Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: USR, Forța Dreptei și 2 PNL-iști au atacat la CCR legea pe care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea / Moşteanu: „Am blocat proiectul, nu va creşte niciun fel de taxă” / 

Breaking News:

UPDATE! Michel Platini, reținut pentru corupție

UPDATE 19 iunie: Michel Platini a fost eliberat de anchetatori, după 15 ore de audieri.
 
Michel Platini, fostul președinte al UEFA, a fost reținut marți dimineață de procurorii din Franța, acuzat de corupție.
Michel Platini – sursă foto: UEFA
 
Potrivit L’Equipe, Platini s-a prezentat la Oficiul de luptă anticorupţie din Nanterre, unde a fost convocat ca martor, însoţit de avocatul William Bourdon. La sosire, poliţiştii Oficiului central de luptă împotriva corupţiei şi a infracţiunilor financiare şi fiscale (OCLCIFF) l-au anunţat pe fostul preşedinte al UEFA că este reţinut şi l-au interogat cu privire la rolul său în atribuirea organizării Cupei Mondiale din 2018 Rusiei şi a ediţiei din 2022 Qatarului.
 
Sophie Dion, consilier al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, a fost reţinută alături de fostul preşedinte al UEFA Michel Platini, în dosarul de corupţie privind atribuirea organizării Cupei Mondiale statului Qatar, informează Le Monde.
 
În acest caz, este audiat în calitate de suspect liber Claude Gueant, director de cabinet al fostului preşedinte al Franţei şi fost ministru de Interne.
 
Fostul mijlocaș de geniu al Franței, Michel Platini este audiat la Nanterre, la Oficiul anticoruptie al poliţiei judiciare, acuzat că și-a traficat votul pentru Qatar și că ar fi încercat să influențeze și voturile altor federații europene în favoarea statului arab, în scopul organizării de către acesta a Campionatului Mondial de Fotbal din 2022.
 
În vârstă de 63 de ani, Platini a fost suspendat timp de opt ani, în decembrie 2015, de justiția internă a FIFA. În cele din urmă, suspendarea a fost redusă în apel la șase ani, iar mai apoi la patru ani de către TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv).
 
Platini a fost găsit vinovat de conflict de interese: a primit fără justificare două milioane de dolari de la FIFA, sumă aprobată cu acordul lui Sepp Blatter (în 2011, elvețianul era șeful FIFA). 
 
PNF acuză constituirea de “asociere în scop criminal”
Parchetul Financiar Naţional (PNF) a deschis o anchetă preliminară în 2016 pentru ”corupţie privată”, ”asociere în scop criminal”, ”trafic de influenţă şi tăinuire de trafic de influenţă” în legătură cu atribuirea CM 2022. 
Platini a recunoscut că a votat pentru Qatar la scrutinul din 2 decembrie 2010. El fusese audiat ca martor în decembrie 2017. 
PNF este interesat, între altele, de întâlnirea organizată pe 23 noiembrie 2010 la Palatul Elysée, în prezenţa preşedintelui Nicolas Sarkozy, la care au luat parte Michel Platini, emirul Qatarului, Tamim Ben Hamad Al Thani, şeicul Hamad Ben Jassem, atunci prim-ministru şi ministru al afacerilor externe ale emiratului, susține Agerpres.
Qatar-ul a primit dreptul de a organiza CM din 2022 în decembrie 2010. Încă de la acea vreme au apărut acuzații de corupție și de luare de mită. Interesant este faptul că din cei 24 de membri ai Comitetului Executiv al FIFA care au hotărât gazda CM din 2022, 16 au fost deja suspendați sau sunt anchetați.
De asemenea, L’Equipe anuntă că de numele lui Platini se leagă unele suspiciuni și în legătură cu Mondialul din 2018, unul care a fost găzduit de Rusia.
 
Primul CM care va avea loc iarna 
Turneul final din 2022 va avea loc în perioada 21 noiembrie – 18 decembrie, fiind primul CM care nu va avea loc vara. Vor lua parte 32 de echipe. 
Născut pe 21 iunie 1955, Michel Platini (1,79 metri) a evoluat de-a lungul timpului pentru Nancy, Saint-Etienne și Juventus. A cucerit în calitate de jucător Euro 1984 alături de Franța, Cupa Campionilor, de două ori titlul în Serie A, Cupa Italiei și titlul în Ligue 1. Are în CV trei Baloane de Aur. A fost președintele UEFA în perioada 2007-2015.
 
41 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv