Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

BUSINESS: Promisiunile ministrului Teodorovici de ieftinire a gazelor se dovedesc minciuni / ANRE a mărit cu 5,83% prețul pentru populație

Breaking News:
 

Juliette Binoche vine la FNT cu “Vaille Que Vivre” / “Să trăieşti orice ar fi (Barbara)”

Faimoasa actriță Juliette Binoche vine în această toamnă la București la Festivalul Național de Teatru – ajuns la cea de-a 27-a ediție -, împreună cu actorul Robert Lepage, în piesa “Vaille Que Vivre” / “Să trăieşti orice ar fi”.

De altfel, nume binecunoscute ale scenei mondiale precum Robert Lepage, Evgeny MironovAngelin Preljocaj sau pianistul francez Alexandre Tharaud vor fi prezente între 20 şi 30 octombrie la FNT.

Este pentru prima dată când Robert Lepage și Juliette Binoche vin în România, dar este o premieră și pentru Angelin Preljocaj, care vine de această dată în FNT şi în calitate de regizor de film.

3 spectacole străine

Cele trei spectacole străine invitate în toamnă la Bucureşti sunt:

 

Vaille Que Vivre / Să trăieşti orice ar fi (Barbara) – un spectacol dedicat celebrei cântăreţe Barbara, ale cărei texte şi muzică vor fi interpretate de Juliette Binoche şi Alexandre Tharaud (pian).

Romeo şi Julieta, balet pe muzica lui Serghei Prokofiev după piesa „Romeo şi Julieta” de William Shakespeare, în coregrafia lui Angelin Preljocaj – un spectacol produs de Ballet Preljocaj, Franţa.

HAMLET | COLLAGE, după William Shakespeare, în adaptarea celebrului regizor canadian Robert Lepage – o producţie a Teatrului de Stat al Națiunilor, Moscova, Rusia.

Vaille Que Vivre / Să trăieşti orice ar fi (Barbara) este o producţie Les Visiteurs du soir, în co-producţie cu L’Onde Théâtre Centre d’art de Vélizy-Villacoublay.

Juliette Binoche, pentru prima dată pe o scenă din România, şi pianistul Alexandre Tharaud s-au reunit pentru a celebra amintirea Barbarei – un nume mare al muzicii franceze, care i-a însoţit prin viaţă pe amândoi, pe Binoche şi Tharaud.

Între ei s-a format de-a lungul timpului o legătură unică şi profundă. Azi, cei doi îi aduc un tribut discret, pomenind cu modestie absenţa Barbarei, într-o selecţie de muzică şi texte, aparţinând celebrei artiste, pe care au realizat-o împreună.

Însemnările personale se combină cu amintirile actorilor despre ea, texte şi piese, de la cele mai cunoscute până la cele mai secrete, pentru a crea un spaţiu senzorial care să o evoce cu sensibilitate pe Barbara – un om de legendă care, după cum spunea Juliette Binoche, era în stare să transforme „umbrele în lumină şi catifeaua sumbră în sori”.

Spectacolul „Vaille Que Vivre / Să trăiești orice ar fi (Barbara)” este programat pe 30 octombrie, de la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din București.

Pe Juliette Binoche o vom mai putea vedea în cadrul Festivalului Național de Teatru și pe marele ecran, în filmul Polina / Polina, danser sa vie, în regia cuplului Valérie Müller și Angelin Preljocaj. Filmul spune povestea unei tinere fete de condiție modestă, care visează să devină o balerină celebră, și îi urmărește parcursul spre o carieră fulminantă, care o poartă din Rusia natală prin toată lumea. Proiecția este programată pe 29 octombrie şi va fi urmată de o discuţie la care vor participa toţi cei trei artişti prezenţi la Bucureşti.

 

„Hamlet Collage” (Foto: Sergey Petrov)
Pregătirile pentru „HAMLET | COLLAGE” au durat mai bine de doi ani, iar rezultatul este un spectacol hi-tech pentru un singur actor (care interpretează douăsprezece roluri) şi peste douăzeci de membri ai echipei, de la tehnicieni la directori de platou, electricieni, recuziteri, ingineri de sunet şi imagine.

