccin” pentrtu cei deja imunizați. Nu e nicio schimbare pentru cei care au fost reprogramați. Vorbim de programări noi”.

„E foarte important ca oamenii să meargă la spital de îndată ce se simt rău. Le-aș recomanda de asemenea să-și cumpere oximetru. Dacă ajung prea târziu e enorm de greu pentru personalul medical să îi ajute”, a mai spus el.

Vlad Voiculescu a anunțat și alte trei măsuri „imediate”:

„Avem nevoie de câteva măsuri urgente în fiecare spital pentru ca tragedii ca la Balș, Piatra Neamț să nu se mai întâmple. Lucrăm cu IGSU la măsuri urgente care să vină să repare neregulile constatate.

Marți vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la raportul din noiembrie 2020. În raportul din noiembrie de la „Matei Balș” nu sunt nereguli sau măsuri legate de clădirea în care s-a produs incendiul. Marți vom avea raport cu măsurile propuse la Balș și cu ceea ce s-a făcut.

Nu știm cu exactitate cauzele tragediei de la Matei Balș. Pandemia a pus presiuni suplimentare asupra spitalelor și personalului. E un număr mare de pacienți care are nevoie de oxigen. De aceea, securitatea la incendiu e deosebit de dificilă. Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoare măsuri, după ancheta de la Balș.

Remarc ruptura de comunicare între spitale și rudele pacienților. Lucrăm deja de câteva săptămâni la realizarea unui serviciu de informare la fiecare spital.

A treia măsură discutată deja cu premierul e un fond național pentru siguranța pacienților în spitale. Avem bani europeni, bani din bugetul național și ne vom asigura că sunt folosiți prioritar pentru îmbunătățirea infrastructurii de siguranță la incendii, la cutremur și la unul din marii criminali – infecțiile nosocomiale”.

Nu știm ce altă grozăvie va veni peste noi mâine”

Vlad Voiculescu a arătat că sistemul sanitar „are păcate vechi, de 30 de ani”. „Nu știm ce altă grozăvie va veni peste noi mâine”, a recunoscut el situația dezastruiasă a spitalelor.

„În momentul acesta, e o presupunere educată că ceea ce s-a întâmplat marți se poate repeta”, a adăugat el.

Ministrul a amintit de ce multe spitale funcționează fără autorizație: „În 2017, ministrul de atunci a făcut-o din pix și apoi Parlamentul au prelungit toate autorizațiile sanitare. Este un act de iresponsabilitate. Trebuie să privim adevărul în ochi”.

Nu demisionează

Despre demisie, ministrul a spus că nu poate fi vorba.

„Învinovățirea la grămadă a unor oameni nu este ceea ce se cuvine. Cu totul, eu sunt aici, cred, în a opta lună (7 luni din mandatul din 2016, în Guvernul tehnocrat Cioloș – n.r.)”, a precizat el.

„Eu nu țin minte să fi cerut eu demisia ministrului după Piatra Neamț. Eu am cerut de mai multe ori demisia dlui Bănicioiu pentru că s-a opus transferului victimelor de la Colectiv. Nu țin minte să fi cerut demisia ministrului Nelu Tătaru”, a mai spus Vlad Voiculescu, răspunzând unei întrebări.

 

Ministrul este de părere că „E nevoie de mai multă informare, e nevoie ca în spitale să fie cald, să nu fie rece. De aceea, avem nevoie de investiții și de spitale noi”.

„Vom construi spitale noi. Nu există soluție magică pentru a adapta spitale vechi. Este mai greu, costă mai mult și nu e eficient”, a promis Vlad Voiculescu.

 
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version