Ședința extraordinară de Guvern amânată de vineri s-a anulat și luni, astfel că aprobarea OUG de modificare a Codului fiscal este în aer.

Cel mai probabil, premierul Mihai Tudose refuză să mai aplice modificările fiscale anunțate în urmă cu 10 zile.

El a declarat nervos, asaltat de jurnaliști cu întrebarea” va mai fi aprobată trecerea plății contribuțiilor de la angajator la angajat: “Am zis că există posibilitatea să nu fie miercuri (în ședința săptămânală de Guvern – n. r.). 

Liviu Dragnea a anulat ședința programată pentru luni cu liderii grupurilor parlamentare și a convocat la Vila Lac o ședință de urgență a Coaliției.

Consiliul Fiscal a dar aviz negativ, vineri după-amiază, proiectului de modificare a Codului fiscal.
Anterior, Consiliul Economic și cel Social au dat, la rândul lor, avize negative.
Investiții la pământ, încasări la buget de de 25% – minim istoric

Președintele Klaus Iohannis a avertizat, vineri, că măsurile fiscale nu sunt sustenabile, în condițiile în care investițiile publice au scăzut cu peste 20% anul acesta în semestrul întâi față de aceeași perioadă a anului trecut, iar investițiile străine, tot cu 20%.

Dar cel mai grav este faptul că încasările veniturilor la buget au atins un minim istoric de 25%.

Iar creșterea economică – unică în Europa, de 6,1%, este direct proporțională cu creșterea datoriilor – bani împrumutați de la bănci pentru plata salariilor și pensiilor.

Nu sunt bani pentru aplicarea Legii salarizării

Trecerea plății contribuțiilor de la angajator la angajat – măsură unică în Europa -, dar și majorarea salariului minim la 1.900 de lei/lună, plus alte artificii fiscale erau menite să aducă bani la buget.

Este din ce în ce mai clar că bugetul nu va putea susține anul viitor salariile triplate în administrația locală – din această cauză multe primării au ajuns să pună lacătul pe ușă, nemaiajungând banii nici măcar pentru plata curentului și a apei.

Dar indemnizații triplate și-au dat și parlamentarii, plus pensii speciale care, iată, secătuiesc bugetul de stat.

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, declara cu titlu de glorie: “Vă garantez că nimeni nu vor mai încasa două sau trei pensii speciale, ci nu mai una”!

Între timp, mult discutata Lege a pensiilor a fost amânată pentru anul viitor. 

Astfel, PSD+ALDE se găsesc în situația că nu vor putea aplica noua Lege a salarizării, cu alte majorări pentru bugetari anul viitor, . 

Și iată că proiectul Bugetului de stat pentru 2018 nu poate fi discutat și aprobat, dintr-un singur motiv: NU sunt bani pentru “țopăiala fiscală”!

La rândul lor, nici patronii nu pot să-și facă bugetele pe 2018, iar mulți dintre ei spun că vor fi nevoiți să concedieze, dacă salariul minim va fi mărit la 1.900 de lei/lună. Unii au dat afară câte un om anul acesta pentru a putea plăti salariile mărite de Guvern la 1.450 de lei, de la 1.250 de lei/lună. 

Astfel, dacă anul acesta Guvernele Grindeanu și Tudose s-au împrumutat dublu față de Guvernul Cioloș, anul trecut, pentru salarii și pensii,previziunile sunt sumbre pentru 2018. 

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version