La 29 de ani de la sângeroasa mineriadă din 13 – 14 iunie 1990, președintele USR, Dan Barna, și liderul grupului USR din Camera Deputaților, Cristina Prună, au depus o coroană de flori și au păstrat un moment de reculegere, joi, cu mesajul „Libertate și respect. Rezistăm prin memorie”, la monumentul din Piața Universității dedicat victimelor mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Totodată, Uniunea Salvați România (USR) a postat pe Facebook următorul mesaj:

“Se împlinesc astăzi 29 de ani de când românii care au îndrăznit să protesteze în Piața Universității au fost bătuți cu bestialitate de forțele de ordine și minerii chemați de Ion Iliescu.

Studenți, profesori, reprezentanți ai opoziției, simpli trecători au fost loviți cu bestialitate, cu bâte, bastoane și topoare. Oficial, au fost șase morți. Neoficial, numărul ar fi fost mult mai mare și adevărul a fost mușamalizat de puterea FSN-istă. Mulți dintre cei care au scăpat cu viață au plecat din țară.

Adevărul nu este nici acum cunoscut în totalitate, iar vinovații nu au plătit pentru faptele lor”.

Dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990, în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI, Virgil Măgureanu și alți 11 inculpați au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii, a fost returnat de Instanța Supremă procurorilor militari, pentru refacerea rechizitoriului.
 
În ultimii doi ani, dosarul a stat în Cameră preliminară la ÎCCJ, iar judecătorul a decis că rechizitoriul este nul.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version