La 5 luni de la catastrofa din Club Colectiv, premierul Dacian Cioloș a făcut publică sinteza raportului întocmit de Corpul de control al Guvernului asupra intervenției autorităților iar concluzia este cutremurătoare: ”acțiunea a avut elemente de improvizație” iar șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) – Raed Arafat – ”a coordonat la fața locului doar activitatea de prim ajutor calificat și asistență medicală, nu întreaga intervenție”. (Vezi document la finalul articolului).

club colectiv, iohannis, dupa incendiu
<strong>Investigatorii îi dau raportul președintelui Klaus Iohannis a doua zi după catastrofă<strong>

Deocamdată, prim-ministrul nu a anunțat vreo măsură împotriva celor responsabili – și în primul rând a lui Raed Arafat, coordonatorul DSU și secretar de stat în Ministerul de Interne – singurul rămas în funcție din vechea gardă a Guvernului Ponta, pe motiv că e și el tehnocrat.

64 de tineri și-au pierdut viața în urma catastrofei Colectiv: 27 la fața locului, carbonizați și greu de identificat, iar ceilalți, la spitale din București și din străinătate. Ultimul deces a fost înregistrat săptămâna trecută, la Spitalul Floreasca – un tânăr de 21 de ani, student la ASE.

Luna trecută, Arafat se lăuda la Bruxelles cu intervenția de salvare desfășurată de subalternii săi și dădea lecții despre coordonare; asta în ciuda criticilor din ţară.

Arafat la Bruxelles
Arafat se laudă la Bruxelles cu proasta intervenție de la Colectiv

În 25 noiembrie, la aproape o lună de la tragedie, Raed Arafat  a declarat că nu demisionează, iar dacă superiorii lui – adică ministrul de atunci al Internelor, Gabriel Oprea – doresc, pot să îl demită.

Evident, Oprea nu a făcut-o. De altfel, el însuşi a demisionat abia după 4 zile de la depunerea mandatului de către Victor Ponta, sperând ca Dacian Cioloş să îl păstreze în guvernul său.

Premierul Cioloş i-a cerut atunci lui Raed Arafat “un plan de reformă şi de restructurare a ISU mai ales pe partea de prevenire, unde am înţeles că sunt sincope”.

Cu câteva zile înainte, Cioloş catalogase drept “derapaje”sponsorizările de la ISU Bucureşti-Ilfov.

gabriel oprea demisie (3)
Gabi Oprea, generalul minciună
Momentul adevărului

Nu știm ce plan de reformă a întocmit Raed Arafat în ultimele 5 luni, dar acum, după publicarea sintezei raportului, el va trebui să dea public niște explicații asupra unor informații din raportul Corpului de control al Guvernului:

”Cu toate că cel puțin unul dintre apelurile primite conținea elemente care arătau existența unei situații foarte grave, Planul Roșu de Intervenție nu a fost declanșat imediat ci doar după parcurgerea unor etape, prevăzute în legislația în vigoare, care pot fi descrise ca fiind birocratice, în condițiile în care aceeași legislație permite și mecanisme mai rapide de intervenție pentru alte situații de urgență (dezastre aviatice sau feroviare etc). Astfel, Planul Roșu de Intervenție a fost declanșat la ora 22:50, la 18 (optsprezece) minute de la primele apeluri la numărul unic de urgență și la 7 (șapte) minute de la momentul informațiilor primite de la echipajele aflate la locul intervenției”, se arată în sinteza raportului.

club colectiv intrare
Intrarea în Club Colectiv, prin container, înainte de catastrofă
Comunicare haotică

”Lipsa aparentă a unei coordonări reale a operațiunii de intervenție a fost evidențiată și de faptul că unele echipaje s-au panicat și au început să comunice haotic informații către dispecerat”, mai relevă documentul.

În acest sens, este relevantă înregistrarea audio cu ”interesul” operatorilor de la 112 față de primul apel telefonic primit de la o persoană din Colectiv: timp de două minute şi jumătate, operatorii nu par convinși de ţipetele sfâşietoare din fundal.

Unitatea de elită pentru arși zace și astăzi nefolosită la Floreasca

Raportul vorbește și despre Unitatea de îngrijire a arșilor gravi din cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă a Spitalului Floreasca, neutilizată nici astăzi, deși la data catastrofei Colectiv era ”complet dotată și funcțională, atât la nivelul saloanelor, sălii de pansamente, sterilizării proprii, cât și a blocului operator”.

De asemenea, ”Mecanismul de protecție civlă al Uniunii Europene nu a fost activat de către Statul roman, deși acesta era aplicabil”. Responsabili sunt ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și Raed Arafat, cel care a coordonat ulterior toate transferurile de răniți la clinicile din străinătate.

 În străinătate sunt internaţi 22 dintre răniţii de la Colectiv
Intervenția ISU la Colectiv
Modul de acțiune, ”sub medie”

”Modul de acțiune al instituțiilor implicate în intervenția din seara de 30.10.2015 este apreciat ca fiind unul sub medie, raportul constatând că există instituții care și-au făcut datoria în mod corespunzător și altele care au manifestat deficiențe”, se precizează în document.

Au manifestat deficiențe:

  • ISU București – Ilfov, care nu a respectat procedurile de declanșare mai devreme a Planului Roșu de Intervenție, nu a alertat echipajele din cadrul serviciilor de sprijin, a avut la comandă o succesiune de persoane într-un interval foarte mic de timp și nu a reușit să furnizeze, pe durata controlului guvernamental, numărul exact și felul utilajelor care au participat la acțiunea din 30 octombrie;
  • DSU condus de Raed Arafat, care ”nu a respectat prevederile imperative ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 1/2014 privind unele măsuri în domeniul managementului situațiilor de urgență, precum și pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, în ceea ce privește coordonarea în ansamblu a situațiilor de urgență, nu doar a activității de prim ajutor calificat și asistență medicală de la locul evenimentului;
  • Spitalele unde au fost internate victimele nu au avut planuri albe de asistență în situații de urgență și au dat raportări contradictorii în privința numărului de victime internate și a infecțiilor nosocomiale;
  • Direcția de Sănătate Publică a municipiului București – a furnizat ”date neconcludente și contradictorii în ceea ce privește numărul 7/7 pacienților din fiecare spital cât și în ceea ce privește numărul infecțiilor nosocomiale, ridicând suspiciuni în privința controalelor în baza cărora a fost întocmit”.

”În consecință, se impune reformarea radicală și îmbunătățirea sistemului de asistență de urgență în caz de accidente colective, calamități și dezastre în fază prespitalicească, precum și a asistenței de urgență în cadrul spitalelor. Controlul nu a putut concluziona cu privire la cauzele deceselor victimelor dezastrului din Colectiv, ulterior datei de 30.10.2015, având în vedere datele medicale insuficiente aflate la dispoziție”, se conchide în raport.

Raed Arafat, tulburat de incidentul din Club Colectiv
Raed Arafat
Iată sinteza raportului:

Download (PDF, Unknown)

Raportul INSEMEX, extrem de controversat

Pe de altă parte, raportul realizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INSEMEX) Petroșani – și obținut în exclusivitate de Digi24 – arată ce s-a petrecut în cele 153 de secunde cât a durat incendiul din clubul Colectiv.

Rezultatul expertizei ce a durat 4 luni este extrem de controversat, fiind dezbătut la NASUL TV luni, 21 martie  partea întâi:

https://www.youtube.com/watch?v=YbiYz5tH7BY

partea a doua:

https://www.youtube.com/watch?v=JDD5KZ-jGtU

partea a 3-a:

https://www.youtube.com/watch?v=2Aw8JNd32pY

Raportul rușinii

Raportului experților de la Petroșani nu este o expertiză, ci un fum în ochii românilor, deși ne-au anunțat că au făcut o reconstituire la scară în laboratoarele de la Petroșani. Cinismul experților merge până la a ne reda un simplu desfășurător, pe secunde, al evenimentelor care au avut loc în Colectiv.

După cum au scris Raportul, specialiștii din Petroșani par că au analizat toate sursele media și au reușit, după multe luni de cercetare științifică, să puncteze anumite evenimente care s-au petrecut la anumite secunde. Nimic mai mult.

În acest caz, unde mai este expertiza tehnică?!? Noi credem că experții de la Petroșani ar fi trebuit să ne spună: de ce s-au blocat ventilatoarele la secunda 41, de ce fumul a coborât până la un metru, de ce focul se stinge natural deși intră oxigen în club, ce a produs moartea tinerilor aflați în toaletă, ce materiale au urcat temperatura la peste 1.000 de grade Celsius, din ce substanțe era compus gazul care a coborât la nivelul oamenilor, cât de toxic era acest gaz etc. Însă nimic din toate acestea nu aflăm de la experți.

În schimb, morții, răniții, rudelelor acestora și noi toți cei care așteptăm răspunsuri suntem “asasinați” de specialiștii de la Petroșani cu un opis tern al evenimentelor desfășurate în Club Colectiv în 153 de secunde. Raportul lor este o rușine de expertiză, nu un document care să-i ajute pe procurori să descopere adevărul despre tragedia de la Colectiv.

protest_colectiv2_64999400
Tinerii vor adevărul
Iată raportul INSEMEX, pe secunde:

Potrivit raportului obținut de Digi 24, artificiile au ars fix 15 secunde iar după 7 secunde s-au oprit, o scânteie a sărit pe stâlpul îmbrăcat în burete de antifonare iar atunci solistul a cerut un extinctor.

La secunda 21 flăcările au urcat pe tavan.

La secunda 24 flăcările s-au întins pe întreg plafonul, iar flacăra a fost alimentată de instalaţia de ventilaţie.

La secunda 35 încep să cadă din plafon picuri pe oamenii din public.

La secunda 36 focul ajunge în mijlocul clubului.

Secunda 41: se deschide prima uşă a clubului. Tot atunci flăcările ajung în zona barului. Sistemele de ventilaţie se blochează din cauza fumului

Secunda 51: gazele inflamabile coboară de pe tavan, în zona publicului

Secunda 54: se creează o suprapresiune de la gazele acumulate

Secunda 58: se deschide cea de-a doua uşă, care în prima fază era blocată

Secunda 72: tot clubul este cuprins de fum negru şi galben albui, de la spuma poliuretanică

Secunda 91: flăcările ajung şi în containerul de la intrarea în Colectiv

Secunda 105: în club, flacările coboară la 1 metru de pardoseală, adică foarte aproape de oamenii care mai rămăseseră în interior

Secunda 113: flăcările şi fumul încep să fie evacuate natural, de la deschiderea celor două uşi

Secunda 153: incendiul începe să se autostingă.

Concluziile tehnice, formulate de specialiştii de la Petroşani, arată că atât modul în care a fost construită clădirea, cât şi modul n care era amenajată au făcut ca salvarea tinerilor din calea flăcărilor să fie o misiune aproape imposibilă.

Raportul INSEMEX este una dintre cele mai importate probe din dosarul în care patronii clubului Colectiv şi tehnicienii care au montat artificiile sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă.

Iată ce a mai rămas din Colectiv – imagini INSEMEX obținute de Digi 24:

colectiv, containerul - insemex

colectiv - aparatura electronica - insemex

colectiv - mese - insemex

colectiv - scena insemex

colectiv grilajul de lemn tavan - insemex

colectiv holul de acces - insemex

colectiv insemex 2

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version