Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ANM: Ger în toată ţara / Temperaturile coboară până la -20 de grade Celsius / JUSTIȚIE: DNA a pus sechestru pe averea lui Tăriceanu în dosarul șpăgii de 800.000 de dolari / ANRE: Consumatorii casnici pot încheia până la 30 iunie contracte pe piaţa concurenţială – proiect de ordin /

Breaking News:
 

FNT 30 / FNT ALTFEL – Sus cortina!

Asemeni unei premiere îndelung aşteptate, cea de-a 30-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru debutează cu un întreg evantai de sentimente şi entuziasm. 

Duminică, 22 noiembrie, evenimentele primei zile de sărbătoare a teatrului românesc vor intra în scenă pe cele trei platforme multimedia, informează organizatorii.

            SCENA „FNT online”

Pe www.fnt.rola ora 11:00, începe colocviul FNT 30. File dintr-o istorie teatrală moderat de Maria Zărnescu și Călin Ciobotari ce oferă o retrospectivă personalizată asupra istoriei Festivalului Naţional de Teatru.

Marina Constantinescu, Aura Corbeanu, Alice Georgescu, Cristina Modreanu, Ludmila Patlanjoglu, Ion Parhon şi Ion Caramitru se reunesc în jurul amintirilor despre bornele unei evoluţii spectaculoase a ceea ce cunoaştem cu toţii astăzi drept FNT.

DRUMUL TRILOGIEI. Andrei Serban

Colocviul este urmat de o mărturie documentară, la ora 13.00: DRUMUL TRILOGIEI – Andrei Șerban, regia și imaginea Alexandru Doru Spătaru.

Camera surprinde spiritul vibrant al repetiţiilor cu O trilogie antică – un moment de graţie al scenei româneşti creat de regizorul Andrei Şerban în tulburele an 1990.

La ora 15:00 hala industrială ce a devenit casa lui Faust al lui Silviu Purcărete îşi deschide uşile grele şi ne dă voie să asistăm incognito la crearea unui spectacol devenit fenomen. 

FAUST, DRUMUL CLIPEI – Silviu Purcăretescenariul și regia filmului Laurențiu Damian. Conduşi de unghiul subiectiv şi curios al camerei de filmat ajungem în tenebrele Nopţii Walpurgiei.

Aflăm câteva din ingredientele secrete ale succesului unei opere care a cucerit Edinburgh-ul şi mii de spectatori.

Ora 19:00 este rezervată spectacolului invitat în deschiderea FNT 30 / FNT ALTFELLivada de vişini în regia lui Giorgio Strehler, de la Piccolo Teatro din Milano – clipa eternă a artei poetice a unui regizor-demiurg. 

Poate teatrul să schimbe lumea? În fiecare zi mi se pune această întrebare! Cine știe, poate că nu schimbă nimic, ci doar pe sine însuși. Pentru asta, artistul trebuie să aibă curajul să fie el însuși, să-și apere ideile. Și, în același timp, să le distrugă pentru a putea evolua” – declara, cu doar o lună înainte de-a muri, Giorgio Strehler.

            Orele înaintate ale serii sunt dedicate întâlnirii cu spectacolele din secţiunea arta ACTORULUI mare. La ora 22:00 George Mihăiţă şi Marcel Iureş îmbracă hainele unui timp ce are răbdare, dintr-o Siliştea-Gumeşti atemporală.

Discută cu tâlc şi umor în chip de Cocoşilă şi Moromete ai lui Marin Preda în spectacolul Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?, regia Alexandru Dabija.

            Tot în prima zi a festivalului se lansează expoziţia virtuală de fotografie de teatru „APROAPE DEPARTE” – un periplu printre fricile şi bucuriile noastre în 3D. „Ne lipsesc îmbrățișările și mângâierile celor dragi, chiar și o banală strângere de mână. Această expoziție este un demers care își propune să readucă speranța celor care se simt pierduți. Suntem aproape și totuși atât de departe unii de ceilalți. Să sperăm că nu pentru mult timp.” 

Acest gând cald şi generos este invitaţia fotografului Florin Ghioca, autorul expoziţiei care va putea fi vizionată pe toată durata festivalului.

SCENA „FNT la TVR”

La ora 20:00 la TVR3, cortina se ridică! Danaidele, regia Silviu Purcărete este spectacolul-eveniment care a marcat ultimul deceniu al mileniului trecut şi care astăzi rămâne la fel de uimitor de relevant prin mesaj. Îşi păstrează puterea de seducţie prin forţa imaginilor desprinse parcă dintr-un tablou vivant al suferinţei condiţiei umane. 

„Pentru mine, teatrul a fost meseria mea. Altceva mai bine nu am fost în stare să fac. Sunt în fața unei materii cu care încerc să construiesc ceva. Fiecare nou spectacol e o întâlnire cu o materie. Nu am idealuri abstracte, proiectate undeva, ci cultiv un soi de ritmicitate în raport cu o materie concretă. Când reușesc ceva, reușesc pentru că descifrez evidența textului, evidență care de cele mai multe ori pare ascunsă.” mărturisea Silviu Purcărete.           

SCENA „FNT on-air”

La ora 19:30  debutează Medalionul CRISTIAN MUNTEANU – regizor și dramaturg. FNT 30 / FNT ALTFEL aduce un omagiu unuia dintre cei mai importanţi creatori de teatru radiofonic, un maestru al spectacolelor purtate pe calea undelor. 

Viaţa e vis, o piesă din mijlocul Secolului de Aur Spaniol, îşi găseşte resorturi filosofice în interpretarea actorilor Fory Etterle şi Alexandru Repan, îndrumaţi de bagheta acestui regizor-dirijor.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv