Peste trei milioane de elevi au luat cu asalt, luni, unitățile de învățământ din întreaga țară.

Este prima zi de școală din Anul Școlar 2018-2019, iar politicienii nu au ratat ocazie să profite de moment pentru a ieși în prim-plan.

Cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis a deschis Anul Școlar la Liceul ‘Horia, Cloșca și Crișan’, din Alba Iulia, și a transmis și el un mesaj special în cadrul căruia nu a ratat ocazia de a-și atinge rivalii politici:

‘Reformele au stat mai degrabă sub deviza «un pas înainte și doi înapoi». Acest lucru este total neproductiv, având în vedere că schimbările demografice, tehnologice și competiția economică globală ne obligă să fim inovatori și să ne adaptăm în permanență, inclusiv prin asigurarea unui proces educațional de calitate.

Întoarcerea la metode pedagogice practicate în trecut, oricât le-ar trezi unora un vag sentiment de liniște și nostalgie, nu este o soluție pentru o educație modernă. Avem și o meteahnă – numită reformita – care se manifestă foarte evident în domeniul educației. Nu putem obține, însă, rezultate bune atât timp cât legile sunt în continuare modificate mai des decât pot directorii, dascălii și părinții să se pună la curent.

Mi-am dorit ca proiectul România Educată să nu apară peste noapte, să fie corelat cu așteptările elevilor. Văd România educată ca parte a unui proiect de țară care va transforma România într-un stat puternic cu instituții solide în care cetățenii pot avea deplină încredere.

Pentru a produce această transformare, mai avem nevoie însă de o parte esențială a spiritului Marii Uniri: de patriotism. Nu de un patriotism manifestat prin dragostea strict declarativă față de țară, ci de unul interiorizat, pe care îl trăim în viața de zi cu zi.

A fi patriot înseamnă și a învăța de dragul cunoașterii și al împlinirii personale, și nu pentru diplomă, a lupta pentru instituții transparente și democratice, a respecta mediul înconjurător, a îndrăzni să ne punem în practică ideile antreprenoriale.

Înseamnă să votăm, să facem voluntariat și, da, să luptăm pentru o viață mai bună pentru români, oriunde ne-am afla. Școala este unul dintre locurile în care acest patriotism se poate manifesta.

Școala este singura cale de a transforma pasiunile în competențe reale, de a se pregăti pentru viața de adult, dar și de a lega prietenii care pot dura o viață întreagă’.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version