Finala Eurovision Song Contest 2019, desfășurată sâmbătă seara la Tel Aviv, a fost câștigată de Olanda, cu melodia „Arcade”, interpretată de tânărul Duncan Laurence.

Duncan Laurence

Pentru marele trofeu s-au luptat 26 de țări, iar Olanda a câștigat, după 44 de ani, pentru a cincea oară acest concurs muzical.

Olanda va fi, în 2020, țară-gazdă pentru noua ediție a Eurovision. 

Piesa, care a adunat cele mai multe puncte, 492 – fiind preferata caselor de pariuri, inclusiv a publicului din România, care a dat maximum de puncte: 12 – a ieșit învingătoare printr-o răsturnare de situație.

Astfel, votul publicului a schimbat ierarhia stabilită inițial de votul juriilor din cele 41 de țări participante la Eurovision, al căror punctaj a contat 50%.

Votul publicului a însemnat cealaltă jumătate din punctajul final. Publicul și-a exprimat opţiunea prin SMS sau prin intermediul aplicaţiei mobile dedicate Eurovision.

Printre finalistele-surpriză s-a numărat Macedonia de Nord. Mica țară a participat pentru prima oară sub acest nume. Piesa „Proud”, interpretată de Tamara Todevska, a condus clasamentul până la repartizarea punctelor de către cea de-a 23-a țară. 

După ce juriile din toate cele 41 de țări au anunțat repartizarea punctelor, clasamentul a fost următorul: Suedia, Macedonia de Nord şi Olanda, cu 239, 237, respectiv 231 de puncte. Ultimele clasate au fost Marea Britanie, Israel şi Spania.

Publicul a ales însă, cu 261 de puncte, Olanda, care în total a acumulat 492 de puncte. 

Italia a primit de la public 253 puncte. În total, melodia „Soldi” a avut 465 de puncte.

Rusia s-a clasat pe locul al treilea, cu 369 de puncte.

Cele mai puţine puncte au fost acordate de public Germaniei – zero!

Ultima clasată a fost Marea Britanie, cu 16 puncte.

Reprezentanta țării noastre, Ester Peony, care a interpretat melodia “On a Sunday”, nu s-a calificat în finală. Este pentru a doua oară consecutiv când România este eliminată înainte de finala Eurovision. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version