Prof. dr. Viorel Paşca, îndrumătorul lucrării de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, respinge suspiciunea de plagiat și susține că este vorba “despre o mânăreală politică”.

kovesi avantata

”Nu vedeţi ce scandal politic e? E o mânăreală politică”, a declarat el astăzi, pentru Mediafax, la o zi după ce Sebastian Guță a depus un autodenunț la Parchetul General, în care spune că el și mai mulți demnitari ar fi falsificat și măsluit raportul tehnic de expertiză prin care s-a stabilit că procurorul-șef al DNA nu a plagiat în teza de doctorat.

“Probabil că se urmăreşte demiterea ei, ăsta e scopul final. Nu dau pronosticuri, dar mai e o chestie care o uită – titlul este un act administrativ intrat în circuitul civil nu mai poate fi desfiinţat decât de instanţă”, a precizat prof. dr. Viorel Paşca.

Îndrumătorul lucrării a afirmat că la vremea respectivă nu existau “programe antiplagiat, cum există acum”, dar sigur a verificat lucrarea cu referire, mai ales acolo unde se făceau referiri la surse.

“Sigur că are trimiteri la surse, acolo are mai multe trimiteri la multe articole publicate sub numele de Lascu Codruţa şi au zis că nu sunt ale ei, dar între timp şi-a schimbat numele şi a devenit Kovesi. Astea ar fi unele. Astăzi am văzut pe Internet nişte pasaje, chipurile, care ar fi preluate dintr-o lucrare a unuia Dragoman de la Colegiul Naţional de Apărare, numai că pasajul respectiv nu e unul semnificativ care intră sub protecţia dreptului de autor, pentru că ar trebui să vă uitaţi în lege să vedeţi ce intră sub protecţia legii dreptului de autor. Pasajul respectiv îl găsiţi în orice expunere de motive a unei legi sau declaraţii internaţionale privitoare la criminalitatea organizată care spunea cam aşa <în condiţiile globalizării criminalitatea organizată a devenit o industrie>. Un lucru banal pe care nu l-a descoperit Dragoman şi sunt convins că l-a preluat şi el dintr-un document internaţional şi care nu intră sub incidenţa protecţiei dreptului de autor”, a explicat profesorul.

Potrivit lui prof. dr. Viorel Paşca, în bibliografia de la sfârşitul lucrării este citat greşit numele unei autoare, dar în subsol paginii apare numele corect.

“O greşeală de ortografie nu invalidează o teză, găseşti şi în tratatele academiei chestiuni de genul acesta”, a afirmat Paşca.

Îndrumătorul lucrării a susţinut că până la Comisia de Etică, lucrarea a trecut pe la comisia de susţinere publică şi la comisia juridică a consiliului naţional de acordare a titlurilor.

”Dacă toţi îs proşti şi toţi sunt corupţi atunci asta e, na, ce să spun? Nu am niciun reproş să-mi fac” a spus Paşca.

Acesta a susţinut că ”dacă este un blat cu comisia de etică, să-i cerceteze”.

Laura Codruţa Kovesi precizează, la rândul său,  că teza de doctorat este o lucrare care îi aparţine în totalitate.

“Cu referire la teza de doctorat «Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal», ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susţinut de la prima apariţie, încă din anul 2012, în spaţiul public a afirmaţiilor denigratoare de acest tip. Afirmaţiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemenţă fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate Consiliului Superior al Magistraturii care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului şi credibilităţii magistraţilor”, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor Universitare nu va verifica teza de doctorat. Nu se poate autosesiza în acest caz deoarece nu există nicio reclamaţie.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version