Captiv într-un cub ce pluteşte deasupra scenei, Evgeny Mironov – Hamlet trebuie să interpreteze pe rând toate personajele piesei lui Shakespeare. Toate acţiunile piesei au loc în imaginaţia lui Hamlet, iar personajul îi este dezvăluit publicului în camera sa dintr-un azil de boli mintale.

Robert Lepage şi Evgeny Mironov au reuşit să creeze o tragedie a minţii la scară mare, care s-a dovedit a fi mai tulburătoare decât tragedia vieţii reale.

În esenţă – e o piesă despre nebunie, iar un spectacol ‘Hamlet’ într-un singur actor cere, fără îndoială, din partea performerului să se aşeze pe el însuşi într-un soi de stare de vrie schizofrenică, pentru a determina convergenţa tuturor personajelor din textul shakespearian. Şi împrumutând aceeaşi carne tuturor protagoniştilor – creează acestora un soi de asemănare de familie. (…) Acest colaj este rezultatul unui lung şir de reflecţii şi dialoguri purtate între un avid actor rus şi un nesăţios regizor canadian, care au în comun nevoia imperioasă de a învăţa unul de la altul despre jocul scenic contemporan, felul modern de a spune o poveste şi, bineînţeles, despre Shakespeare… şi trebuie să admit că pe parcursul întregului proces am fost uimit şi smerit în faţa unei asemenea demonstraţii de curaj, generozitate şi talent pur, din partea colaboratorului meu principal.” (Robert Lepage)

Spectacolul HAMLET | COLLAGE” se va juca în deschiderea Festivalului Național de Teatru, pe 20 octombrie, de la ora 20:00, la Sala Mare a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din București.

Romeo și Julieta”, pe muzica lui Serghei Prokofiev după piesa Romeo şi Julieta de William Shakespeare – este un spectacol în care, purtând amprenta originilor şi culturii sale albaneze, celebrul coregraf Angelin Preljocaj a ales să ancoreze povestea de iubire a lui Shakespeare într-un regim totalitar dintr-o ţară din Europa de Est. Lupta dintre familii din povestea clasică este înlocuită aici de confruntarea dintre miliţia responsabilă cu menţinerea ordinii sociale şi „familia” celor fără adăpost.

Într-o Veronă improbabilă, mai degrabă fictivă decât futuristă, aproape în ruine, cu o clasă conducătoare favorită (familia Julietei) şi o populaţie săracă şi exploatată (lumea lui Romeo), întâlnirea celor doi iubiţi este interzisă şi declarată în afara legii. Omniprezentă şi puternică, miliţia aflată la ordinele familiei Julietei este nu doar imaginea shakespeariană a fatalităţii, ci şi a influenţei puterii asupra libertăţii individuale exprimate în esenţa sa: libertatea de a iubi. Deşi uneori par a se supune regulilor, Romeo şi Julieta reneagă modul de viaţă impus de clasele sociale cărora le aparţin, închise oricărei comunicări, după cum dictează miliţia conştiinţei colective, de unde şi cauza scandalului produs de iubirea celor doi tineri. Amândoi şi-ar dori să fie altundeva, amândoi aspiră la ceea ce are celălalt. Şocul pasional le va permite să meargă mai departe, să aibă curajul să plănuiască evadarea din limitele pe care li le-a impus destinul.” (Angelin Preljocaj)

„Romeo si Julieta” (Foto: Jean-Claude Carbonne)

Spectacolul „Romeo și Julieta” este programat pe 29 octombrie, de la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din București.

 

Festivalul Național de Teatru, ajuns anul acesta la cea de-a 27-a ediție, are loc în perioada 20-30 octombrie 2017.

Producătorii Festivalului Național de Teatru sunt UNITER – Uniunea Teatrală din România, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București. FNT este un Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și de Primăria Municipiului București, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Mai multe informații pe www.fnt.ro și pe pagina oficială de facebook.