Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:

Festivalul Anonimul 2022 debutează cu filmul regizorului ucis de ruși în Ucraina

Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul debutează luni, în satul Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, cu proiecţia „Mariupolis 2″ , ultimul film al regizorului lituanian Mantas Kvedaravicius, capturat de armata rusă şi ucis în regiunea ucraineană Mariopol.

Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes 2022, într-o proiecție specială, potrivit organizatorilor.

Documentarul neterminat de regizor a fost montat în timp record de logodnica acestuia, Hanna Bilobrova, împreună cu producătorii proiectului, pentru a putea fi prezentat la Festivalul de la Cannes.

„Bilobrova şi Kvedaravicius se întorseseră să filmeze din nou în Mariupol, în plin război, pentru a documenta oamenii şi locurile pe care le filmaseră în 2015 pentru documentarul ‘Mariupolis’. Regizorul intenţiona să arate cum continuă viaţa acestor oameni printre bombardamente, cu imagini la limita între tragedie şi speranţă. ‘Mariupolis 2’ este o compilaţie de imagini filmate de documentarist, fără voce din off sau muzică, şi cuprinde cadre lungi din viaţa cotidiană a acestor oameni care încearcă să supravieţuiască războiului, ‘o mărturie a rezistenţei umane’ scriau cei de la Screen Daily”, se precizează într-un comunicat al fundaţiei Anonimul.

Filmele din afara competiției:

Programul Focus Ucraina – curatoriat împreună cu selecționerul Ludmila Cvikova – din care face parte și „Mariupolis 2” – se va închide vineri, 11 august, cu o altă proiecție, tot în premieră în
România, cea a filmului „Butterfly Vision” în regia lui Maksim Nakonechnyi, care a fost inclus în secțiunea Un Certain Regard, anul acesta la Cannes.
 
Actrița din rolul principal, Rita Burkowska, rezidentă în Kiev, va ajunge la Sfântu Gheorghe pentru a sta de vorba cu publicul prezent la festival, într-o discuție amplă despre felul în care filmul acesta, dar și cinemaul, în general, poate vorbi despre ororile unui război care schimbă vieți.
 
Miercuri, 11 august, începând cu ora 11:00, cortul festivalului amenajat în camping va găzdui o întâlnire din seria Anonimul Talks, cu actorii Emilia Popescu, Vlad Ivanov, Alexandru
Papadopol, regizorii Emanuel Pârvu și Bogdan George Apetri, producătoarea Miruna Berescu și alți invitați ai festivalului și public, la care se va discuta despre filmul românesc – „Așteptările publicului vs. așteptările realizatorilor”.
 
Discuția informală va avea ca punct de plecare interesul crescut al publicului de festival din România pentru filme românești, interes care nu se regăseste întotdeauna în numărul de spectatori ale acestora, odată ajunse în cinematografe.
 
Ediția de anul acesta a festivalului are un număr de 11 filme de lungmetraj românesc în lineup, incluse în secțiunea Romanian OFF Section. Unele dintre ele au intrat deja în distribuție în
cinematografele din România, precum „R.M.N” de Cristian Mungiu, „Miracol” de Bogdan George Apetri etc., iar altele, precum „Marocco” de Emanuel Pârvu, „Metronom” de Alexandru Belc sau „Balaur” de Octav Chelaru, vor avea premiera în această toamnă.

Festivalul Anonimul cuprinde două competiţii de scurtmetraje româneşti şi internaţionale. În competiţia de scurtmetraj românesc au fost selectate 12 titluri, iar în cea de scurtmetraj internaţional, 10 producţii.

Selecţia competiţiei de lungmetraje a fost realizată de Ludmila Cvikova, trofeul fiind disputat de cinci filme,”107 Mothers” o producţie Slovacia, Cehia, Ucraina regizată de Peter Kerekes, “I’m So Sorry”, o producţie China, regizată de Zhao Liang, “Mighty Flash”, o producţie Spania, regizată de Ainhoa Rodriguez, “Talking About the Weather”, o producţie Germania, regizată de Annika Pinske, şi “Zuhal”, o producţie Turcia, regizată de Nazli Elif Durlu.

În afara competiţiei, vor fi prezentate 13 producţii cinematografice.

Trofeul ANONIMUL va fi acordat în urma voturilor primite de la public, este în valoare de 3000 de euro și este oferit de OTP Bank.

Premiile pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc, respectiv internațional, vor fi oferite de asemenea în urma voturilor primite și sunt în valoare de 1000 de euro.

Fundația Anonimul va acorda și anul acesta Premiul „Ovidiu Bose Paștină”, în valoare de 1000 de euro, unui scurtmetraj din Competiția românească sau internațională.

Accesul la toate proiecțiile din cadrul festivalului este gratuit. Doar pentru proiecțiile care au loc în sală, în Complexul Cinema Green Village, accesul este condiționat de deţinerea unui bilet cu valoare 0, care asigură rezervarea locului la proiecție și care poate fi obținut de pe platforma Eventbook.ro. Pentru fiecare zi de proiecție, biletele vor fi disponibile pe platformă din ziu precedentă, începând cu ora 10:00. Comenzile sunt limitate la 4 bilete / adresă de e-mail.

1 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv