Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a explicat joi, la finalul ședinței Guvernului, noul mod de calcul al ratei incidenţei cazurilor noi de COVID.

E foarte simplu modul de calcul al incidenței. Este de asemenea la 14 zile, de asta indicatorul se numește „incidența la 14 zile”, doar că ne uităm la 14 zile începând cu a treia zi în urmă și asta pentru a avea toate datele despre testele deja pozitivate, respectiv alocate. Durează întotdeauna 48 de ore, cu aproximație ca aceste teste să fie finalizate, respectiv alocate către un județ sau altul. E atât de simplu! Iar diferența, aşa cum cred că am explicat și eu pe contul meu de Facebook, ieri, a explicat și domnul premier astăzi, diferența nu este fenomenală, diferența este una care, da, întârzie la un moment dat adoptarea unor măsuri, poate să facă lucrul ăsta dacă trendul este crescător, dar nu în mod fundamental. Vorbim, dacă ne uităm la săptămâna aceasta, atunci diferența este undeva de două zile”, a precizat Vlad Voiculescu, la briefingul de presă de la Palatul Victoria.

Declarația sa vine în contextul scandalului iscat de Violeta Alexandru (PNL), care l-a acuzat pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru faptul că și-a exprimat neîncrederea în calcularea cifrelor oficiale legate de pandemie înainte de alegerile locale și parlamentare din 2020.

Violeta îl atacă pe Voiculescu pentru neîncrederea în cifre, dar acesta o trimite la „adevăr”

Mai precis, ministrul Nelu Tătaru, din Guvernul Orban, nu a inclus și cazurile de infectări din focarele COVID, deși formula aceasta era cu totul „inovativă” față de toate statele europene 

Anterior declarației sale, premierul Florin Cîțu i-a luat apărarea lui Tătaru, care a scos din ciferele oficiale, de alegeri, numărul cazurilor de români infectați care se aflau în focarele COVID:

„Am văzut și în spațiul public și chiar această hotărâre CNSU modifică o formulă de calcul. Domnul ministru aici o să vă explice, dacă doriți, mai multe detalii. Eu am cerut o informare de la CNCCI și de la INSP să văd un calcul alternativ pentru cele două formule și vă citesc concluzia, ceea ce era și de așteptat – modalitatea de calcul, se observă doar o întârziere de 3-5 zile a constatării că rata de incidență depășește un anumit prag. Prin formula nouă, calcul, selectare a intervalului calcul al celor 14 zile, întârzierea observării depășirii unui prag este de trei zile. Deci, ideea este că cele două formule nu au implicații reale semnificative, doar că discutăm de un decalaj de 3 zile, deci nu era nimic semnificativ. Dar, pentru acurateţe, poate că e bine să le folosim. Până la urmă, aceasta este decizia, dar voiam să îi liniștesc pe oameni, că nu a avut niciun fel de implicații reale faptul că anul trecut au fost folosite alte formule, anul acesta sunt alte formule. Evoluăm şi în funcție de cum avem informații mai multe, putem să ne updatăm și formulele pe care le folosim, a spus Cîțu.

Cîțu: „Nu a avut implicații reale faptul ca anul trecut au fost folosite alte formule”

La fel ca Florin Cîțu, nici președintele Klaus Iohannis nu a părut deranjat că Guvernul Orban a scos din cifrele oficiale cazurile din focarele COVID, înainte de alegeri:

VIDEO. Iohannis: Formulele lui Tătaru și Voiculescu sunt ușor diferite, nimeni nu a măsluit datele pandemiei
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version