Serviciul Român de Informaţii (SRI) anunţă că  în România sistemul de alertă teroristă se menţine la nivelul “Albastru-precaut” deoarece “până în prezent nu există informaţii care să ducă la o legătură directă între evenimentele din Bruxelles şi riscuri la adresa securităţii naţionale”.

interceptari, sri, ascultare

“SRI a luat toate măsurile necesare la nivel naţional şi ne asigurăm de menţinerea climatului de siguranţă a cetăţenilor români”, se precizează într-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, SRI “condamnă ferm atacurile teroriste din capitala Belgiei” şi anunţă că “suntem alături de poporul belgian şi vom continua să oferim sprijin partenerilor noştri instituţionali în lupta pe care o ducem împreună împotriva terorismului”, se arată în comunicatul de presă.

“Ceea ce s-a întâmplat în Belgia nu are cum să nu ne afecteze. Astăzi vorbim de un terorism global. Ţintele teroriştilor nu mai sunt doar statele, ca entităţi compacte, ci direct cetăţenii, ca entităţi individuale. Din aceste considerente, nu văd exagerate anumite măsuri de prevenire ale oricăror acţiuni pe profil antiterorist care ar putea pune în pericol securitatea naţională. Principalele noastre arme sunt informaţia şi legea”, se mai arată în comunicatul SRI.

În urma exploziilor teroriste de marți dimineață de la Bruxelles, ”nivelul de alertă teroristă pentru Regiunea Bruxelles Capitală a fost ridicat la nivelul maxim — ‘amenințare serioasă și iminentă’, iar nivelul 3 — amenințare ‘posibilă și credibilă’ este în vigoare deja și pentru restul teritoriului belgian. Toate liniile de tren, metrou și transport în comun, de suprafață și subteran sunt suspendate, iar circulația rutieră se desfășoară cu dificultate, din cauza filtrelor de poliție și a mijloacelor specifice de intervenție pe linia protecției civile”, precizează Ministerul Român al Afacerilor Externe (MAE).

Aeroportul internațional Bruxelles-Zaventem a fost închis pentru toate decolările și aterizările programate, cel puțin până miercuri dimineață la ora 06:00 (05:00 GMT). Multe avioane au fost redirecționate spre aeroportul Charleroi (sudul Belgiei) și cel din Amsterdam.

Haosul a pus stăpânire pe transporturile aeriene și feroviare din Europa, toate cursele spre și din Bruxelles fiind anulate.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version