Comunitatea Declic a lansat, miercuri, o petiție prin care românii să ceară premierului Nicolae Ciucă, președintelui Senatului, Florin Cîțu, și președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, să oprească „modificările toxice” din proiectele legilor securității naționale, scurse „pe surse”, cel mai probabil de la Serviciile secrete.

Amintim că președintele Klaus Iohannis s-a arătat deranjat, marți, de faptul că draftul a „scăpat” în presă:

Iohannis ascunde cine a croit noile legi ale securității: „Cineva – și știm cine – a considerat că e bine să le dea pe surse”

Liderul interimar al USR, Cătălin Drulă, a sărit imediat cu acuzații: „Cu ajutorul PSD, PNL și cu sprijinul direct al președintelui Klaus Iohannis, SRI vrea să obțină o putere similară cu Securitatea lui Ceaușescu”.

USR a lansat public un set de propuneri:

Drulă: E halucinant că problema lui Iohannis e că cineva a dat în presă pachetul legilor securităţii

Comunitatea Declic argumentează în petiție: 

„În afară de câteva publicații online, posturile de știri nu au zis mai nimic despre proiectele siguranței naționale și intențiile serviciilor. Digi24 a încheiat colaborarea cu ziaristul Cristian Tudor Popescu, la scurt timp după ce acesta a comentat pachetul de legi și a criticat o altă gafă a postului. Dacă nu ne implicăm chiar acum, pentru ca cât mai multă lume să afle despre intențiile serviciilor, nu avem nicio șansă să oprim proiectele abuzive.

Semnează acum petiția ca să nu ne întoarcem pe vremea Securității.

Renunțați la modificările toxice din proiectele privind siguranța națională!

Semnează petiția!

Către:

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților

Florin Cîțu, președintele Senatului

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să renunțați la modificările toxice din proiectele privind siguranța națională. Nu vrem ca România să redevină statul milițienesc de dinainte de ’89! Libertatea civilă și independența justiției sunt grav amenințate, pentru că Serviciile vor puteri sporite și super-imunitate în fața legii.

De ce este important?

SRI și SIE vor noi puteri și super-imunitate în fața anchetatorilor. Printre noile puteri, demne de un stat polițienesc, se numără:

 – SRI și SIE, anchetate și percheziționate de formă: personalul SRI și SIE va putea fi anchetat doar de procurori desemnați special iar perchezițiile se vor face doar cu anunțul prealabil al șefului SRI și al Președintelui (în calitatea sa de șef CSAT); 

 – Invitație la abuz de putere din partea Președintelui: doar șeful CSAT, adică Președintele, îl poate demite pe șeful SRI și pe șeful SIE; asta înseamnă că Președintele va putea constrânge și folosi aceste instituții în interes propriu, fără grija răspunderii legale (în prezent, doar Parlamentul poate demite șefii SRI și SIE, la propunerea Președintelui).

 – Încălcarea libertăților civile ca pe vremea Securității: cetățenii și firmele au obligația să colaboreze cu SRI la cerere și să păstreze secretul operațiunii;

 – Doar SRI interceptează comunicațiile în anchete penale: în prezent se întâmplă la fel, însă există decizii CCR potrivit cărora interceptarea comunicațiilor de către SRI în procedura de urmărire penală este neconstituțională.

 – Banii cu care serviciile își finanțează operațiunile, verificați doar de Președinte: controlul Curții de Conturi și al comisiilor parlamentare dispare și lasă loc abuzului.

 – Și mai multă putere pentru SRI, prin propriile firme și asociații: Serviciul va avea dreptul să aibă propriile firme și asociații; nimeni nu va ști cine sunt sau ce fac;

Proiectele prin care Președintele, SRI și SIE au puteri sporite fac parte dintr-un pachet de 10 legi privind securitatea națională. Acestea urmează să intre în dezbatere în Guvern. Cerem urgent ca modificările care pun în pericol democrația să dispară. Vă solicităm să nu fiți complici cu proiectele de legi care trimit România înapoi, pe vremea Securității!

***

Note:

g4media[.]ro, EXCLUSIV Șeful SRI poate fi demis mai ușor de președintele României / Parlamentul nu mai poate iniția demiterea directorului SRI – proiect de lege

g4media[.]ro, EXCLUSIV Imunitate pentru ofițerii SIE: e nevoie de procurori și judecători ”anume desemnați” și de acceptul CSAT – proiect de lege

g4media[.]ro,EXCLUSIV Fondurile operative ale serviciilor secrete nu vor mai putea fi controlate nici de Parlament, nici de Curtea de Conturi – proiect de lege

stareademocratiei[.]ro, Republica Militară România: impunitate și puteri sporite pentru SRI

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version