Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, își asumă plata directă către sortatorii de deseuri, pentru a evita neachitarea acestora de către firma Romprest.

Clotilde Armand

„De la sfârșitul lunii mai, și chiar mai devreme, venim cu propunerea ca Primăria să preia aceste datorii și să-i plătească direct pe sortatori și sortatorii, la rândul lor, să plătească groapa de gunoi. Am făcut această propunere de multe ori către operatorul de salubritate, iar Romprest a refuzat sistematic. Echipele de juriști de la Primărie, de la Prefectură și de la sortatori au găsit o soluție ca noi, Primăria, să putem prelua aceste datorii și să-i plătim direct pe sortatori. Ideea este ca plata să nu mai treacă prin Romprest care nu îi plătește pe sortatori”, a afirmat primarul Clotilde Armand în cadrul unei declarații de presă susținute la sediul administrației locale.

Edilul a subliniat faptul că, prin această soluție, Primăria Sectorului 1 nu va mai depinde de problema datoriilor dintre compania Romprest Service și sortatori.

Deși în cadrul facturilor emise de compania Romprest pentru colectarea deșeurilor sumele pentru sortare sunt explicite, operatorul de salubrizare nu a achitat mai departe banii către sortatori, a arătat Clotilde Armand.

„După ce vom implementa această soluție, suma din factura emisă de către Romprest pentru sortarea deșeurilor nu va mai fi plătită către operatorul de salubrizare, ci direct către sortatori”, a arătat primarul.

Un alt punct atins de primar în cadrul declarației de presă îl reprezintă hotărârea Judecătoriei Sectorului 1 care a admis solicitarea Romprest de executare silită a Primăriei Sectorului 1.

„Vom contesta cererea de încuviinţare a executării silite și vom câștiga. De când sunt aici, am câștigat toate procesele. Somațiile nu pot merge mai departe, nu are rost să facem ipoteze”, a mai precizat Clotilde Armand.

În ceea ce privește declararea stării de alertă, edilul Sectorului 1 a precizat că aceasta nu a mai declarată pentru că operatorul de salubritate a ridicat gunoiul și instituțiile statului nu au putut să constate necesitatea declarării stării de alertă. ”Sub amenințarea declarării stării de alertă, șantajul Romprest-ului nu a mai funcționat, el a fot obligat să ridice gunoiul”, a concluzionat primarul Clotilde Armand.

Prefectul Capitalei, lovitură pentru colega de partid, Clotilde Armand: „Nu se justifică starea de alertă”

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că decizia de plată directă către sortatori este legală:

„Sectorul 1 a identificat o soluţie prin care va putea achita parţial sau chiar total poate datoriile pe care prestatorul le are către sortatori, în aşa fel încât să nu mai existe un blocaj. Sectorul 1 îşi asumă plata sortatorilor în mod direct, în aşa fel încât să degreveze prestatorul de această obligaţie şi să-i permită să presteze serviciul fără niciun fel de opriri. Prestatorul, sunt sigur, va aprecia acest gest şi îşi va desfăşura serviciile în continuare, fără niciun fel de probleme. Înţeleg că prestatorul este pe străzi şi îşi îndeplineşte obligaţiile”.

Potrivit prefectului, din punct de vedere legal, există posibilitatea ca Primăria Sectorului 1 să poată să se subroge în drepturile creditorului, ale companiei Romprest.

Primăria Sectorului 1 a asigurat că are fondurile necesare, a mai spus el.

„Aceste sume sunt refacturate către Primărie, iar, pentru că între cele două părţi – prestator şi sortator – a intervenit un blocaj financiar, Primăria şi-a luat această sarcină de a achita direct către sortator această factură, care, în mod normal, trecea prin intermediul prestatorului”, a arătat Alin Stoica.

Prefectul a precizat că unul dintre sortatori, Iridex, a anunţat că ar urma să suspende relaţia cu Romprest, aspect ce ar fi putut să creeze un blocaj, dar Primăria Sectorului 1 îşi asumă şi relaţia cu Iridex, deci lucrurile „ar trebui să meargă înspre bine”.

Alin Stoica a mai spus că a cerut tuturor organismelor de control (DSP, Agenţia pentru Mediu, Garda de Mediu) să monitorizeze zilnic situaţia din Sectorul 1 şi, în cazul în care apare orice ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei, să anunţe de îndată Instituţia Prefectului pentru a putea să ia măsuri de urgenţă.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version