Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat, marți, pentru 28 iunie luarea unei decizii pe sesizările formulate de fostul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, privind revocarea sa din funcție și modificarea Regulamentului forului pe care l-a condus.

ccr-4-550x364

“Aprofundăm dezbaterile, reluăm și pronunțăm pe 28 (n.r. – iunie). Se reiau dezbaterile și implicit când reiei dezbaterile se amână pronunțarea”, a explicat judecătorul CCR Tudorel Toader, după ședința Curții.

Potrivit acestuia, decizia amânării s-a luat pentru “aprofundarea cercetării”.

Întrebat de jurnaliști dacă mai este nevoie de anumite date, el a negat și a menționat că nu s-a conturat un punct de vedere: “Dacă se contura, decideam astăzi”.

El a arătat că este ”o mare diferență” față de 2012, când Curtea a spus că nu poate interveni în conflictul parlamentar.

Artificii marca PSD pentru eliminarea lui Zgonea

Amintim că PSD nu a reușit inițial să-l dea afară pe Zgonea de la șefia Camerei, iar pentru aceasta a fost nevoie de modificarea Regulamentului acestui for, decizie pe care Zgonea o consideră neconstituțională.

Concret, articolul 21, alin. 4 prevedea doar următoarele: ”Calitatea de preşedinte al Camerei Deputaţilor sau cea de membru al Biroului permanent încetează în urma demisiei, a revocării sau a pierderii calităţii de deputat”.

Acum, după schimbare, stipulează următoarele: ”Calitatea de Preşedinte al Camerei Deputaţilor (…) încetează înainte de expirarea mandatului ca urmare a revocării în condiţiile prezentului regulament sau, încetează de drept, în următoarele condiţii: lit. d) în caz de pierdere a sprijinului politic, potrivit art. 32, alin. (3) din legea nr. 96/2006, republicată, la data informării plenului Camerei Deputaţilor despre încetarea calităţii de membru al Biroului Permanent”.

Totodată, articolul 26 prevedea că ”propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine membrul biroului a cărui revocare se solicită”.

După modificare, articolul are următoarea formulare: ”Propunerea de revocare (n. r. a preşedintelui Camerei Deputaţilor) se face în scris de către liderul grupului parlamentar respectiv (n.r. care l-a propus). Articolul în vigoare

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version