Majorările salariale acordate de PSD-PNL-UDMR edililor și angajaților din administrația locală își arată „roadele”: din totalul de 3.228 de primării, aproape 1.500 (circa 200 de orașe mici, 56 de municipii, 9 reședințe de județ și aproximativ 1.200 de comune), cheltuiesc mai mult decât produc, astfel că cer Guvernului să le dea bani din Fondul de rezervă aflat la dispoziția premierului Marcel Ciolacu.

Lege adoptată! Lefuri mărite pentru aleșii locali. Chiar și pentru penalii Alexe și Chirica!

„Există circa 200 de oraşe mici şi aproximativ 1.200 de comune care se confruntă cu o presiune financiară considerabilă și sunt nevoite să apeleze la bugetul de stat pentru a putea face faţă costurilor de funcţionare, din cauza veniturilor locale insuficiente. Cu alte cuvinte, cheltuiesc mai mult decât produc şi extind problemele lor în corpul deja greoi al administraţiei statului”,  a decarat, luni, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian Veştea.

„Mai mult decât atât, în peste jumătate din administraţiile locale, veniturile nu reuşesc să acopere nici măcar cheltuielile cu salariile. Acesta este un semn că multe dintre comunităţile noastre luptă pentru a se menţine pe linia de plutire”, a dăugat Adrian Veştea, la conferinţa cu tema „O perspectivă critică asupra rolului educaţiei în incluziunea şi rezilienţa financiară în România”.

Potrivit acestuia, situaţia nu este neapărat mai bună nici în rândul municipiilor care nu sunt reşedinţă de judeţ, pentru că din totalul celor 62 de astfel de municipii, 56 se confruntă cu aceleaşi provocări financiare, având nevoie de echilibrare de la bugetul central.

Totodată, 9 dintre cele 40 de municipii reşedinţă de judeţ au nevoie de suport financiar extern pentru a-şi echilibra bugetul.

Ministrul Dezvoltării a arătat că sunt înregistrate la minister solicitări de alocare din Fondul de rezervă bugetară a unei sume totale de aproape 1 miliard lei, pentru plata unor cheltuieli curente şi de capital, depuse de 122 de localităţi din cele 27 de judeţe.

De asemenea, sunt înregistrate solicitări de alocare de sume din bugetul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2023, pentru unităţi administrativ – teritoriale afectate de calamităţi naturale, în sumă totală de peste 2 miliarde de lei pentru 597 de localităţi.

„Cantităţile foarte mari de precipitaţii căzute în prima parte a anului în 26 de judeţe au generat inundaţii, alunecări de teren, au afectat infrastructura hidrotehnică, terasamentele şi malurile de apărare, structura drumurilor judeţene, drumurilor comunale, podurilor, podeţelor şi digurilor, a sistemelor de alimentare cu apă, dar şi a multor şcoli şi sedii de primării”, a mprecizat ministrul, în acest sens,.
 
Veștea a clamat nevoia de reorganizare administrativ-teritorial a României, deși este conștient că acest lucru nu va fi făcut, chiar dacă partidul său, PNL, are în coaliție cu PSD majoritate parlamentară, dar nu două treimi cât ar fi necesar pentru modificarea Constituției: „Am susţinut şi susţin ideea unei administraţii mai suple, mai eficiente, cu mai puţine UAT-uri (unităţi administrativ-teritoriale, n.r.). Consider că reorganizare administrativ-teritorială şi regionalizarea ar putea contribui la consolidarea capacităţii administrative la nivel local şi dezvoltarea de proiecte strategice pe termen lung”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version