Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Cătălin Cîrstoiu și-a anulat toate ieșirile publice, după ce a fost reclamat la DNA și ANI de Emanuel Ungureanu / JUSTIȚIE: Iohannis a avizat începerea urmăririi penale a lui Petre Roman și Voican Voiculescu în dosarul Mineriadei / ANM: Vreme extrem de caldă până miercuri, apoi temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

RA-APPS menține misterul în scandalul vilei „Împăratului”: „Stabilirea destinaţiei acestui imobil nu este în competenţa noastră”

După două zile de la izbucnirea scandalului privind renovarea și transformarea într-o „locuință individuală” a vilei de protocol din Bulevardul Aviatorilor, RA-APPS a catadicsit să transmită un comunicat, joi, în care menține însă misterul destinatarului asupra vilei „Împăratului”.

captură video Recorder

Concret, RA-APPS dă asigurări că „pentru imobilul situat în B-dul Aviatorilor nr. 86 nu a fost înregistrată nicio solicitare privind atribuirea/închirierea acestuia”, apoi se contrazice, precizând: „stabilirea destinaţiei acestui imobil nefiind în competenţa RA-APPS”.

Guvernul Ciolacu investește pe furiș,prin RA-APPS, 7 milioane de euro într-o vilă în care va locui Iohannis

RA-APPS se află în subordonarea Secretariatului General al Guvernului (SGG) condus de Marian Neacșu, care îi este subordonat direct premierului Marcel Ciolacu. Acesta din urmă a declarat cu nonșalanță că nu știe pentru cine se renovează vila din Aviatorilor. Ciolacu a mai spus, chiar de două ori, „Așa e legea”, atunci când a fost întrebat dacă nu i se pare uriașă această investiție și dacă i-ar fi atribuită lui Klaus Iohannis în toamnă, când nu va mai fi președinte. Despre suma de 7 milioane de euro (în condițiile în care premierul clamează „austeritatea”) pentru lucrări – așa cum scrie în autorizația de construire emisă în 9 iulie 2023 de primarul Capitalei, Nicușor Dan – Ciolacu s-a îndoit, inițial.

Ciolacu face pe niznaiul în privința vilei ce s-ar renova de RA-APPS pentru Iohannis: „În primul rând, nu știu dacă cheltuielile sunt de 7 milioane de euro”

Comunicatul integral al RA-APPS:

„Urmare informaţiilor apărute în mass media, referitoare la imobilul aflat în administrarea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, situat în B-dul Aviatorilor nr. 86, facem următoarele precizări menite să clarifice situaţia privind lucrările de ” reabilitare, modernizare şi refuncţionalizare imobil”:

Planurile, simulările şi imaginile interioare vehiculate în spaţiul public, nu corespund documentaţiei avizate, fiind rezultatul unor simple speculaţii.

Sumele plătite pentru lucrările executate, până la data prezentei, sunt în cuantum de 2.100.000 lei.

Raportat la suma inclusă în contractul de execuţie lucrări, precizăm că aceasta reprezintă valoarea maximală a lucrărilor, plăţile aferente urmând a fi efectuate pentru lucrările real executate.

Estimarea lucrărilor, înainte de semnarea contractului, a fost efectuată după trecerea în revistă a degradărilor vizibile, şi în baza costurilor lucrărilor de consolidare şi amenajări la construcţii de acelaşi tip şi realizate în aceeaşi perioadă.

Imobilul a fost construit în perioada 1960-1965, înainte de existenţa unor norme generale de proiectare antiseismică, prezintă degradări majore şi sunt necesare lucrări ample de consolidare, prin introducerea de elemente structurale care dublează/întăresc structura existentă.

Subliniem în acest context, faptul că Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat“ (R.A.-A.P.P.S.) are în administrare un patrimoniu vast, printre care şi clădiri istorice, considerate bijuterii arhitecturale, monumente istorice cu valoare de patrimoniu cultural, unele încadrate în clasa de risc seismic I sau II, situate în zone centrale ale Bucureştiului, pe care şi-a propus să le consolideze, identificând diferite surse de finanţare. În acest sens au fost iniţiate demersuri privind consolidarea şi eficientizarea energetică a unui număr de 7 clădiri aflate în administrarea sa, dintre care 4 monumente istorice, fiecare cu specificul propriu, urmând a se lua măsuri, progresiv, pentru realizarea intervenţiilor si la alte clădiri.

Pentru aceste imobile a fost accesat Programul Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic, în prezent întocmindu-se documentaţia în vederea semnării contractelor de finanţare.

Lucrarea ce urmează a fi executată la imobilul în discuţie face parte din strategia de consolidare şi conservare a patrimoniului statului, prin realizarea investiţiilor la imobilele emblematice/monumente istorice, şi este finanţată exclusiv din fondurile proprii ale RA-APPS, nefiind accesate fonduri bugetare.

Veniturile obţinute din activitatea regiei se utilizează, cu precădere, pentru realizarea investiţiilor la imobilele aflate în administrarea sa, precum şi în vederea asigurării cheltuielilor pentru întreţinerea şi administrarea întregului patrimoniu, astfel încât să se poată asigura fondurile necesare realizării acestor activităţi.

Pentru imobilul situat în B-dul Aviatorilor nr. 86 nu a fost înregistrată nicio solicitare privind atribuirea/închirierea acestuia, stabilirea destinaţiei acestui imobil nefiind în competenţa RA-APPS.

Privitor la imobilul situat în B-dul Aviatorilor nr. 86, facem următoarele precizări: Imobilul situat în B-dul Aviatorilor nr. 86 este format din clădire principală cu regimul de înălţime S+P+Et şi construcţii anexe parter, împrejmuire şi utilităţi.

Imobilul se află în patrimoniul RA- APPS, legea impunând administratorilor de imobile să acţioneze în scopul administrării, păstrării integrităţii şi protejării bunurilor proprietate a statului.

Construit în perioada 1960-1965, cel mai probabil de echipa arh. Cezar Lăzărescu, imobilul a fost proiectat şi implicit utilizat în acea perioada ca locuinţă, din anul 1993 nemaifiind efectuate reparaţii majore.

Datorită amplasării în cadrul Zonelor Construite Protejate şi a zonei de protecţie a Parcului Regele Mihai, anului construcţiei şi stilului arhitectural, pe lângă lucrările de consolidare obligatorii a se efectua pentru ca imobilul să fie utilizat în condiţii de siguranţă, este necesar a se respecta şi cerinţele privind protecţia monumentelor istorice – Legea nr. 422/2001, precum şi Legea nr. 372/2005, cu modificările şi completările ulterioare – privind performanţa energetică a clădirilor.

Regia spune că principalele lucrări de restaurare ce se efectuează la imobil sunt conform Anexei 4 a Certificatului de Urbanism, document care impune o serie de condiţionări specifice, precum şi în acord cu legislaţia aplicabilă regimului juridic al imobilului:

Recondiţionarea faţadelor principală, laterale şi parţial posterioară, precum şi cele ale construcţiilor anexe, placate cu plăcute ceramice.

Termoizolarea interioară cu tencuieli termoizolante, care să păstreze caracteristicile fizice ale pereţilor iniţiali, având în vedere obligativitatea restaurării faţadelor.

Înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie din lemn cu eficienţă energetică ridicată şi reintroducerea rulourilor exterioare.

Înlocuirea tâmplăriei exterioare din inox cu tâmplarie din inox cu eficienţă energetică ridicată.

Conservarea şi recondiţionarea zonelor cu elemente din piatră naturală, marmură de Alun şi travertin de Geoagiu, care provin din cariere ce nu se mai exploatează la această dată.

Conform dispoziţiilor legale, pentru clădirile care se renovează aprofundat, consumul de energie trebuie acoperit în proporţie de minimum 30% cu energie din surse regenerabile.

Pentru îndeplinirea acestor cerinţe s-a avut în vedere, din punct de vedere constructiv: reabilitarea termică a pereţilor exteriori, a tâmplăriei exterioare, termoizolarea acoperişului terasă etc.

Din punct de vedere al instalaţilor şi echipamentelor s-a avut în vedere: refacerea în totalitate a traseelor de instalaţii termice, sanitare, electrice, curenţi tari şi slabi, a echipamentelor de încălzire şi de preparare a apei calde menajere, pentru a fi integrate în noile sistemele, respectiv panouri solare fotovoltaice, pompe de căldură, colectoare solare etc”, menţionează comunicatul.

Cu privire la contractele de vânzare – cumpărare încheiate între RA-APPS şi Partidul Naţional Liberal (PNL), facem precizarea că PNL a beneficiat de prevederile Legii nr. 90/2003 – privind vânzarea spaţiilor aflate în proprietatea privată a statului, a unităţilor administrativ teritoriale sau a regiilor autonome, destinate sediilor partidelor politice.

Potrivit prevederilor art.12^2 din H.G. nr. 927/2003 – pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 90/2003, sumele obţinute din vânzarea imobilelor având destinaţia de sedii ale partidelor politice, se virează integral la bugetul de stat. În consecinţă, RA –APPS nu reţine nicio sumă din aceste încasări”.

Ciolacu, de la „așa e legea”, la „RA-APPS suportă cheltuielile” de 7 milioane de euro pentru vila „Împăratului”
Nicuşor Dan se disculpă în scandalul scurgerii de informații de la vila „Împăratului”: „Nu am dat nimănui planurile interioare din autorizația de construire”
0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv