Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

JUSTIȚIE: Cherecheș a fost capturat de polițiștii din Germania, la Augsburg / El se află în arest și urmează să fie extrădat / ACTUALITATE: Iohannis pleacă în Dubai de Ziua Națională a României; a devansat recepția de la Cotroceni / POLITICĂ: Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor / POLITICĂ: Senatul a votat ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu, la solicitarea DNA în dosarul vaccinurilor / 

Breaking News:

Guvernul Ucrainei a decis: „Limba română” în loc de „limba moldovenească” în Ucraina

Guvernul Ucrainei a adoptat o decizie privind utilizarea conceptului de „limba română” în loc de „limba moldovenească” în Ucraina, anunţă Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei de la Kiev, într-o declaraţie oficială în limbile română şi ucraineană, publicată joi seara pe site-ul său.


„În prezent, se lucrează la alinierea legislaţiei ucrainene în vigoare cu această decizie, ceea ce include multe acte normative interne. De asemenea, subliniem că toate actele ulterioare ale Guvernului vor fi adoptate ţinând cont de aceste acorduri. Şi toţi funcţionarii publici care vor încălca decizia Guvernului vor suporta responsabilitate disciplinară”, se spune în declaraţia oficială privind utilizarea în Ucraina a termenului ”limba română” în locul termenului ”limba moldovenească”.

Documentul precizează că faptele menţionate în mass-media despre manualele tipărite se referă la exemplarele aprobate pentru tipar în luna mai a acestui an. Majoritatea acestor manuale au fost tipărite vara, înainte de adoptarea deciziei de a nu utiliza conceptul de “limba moldovenească”. Astăzi, Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina a oprit orice tipărire suplimentară a acestor manuale. De asemenea, se dezvoltă un mecanism pentru înlocuirea exemplarelor tipărite anterior cu manuale în limba română.

Ministrul ucrainean al educaţiei şi ştiinţei, Oksen Lisovii, a publicat un anunţ despre acest subiect şi pe contul său de pe platforma X, de asemenea, în limbile română şi ucraineană.

 

În cadrul şedinţei comune din octombrie a guvernelor român şi ucrainean de la Kiev, Guvernul Ucrainei a promis că se renunţă la limba moldovenească şi este recunoscută limba română ca limbă oficială a minorităţii române.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv