Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi seară, după ce a participat la discuțiile din Comisia juridică a Senatului pe tema modificării proiectului de lege privind carantinarea și izolarea, că pacienţii infectați cu COVID-19, dar asimptomatici, vor fi internați în spital, iar după maximum 48 de ore vor putea merge în izolare la domiciliu, până la 14 zile.

Medicul va propune şi recomanda, iar Direcția de Sănătate Publică va decide, la 48 de ore, „dacă se rămâne internat, dacă se pleacă la domiciliu în izolare”, a precizat ministrul.

„Fiecare pacient infectat COVID va beneficia de o evaluare în primele 48 de ore, în spital, în care fiecare pacient îşi va face evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică. Medicul curant va avea şi posibilitatea să îşi susţină acel diagnostic pe care îl pune la un moment dat. După 48 de ore, maximum 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu cu izolare până la 14 zile. Ţin să specific că această lege nu este doar pentru COVID, la COVID perioada de incubaţie este de 14 zile, iar pentru cei simptomatici, în funcţie de simptomatologie, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până la a deveni asimptomatici”, a spus Nelu Tătaru.

Despre persoanele care şi-au făcut testul COVID-19, ministrul Sănătăţii a spus că acestea „stau în izolare până obţin rezultatul”.

În privinţa celor care merg în izolare după 48 de ore şi sunt asimptomatici, Tătaru a precizat „nu numai că semnează un act în care ei, pe propria răspundere, asumându-şi nişte riscuri, merg la domiciliu, dar este şi o decizie o decizie a DSP, o decizie administrativă, pe care ei pot să o conteste la Judecătorie”.

„DSP-ul va fi cel care va da şi actul administrativ la 48 de ore – dacă se rămâne internat, dacă se pleacă la domiciliu în izolare. Medicul propune şi recomandă, decizia administrativă este luată de DSP”, a explicat Tătaru.

Legat de carantinarea bunurilor, ministrul a spus că varianta agreată în discuţiile de la Comisia juridică a Senatului este o „carantină prin dezinfecţie”.

„Se carantinează bunul, se dezinfectează, se predă înapoi beneficiarului. Dacă trebuie o perioadă mai lungă şi nu avem agent neutralizant, se menţine într-o carantină prelungită până se face neutralizarea naturală”, a arătat Tătaru.

În legătură cu discuţiile din spaţiul public privind situaţia copiilor celor depistaţi cu COVID-19 şi internaţi, ministrul Sănătăţii a precizat că “nu vor fi luaţi, copiii rămân în custodia familiei până la gradul patru”.

De asemenea, el a mai spus că pacientul are dreptul de a refuza tratamentul pentru COVID-19.

Întrebat ce se întâmplă dacă nu va mai fi stare de alertă, Tătaru a replicat: “Vom avea stare de alertă, cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României, în condiţiile în care vedeţi o creştere a numărului de cazuri”. 

Legea carantinării, la mâna PSD – Arafat. Tătaru: Prelungirea stării de alertă după 15 iulie este aproape iminentă

Amintim că proiectul de lege privind carantinarea și internarea forțată a asimptomaticilor, inițiat de Raed Arafat și Nelu Tătaru, adoptat de Guvernul Orban și apoi cu mici modificări de Camera Deputaților, se află la Senat, unde a fost blocat de PSD – partid care deține majoritatea în acest for.

Camera Deputaților a acceptat, cu mici modificări, legea carantinării și izolării propusă de Raed Arafat
Legea privind carantinarea și izolarea, blocată la Senat. Cazanciuc: „Nu trebuie să dea naştere la abuzuri”
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version