Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

PARLAMENT: Revenirea la majorarea cu 40% pensiilor, marți la vot în plenul reunit / 

Breaking News:
 

Vela: Buletinul electronic, obligatoriu. Cartea de identitate fără cip nu va permite ieșirea din țară

Românii vor avea carte de identitate (CI) electronică, începând din 3 august 2021, aceasta reprezentând o obligație impusă de Comisia Europeană pentru libera circulație în spațiul UE.

 

Cartea de identitate fără cip va rămâne o opțiune pentru cei care refuză, din motive religioase sau de alt fel, trecerea la noul model de buletin, însă nu va permite ieșirea din țară, a avertizat, vineri, ministrul de Interne, Marcel Vela. Dar călătoria în UE va fi posibilă în continuare cu pașaportul.

Prin noile documente de identitate se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obţine o carte electronică de identitate fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România, a explicat ministrul.

CI electronică va fi confecționată din policarbonat și va avea o perioadă de tranziție până la 2 august 2031, până la preschimbarea tuturor documentelor actuale.

Cărțile de identitate electronice vor înlocui și cardurile de sănătate.

Un proiect de ordonanță pentru introducerea cărții electronice de identitate a fost lansat în dezbatere publică, de MAI, care va organiza, săptămâna viitoare, o dezbatere publică pe acest subiect.

Deocamdată nu se cunoaște costul noilor documente de identitate, au precizat reprezentanții MAI.

”În prezent, există 17 state membre UE care emit astfel de cărți de identitate, la costuri între 15 și 40 de euro. România nu poate să depășească această limită, ne îndreptăm către limita minimă”, a declarat comisar-șef Cătălin Giulescu, directorul Direcției de evidența populației, la conferința de presă organizată de ministrul Vela, pentru prezentarea informații despre noile documente de identitate.

Românii pot opta pentru o carte de identitate simplă, dar ei nu mai pot ieși din țară. ”Regulile nu le punem noi, ci sunt stabilite prin Regulamentul 1857/2019 al CE, privind libera circulație în statele UE”, a arătat Giulescu.

Odată cu introducerea cărții electronice de identitate, vârsta obligatorie pentru emitere va coborî la 12 ani, iar părinții pot solicita CI electronică pentru copii încă de la data nașterii, tocmai pentru a facilita libera circulație, a mai precizat acesta.

Totodată, Ministerul de Interne intenționează să treacă la emiterea cărții de identitate fără termen de expirare începând cu vârsta de 70 de ani a posesorilor, așa cum este în UE, și nu de la 55 de ani, cum este în prezent în România.

33 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv