„Cu ajutorul PSD, PNL și cu sprijinul direct al președintelui Klaus Iohannis, SRI vrea să obțină o putere similară cu Securitatea lui Ceaușescu”, acuză USR.
Liderul interimar al USR, Cătălin Drulă, l-a taxat pe Iohannis – care s-a declarat deranjat că „cineva – și știm cine” a dat acest draft în presă.
Iohannis ascunde cine a croit noile legi ale securității: „Cineva – și știm cine – a considerat că e bine să le dea pe surse”
„În legătură cu declaraţia preşedintelui, este halucinant că problema sa este că cineva a dat proiectul pe surse în presă şi ameninţă această persoană care, în contextul actual, funcţionează exact ca un avertizor de integritate. Asta arată încă o dată că lui Iohannis îi e frică de dezbateri şi transparenţă şi marele lui proiect pentru România este liniştea peste furăciune, pe care i-o asigură şi această militarizare a societăţii”, a apua Drulă, într-o conferinţă de presă.
USR cere ca numele persoanelor care au scris aceste proiecte să fie făcute publice şi să demisioneze din funcţiile pe care le deţin.
„Nu este suficient ca aceste proiecte să fie ajustate pe ici pe colo, nu suntem cobai să fim testaţi pe o variantă a proiectelor şi apoi să fie adusă alta. Cine a putut gândi aşa ceva are reflexe profund antidemocratice şi dacă este director de serviciu secret, trebuie să plece de acolo. Sunt oameni nepotriviţi pentru aceste funcţii, care nu înţeleg democraţia şi drepturile cetăţenilor”, a mai afirmat liderul USR.
Drulă acuză că pachetul de legi privind siguranţa naţională „creşte puterea serviciilor secrete asupra profesorilor, medicilor şi asupra oricărui cetăţean al ţării” şi că “niciun om nu-şi doreşte să trăiască sub supravegherea serviciilor, sub o permanentă stare de urgenţă mascată sau să ajungă obligat, forţat colaborator al serviciilor secrete”.
„Klaus Iohannis a trădat societatea civilă, vedem că vrea o militarizare a guvernării şi a administraţiei, că apără serviciile secrete chiar când sunt suspecte că au deturnat fonduri operative – aici mă refer la celebrul caz al fostului şef al serviciului secret din MAI care a fost cercetat pentru deturnare de fonduri şi care a primit o neîncepere a urmăririi penale care s-a bazat pe opinia Administraţiei Prezidenţiale – şi spunem foarte clar: serviciile secrete nu au voie să fie deasupra legii. Până acum nu am văzut pe nimeni să-şi asume acest pachet de legi, care este o trădare a libertăţii pentru care românii au luptat şi au murit în 1989 şi nu avem voie să ne uităm impasibili la subordonarea totală a României faţă de serviciile secrete”, a adăugat liderul USR.
Control parlamentar asupra serviciilor secrete, după model german
USR are propuneri privind legile securităţii, pentru „întărirea controlului civil real asupra serviciilor secrete”.
Potrivit lui Drulă, USR propune un control parlamentar asupra serviciilor secrete după model german: reorganizarea comisiilor parlamentare de supraveghere cu includerea comisiilor pentru drepturile omului, care să investigheze utilizarea mijloacelor tehnice speciale prin care se restrâng drepturi constituţionale ale cetăţenilor români; dreptul comisiilor parlamentare de a verifica activităţile serviciilor; audierea anuală în şedinţe publice a directorilor serviciilor secrete; preşedinţie rotativă a comisiilor între partidele aflate la putere şi opoziţie şi paritate între putere şi opoziţiei în comisii.
Iată și un comunicat al USR:
„Să nu creadă că vor reuși! Noile legi ale securității naționale vor ajunge și pe masa Comisiei de la Veneția, a Comisiei Europene, a Consiliului Europei și a partenerilor din NATO.
Doar două exemple alarmante: obligă civilii și firmele să coopereze cu serviciile secrete și acordă ofițerilor SRI o imunitată specială în fața justiției. Dacă vă sună cunoscută această practică, e pentru că se întâmplă deja în Rusia.
Serviciile secrete nu au voie să fie deasupra legii. Venim cu un set de propuneri, realizat de Departamentul de Politici Publice al USR, care să întărească controlul civil asupra serviciilor secrete.
1. Control parlamentar după model german.
Comisiile parlamentare vor verifica activitățile SRI pe tot parcursul operațiunilor, așa cum este recomandat la nivel internațional.
Directorii serviciilor de informații, prim-ministrul și miniștrii de Interne și ai Apărării să fie audiați anual, în ședințe publice.
Paritate și președinție rotativă a comisiei de supraveghere între partidele aflate la putere și cele din opoziție.
2. Control asupra cheltuielilor serviciilor secrete, inclusiv cele operative.
3. Crearea funcției de Avocat al Poporului în relația cu serviciile secrete.
La sesizarea cetățenilor, acesta va trebui să verifice cum se acordă mandatele de interceptare pe siguranța națională. Nu știm nimic nici despre numărul lor, nici în ce cauze au fost aprobate.
4. Interzicerea prin lege a folosirii „acoperiților” în politică, justiție, presă sau în societatea civilă.
Reglementarea tuturor activităților sub acoperire, astfel încât „acoperirile” să fie identități și activități false.
5. Crearea unui sistem de control intern în Comunitatea Națională de Informații, despre a cărui activitate nu știm nimic.
Acestea sunt soluțiile USR.
„Ne vom lupta în comisii, în Parlament și în instituțiile europe ca o asemenea nenorocire cum sunt aceste legi să nu se întâmple României” este promisiunea lui Cătălin Drulă.