O noapte petrecută în arest de magnatul UTI, Tiberiu Urdăreanu, l-a determinat să-şi recunoască vinovăţia, astfel că procurorii DNA cer acum instanţei Tribunalului Bucureşti arestare la domiciliu pentru acesta. Urdăreanu a fost audiat ieri timp de 7 ore şi reţinut aseară pentru 24 de ore şi plasat în arestul Poliţiei Capitalei. 

urdareanu catuse 3

În schimb, procurorii solicită – tot astăzi – instanţei Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a primarului Gheorghe Nichita.

Potrivit anchetatorilor, acesta a negat faptele în timpul audierii la DNA. Primarul Nichita a fost denunţat de un subaltern de la Primăria Iaşi, care a refuzat să semneze documente care l-ar fi incriminat.

Nichita, singur în cătuşe

În dosar, procurorii au dispus măsura controlului judiciar pe cauțiune față de Iulius Gabriel Mardarasevici, director SC Information Business Consulting SRL (IBC). Acesta şi-a recunoscut vinovăția în fața procurorilor.

Control judiciar pe 60 de zile, dar fără cauţiune, a fost măsura luată de anchetatori față de Mihail Tănăsescu, vicepreședinte al grupului de firme UTI.

Urdăreanu rămâne deocamdată cu zăngănitul

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patron al grupului de firme UTI şi membru în conducerea partidului vicepremierului Gabriel Oprea, UNPR, a fost ridicat ieri de procurori şi adus cu mandat la DNA, pentru audieri.

După 7 ore de audieri, Urdăreanu a fost reţinut de anchetatorii anticorupţie, sub acuzaţia de dare de mită. Concret, primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, i-a cerut “comision” 10% pentru a-i asigura câştigarea prin licitaţie a contractului de monitorizare a traficului rutier în municipiu.

Potrivit ordonanţelor de reţinere emise de procurori, Urdăreanu i-a achitat deja lui Nichita o parte din suma totală de 6,9 milioane lei reprezentând 10% din valoarea contractului atribuit preferenţial.

În plus, primarul Iaşului s-a bucurat de câteva găinării:  a primit de la Urdăreanu “beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București, în perioada 2013-2015; plata, în cursul anului 2014, a unor servicii de cazare la o vizită în China, efectuată de Nichita Gheorghe, alți angajați ai primăriei, precum și oameni de afaceri, între care și inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel; beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei”, precizează anchetatorii.

“Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaților UTI și IBC la contract, adică 80% reprezenta „contribuția” UTI, iar 20% reprezenta „contribuția” IBC la banii colectați cu titlu de mită pentru inculpatul Nichita Gheorghe, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC”, se mai arată în ordonanţele de reţinere.

Urdăreanu este implicat în cele mai mari fraude din zona IT: Microsoft și EADS.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version