Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, cu ocazia semnării documentelor de preluare de către Romgaz de la Exxon a activelor pentru 50% din perimetrul Neptun Deep, că gazele vor fi extrase „nu mai târziu de anul 2026”.
„Prin acest act, prin care astăzi vom reuşi să demarăm procesul prin care nu mai târziu de 2026 gazele vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, împreună Romgaz cu compania OMV Petrom, ne vom îndeplini obiectivul pe care l-am asumat, astfel încât să putem să asigurăm necesarul de gaz pentru consumul propriu, iar ţinând cont că estimările ne dau garanţii că există cantităţi suficient de mari să putem să asigurăm gaz şi pentru vecinii noştri, atât din regiune, cât şi din Uniunea Europeană”, a precizat premierul, în cadrul ceremoniei de la Palatul Victoria.
Ciucă a cerut Romgaz ca împreună cu OMV Petrom să înceapă „cât mai degrabă” investiţiile, astfel încât extracţia gazelor să se întâmple „cel puţin” la termenul asumat, adică finele anului 2026.
„Practic, prin ceea se va realiza, vom asigura dezvoltarea capacităţilor proprii, astfel încât să putem să ne înscriem şi în ceea ce am asumat prin proiectul de lege off shore pe care l-am înaintat luna trecută în Parlament şi asigurăm în felul acesta şi stabilitate şi predictibilitate întregului domeniu energetic din România”, a menţionat el.
La ceremonia de la Palatul Victoria au fost prezenţi ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi David Muniz, însărcinatul cu afaceri ad-interim al SUA în România.
Românii vor avea gaze „fără număr”, dar mult mai scumpe! Virgil Popescu: „A început exploatarea în Marea Neagră”
SNGN Romgaz S.A., cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.
Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Romgaz S.A. din data de 28 aprilie. Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract.
Preţul de achiziţie achitat de către Romgaz va fi de 1.060.000.000 USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acţiuni. Anterior, pe 22 martie, Consiliul de Administraţie al Romgaz a avizat acest contract de vânzare-cumpărare.