Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Parlamentul l-a revocat pe Bădălău de la vicepreședinția Curții de Conturi / JUSTIȚIE: Cocoş, Crinuţa Dumitrean, Diacomatu și „Stelu” au scăpat de condamnări / ÎCCJ: Faptele s-au prescris  / CCR se va pronunța în 14 decembrie pe suprataxarea contractelor de muncă part-time / 

Breaking News:

Lege adoptată! Lefuri mărite pentru aleșii locali. Chiar și pentru penalii Alexe și Chirica!

Baronii locali și județeni și-au primit măririle de indemnizații promise de PNL-PSD-UDMR-Minorități. Legea adoptată de Camera Deputaților – for decizional i-a eliminat de la creșterile acordate de Senat, săptămâna trecută, pe Iohannis, Ciucă, Ciolacu, Gorghiu și parlamentari. Prin noul act normativ, parlamentarii și-au asigurat voturile la alegerile din 2024. Simonis (PSD): „Avantajul este că şi salariile angajaţilor vor creşte odată cu salariul primarului şi șefilor de CJ”

Este oficial: primarii, viceprimarii, președinții consiliilor județene (CJ), consilieri locali și consilierii județeni au primit mărirea lefurilor suportate din buzunarele românilor. Votul final pe lege a fost dat în Camera Deputaților, la plenul de marți, de către majoritatea aflată la putere: PNL, PSD, UDMR și Minorități. 

Costel Alexe, președintele CJ Iași, are două dosare de corupție
Penalii Costel Alexe și Mihai Chirica de la Iași, judecați pentru corupție, vor primi și ei indemnizații mărite, până la sentința definitivă…
Costel Alexe (PNL), urmărit penal de DNA în al doilea dosar de abuz în serviciu
Primarul Chirica (PNL via PSD), trimis în judecată în al doilea dosar de corupție

Senatul adoptase actul normativ, săptămâna trecută, cu un amendament depus de UDMR, prin care toți cei care activează în procesul legislativ – adică toți parlamentarii și aparatul Guvernului, cu miniștri, ar fi primit indemnizații și salarii mărite. Iată-i și pe cei din vârful piramidei: președintele Klaus Iohannis ar fi primit în plus cu peste 2.600 de lei/lună, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, cu peste 2.530 de lei, iar premierul Nicolae Ciucă, cu peste 2.500 de lei.

Senatul condus de Gorghiu sfidează românii: PSD, PNL, UDMR și AUR și-au votat din nou salarii mai mari

Marți, la Cameră, s-au înregistrat  168 de voturi „pentru”, 79 „împotrivă”, 4 abţineri şi 1 deputat prezent care nu a votat (de la Neafiliați).

Au votat împotrivă deputații USR (unul s-a abținut), iar de data aceasta și cei de la AUR, după ce la Senat votaseră „pentru”, plus 22 de neafiliați (iar 2 s-au abținut). De la PNL a votat „împotrivă” doar un deputat, iar de la PSD s-a abținut unul.

Vezi și AICI lista cu numele și prenumele lor.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.115/2022, referitor la acordarea, începând cu luna august 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021, precum şi acordarea, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale şi pentru personalul care avansează în gradaţia corespunzătoare tranşei de vechime în muncă în perioada ianuarie-iulie 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022.

Deputaţii au introdus un amendament care prevede majorarea indemnizaţiilor persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţii publice locale:

„Prin excepţie, începând cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizaţiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice prevăzut în anexa nr. IX lit.C la Legea-cadru nr. 153/2017 (…) se stabileşte prin înmulţirea coeficientului prevăzut de Legea cadru nr. 153/2017 (…), cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii pentru anul 2021″.

Totodată, deputaţii au eliminat din varianta adoptată anterior de Senat textul care prevedea creşterea salariilor parlamentarilor şi a personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, serviciilor Parlamentului, Consiliului Legislativ şi Administraţiei Prezidenţiale.

Declarații în plen

George Simion (AUR): „Aţi făcut un artificiu de imagine şi aţi introdus parlamentarii în toată această ordonanţă de urgenţă ca să se uite de fapt cui vreţi să daţi sporuri. În afară de parlamentari, trebuiau eliminaţi şi primarii, consilierii locali, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii judeţeni pentru că nu e un moment potrivit. O să creăm falii în societate, tot mai mulţi oameni sunt nemulţumiţi, sunt oameni cu salarii de 1.500 lei, cu pensii de 1.000 lei, cu ajutoare de handicap de 300 şi 500 lei” .

Oana Ţoiu (USR): „Coaliţia renunţă la votul românilor. Îi puneţi pe primul loc pe demnitari. În România, în care unul din trei angajaţi are sub salariu minim, sunt măriri de 1.700 de lei la cei care sunt în fruntea salarizării. (…) Salariile pot fi crescute şi fără acest amendament. Ce creşteţi? Sunt salariile demnitarilor, ale celor care au deja salarii mari. E coaliţia nedreptăţii”, a adăugat Ţoiu.

Florin Roman (PNL): „Trebuie dreptate pentru primari.Niciunul dintre cei care suntem aici nu am fost aleşi vreodată în calitate de parlamentari uninominal, ci am fost aleşi pe listele unor formaţiuni. Cineva încearcă să spună astăzi că ceea ce au ales oamenii în mod direct nu este reprezentativ. Eu cred că este o foarte mare greşeală. Aşa cum s-a atacat biserica, aşa cum se atacă armata, aşa cum se atacă administraţia publică locală, oamenii aleşi direct de cetăţeni, este o foarte mare greşeală. Opriţi atacul la instituţiile importante şi democratice ale statului român. Prin amendamentele introduse, se repară o discriminare care spune că toţi bugetarii din 2018 până în 2022 trebuie să ajungă la un nivel egal. Astăzi ce facem? Venim şi îi atacăm pe aleşii locali. De ce să-i atacăm pe aleşii locali? Pentru că fac apă, pentru că fac drum, pentru că fac canal, pentru că fac dispensare, pentru că fac educaţie?”.

Csoma Botond (UDMR): „Se repară o inechitate care există de ceva vreme. Nu poate să existe o diferenţă între administraţia publică centrală şi administraţia publică locală. Nu trebuie să-i anatemizăm şi să-i împroşcăm cu noroi pe primari, viceprimari, vicepreşedinţi şi preşedinţi de consilii judeţene. Nu trebuie să avem o abordare de luptă de clară şi să-i asmuţim pe oameni împotriva administraţiilor locale pentru că nu rezolvăm nimic”.

Alfred Simonis (PSD): „Aleşii locali trebuie să beneficieze de salarii mărite pentru ca administraţiile publice locale să fie performante. Ceea ce s-a întâmplat la Senat a fost o eroare. Erori s-au mai făcut – spre exemplu, atunci când USR a votat pensii speciale la Consiliul Concurenţei. AUR a votat la Senat creşterea salariilor parlamentarilor şi au spus că a fost o eroare. Dacă vă acceptăm noi erorile, acceptaţi-le şi voi pe ale noastre. (…) Salariul primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, va creşte cu 1.000 lei. Avantajul este că şi salariile angajaţilor vor creşte odată cu salariul primarului şi viceprimarului”.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv