Parlamentarul PSD Ana Birchall a ajuns miercuri dimineață la DNA Ploiești, pentru a fi audiată în dosarul în care fostul premier Victor Ponta este cercetat penal și plasat sub control judiciar de procurorii DNA după ce a pretins și primit șpagă 220.000 de euro pentru a-i asigura lui Sebastian Ghiţă un loc eligibil pe listele PSD Prahova la alegerile parlamentare din 2012. 

birchall dna 2

La ora 9.50, Birchall aștepta cuminte pe băncuță în holul DNA Ploiești să intre la audieri.

Ea le-a spus jurnaliștilor prezenți că este audiată în calitate de martor. Deocamdată nu știm dacă va fi pusă sub acuzare. Poate că tocmai ea a făcut denunțul.

În 12 septembrie, la două zile după ce judecătorii i-au redus din interdicțiile dispuse de DNA în controlul judiciar, Victor Ponta se apăra pe Facebook arătând spre Ana Birchall, care a avut inițiativa de a-l aduce pe Tony Blair în România.

Birchall era la acea vreme secretar internațional al PSD și a devenit după alegerile din decembrie 2012 deputat PSD de Vaslui.

1-ponta birchall blair

Iată ce scria Ponta:

“Doamna Birchall a contactat Biroul lui Tony Blair printr-un prieten (fost coleg) britanic Matt Browne iar invitația a fost transmisă printr-o Fundație din SUA, Center for American Progress. Ulterior, la organizarea vizitei în România au fost cooptați Ambasadorul Marii Britanii la București și Fundația Multimedia condusă de Dan Sultănescu (care a fost agreată deoarece avusese colaborări anterioare atât cu Ambasada UK cât și cu PSD)”, scrie Ponta.

El susține că în programul vizitei au fost incluse întâlnirea cu prim-ministrul Mihai Răzvan Ungureanu la sediul Guvernului, despre care Ponta spune că nu i-a convenit, dar nu era în poziția de a schimba programul, întâlnire la Ambasada Marii Britanii, conferirea titlului de “Doctor Honoris Causa” la Universitatea Româno-Americană, urmată de un discurs în Aula Universității.

“Implicarea mea a constat în primirea dlui Blair la sediul PSD și un scurt cuvânt în deschiderea speech-ului de la Universitatea Româno-Americană”

“Implicarea mea în această vizită a constat în primirea dlui Blair la sediul PSD și un scurt cuvânt în deschiderea speech-ului de la URA. Moderator a fost dl Emil Hurezeanu și invitați personalități de cel mai înalt nivel din viața publică românească. Fiind vorba de o personalitate ca Tony Blair și pentru a reduce costurile organizatorilor, am fost de acord ca în partea de organizare efectivă să ajute și alte persoane care lucrau cu mine în activitatea curentă de la PSD. Singurul aspect cu care Doamna Birchall m-a informat legat de alte cheltuieli a fost faptul că Dl Blair nu solicită onorariu, însă încurajează organizatorii din România să facă o donație către o fundație de caritate indicată de către domnia sa. Nefiind vorba de bani de la PSD, nu am cerut detalii și nici nu m-am implicat în vreun alt fel în acest aspect. Toate negocierile privind programul vizitei și partea de donații au fost purtate direct de către Ana Birchall cu biroul Dlui Blair din Londra, cu cele două Fundații care au organizat (Center for American Progress și Fundația Multimedia) și cu Ambasada Marii Britanii la București. Am aflat pentru prima dată suma donației, firma care a donat și beneficiarul din documentele anexate la dosarul penal de către DNA Ploiești”.

Restul precizărilor lui Ponta, AICI.

ponta birchall

Iată și cum s-a apărat Birchall – tot pe Facebook – ulterior declarațiilor lui Ponta:

“În calitate de secretar internațional al PSD era o obligație profesională de a propune organizarea unor evenimente, inclusiv cu invitați de marcă de peste hotare.

În perioada întocmirii programului de evenimente internaționale pentru anul 2012 (respectiv noiembrie-decembrie 2011) propunerea realizării unei activități despre viitorul Uniunii Europene avându-l drept protagonist pe dl. Tony Blair a fost un gest firesc, având în vedere susținerea consecventă a domniei sale față de aderarea României la Uniunea Europeană.

Totodată, vizita a fost un bun prilej de a pune Bucureștiul pe hartă, în discuțiile și întâlnirile oficiale susținute fiind abordate teme de interes general și nu chestiuni politice înguste.

Fiind persoana care am mijlocit dialogul inițial și schimbul de contacte între echipa Blair și fundația din România ce a făcut posibil evenimentul, implicarea mea ulterioară a vizat exclusiv elemente de agendă și protocol între care recomandări de potențiali invitați la dezbaterea publică, recomandări privind alegerea moderatorului dezbaterii, recomandări pentru posibile interviuri în mass-media românească, întâlniri de lucru cu ambasadorul Marii Britanii la București, întâmpinarea la aeroport alături de ambasadorul britanic a lui Tony Blair.

În acest context, mi s-a transmis foarte limpede faptul că dl. Tony Blair nu va percepe onorariu, dar încurajează gazdele să sprijine o acțiune caritabilă indicată de domnia sa.

Neavând legitimitatea și calitatea juridică să mă implic în aspectele de natură financiară am transmis fundației organizatoare din România mesajul echipei oaspetelui din Marea Britanie, pentru continuarea directă a dialogului, contribuția mea oprindu-se aici.

Toate aspectele de ordin logistic ale vizitei au fost asigurate de echipa desemnată de Fundația gazdă din România, inclusiv formatul final al dezbaterii și lista aferentă de invitați.

Regret faptul că un eveniment benefic pentru imaginea României a luat o asemenea turnură, însă consider oportun ca instituțiile abilitate să facă lumină, întrucât confuzia și anatemizarea sunt mult mai nocive. Precizez ca nu am nici o calitate în acest dosar”.

Iată însă că are cel puțin calitatea de martor – dacă procurorii nu vor decide să o inculpe.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version