De la amenzi de aproape 22 de milioane de lei/zi, polițiștii au ajuns să dea numai de 390.000 de lei astfel de sancțiuni românilor care au ieșit din casă fărădeclarația pe propria răspundere, în această perioadă de stare de urgență.

Grupulde comunicare strategică a transmis, sâmbătă: „Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 444 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 390.000 de lei. Facem precizarea că până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unor prevederi ale O.U.G. nr. 34 din 26 martie 2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, se aplică norma juridică în vigoare”.

Este greu de crezut că românii au devenit mai ascultărori. Explicația este că polițiștii și-au pierdut din elanul dat de superiori, care le-au impus normă de amenzi.

Decizia de miercuri a CCR, privind neconstituționalitatea amezilor din perioada stării de urgență, prevăzute în OUG nr. 1/1999, majorate de 10 ori, la sume astronomice, de Guvernul Orban, a eliminat, cel mai probabil, abuzurile pe care le-au făcut din plin oamenii legii.

CCR: Amenzile uriașe sunt neconstituționale, dar vor trebui atacate în instanță

Însuși ministrul de Interne, Marcel Vela, a dat ca exemplu cazul unei vânzătoare care a fost amendată pentru că nu avea… declarația pe propria răspundere!

Peste 300.000 de amenzi, în valoare de peste 130 de milioane de euro au fost aplicate de polițiștii care s-au „luptat” cu românii care au îndrăznit să iasă din casă fără „hârtia” impusă de Ordonanța Militară emisă de ministrul Vela.

Decizia CCR, care a lăsat Guvernul PNL fără o sursă de venit consistentă, l-a scos din minți pe premierul Ludovic Orban. „Este o instigare la anarhie!”, a acuzat el Curtea.

Orban, despre neconstituționalitatea amenzilor: „Mă șochează. CCR împiedică Guvernul să apere sănătatea românilor”

Fără a se lăsa mai prejos, președintele Klaus Iohannis a ținut să fie solidar cu premierul, lansând la rându-i o declarație penibilă.

Iohannis plânge după amenzile neconstituționale: „Fără aceste sancțiuni, morții ar fi fost mult mai mulți”
Cea mai mică amendă: 2.000 de lei

Potrivit OUG 34/2020, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut, din 3 aprilie, de la valori cuprinse între 100 şi 5.000 de lei (în OUG nr. 1/1999) la sume între 2.000 de lei şi 20.000 de lei – uriașe pentru veniturile românilor.

Astfel, un angajat cu salariul minim pe economie, care ia în mână 1.370 de lei/lună, nu poate plăti o astfel de sancțiune.

În acelaşi timp, amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a fost majorată de la 1.000 de lei la 10.000 de lei, iar maximul amenzii a urcat la 70.000 de lei.

Actul normativ permit contravenientului să achite, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, o jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator.

Totodată, OUG 34/2020 îl obligă pe cel amendat să achite sancțiunea chiar dacă acesta o atacă în instanță.

CORONAVIRUS. Amenzile au „explodat” pentru cei care încalcă măsurile impuse în starea de urgență
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version