Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

SĂNĂTATE: Ministrul Sănătății a descoperit diferențe de 2.000 de decese COVID între platformele oficiale, în anul 2020 / Diferența ajunge până la 500 de cazuri la acelați spital / Există diferențe și în prezent / POLITICĂ: Premierul Cîțu se află două zile la Bruxelles, pentru negocieri pe tema PNRR / „O să-i asigur pe partenerii europeni că acest Guvern va face şi reforme /

Breaking News:

Un miliard de euro pentru cooperare transfrontalieră în UE

Comisia Europeană va finanţa cu 1 miliard de euro proiecte de cooperare transfrontalieră în 27 de ţări – inclusiv România şi Republica Moldova -, menite să sprijine dezvoltarea socială şi economică a regiunilor situate de ambele părţi ale frontierelor externe ale UE. 

bruxelles, comisia europeana

Vor primi bani Armenia, Georgia, Republica Moldova, Ucraina şi Rusia – în est; Egipt, Israel, Iordania, Liban, Palestina şi Tunisia; o serie de state membre ale UE (Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România şi Suedia), precum şi Norvegia şi Turcia.

Finanţarea va fi acordată în cadrul Fondului european de dezvoltare regională (FEDR) şi al Instrumentului european de vecinătate (IEV).

“Acordurile de finanţare dintre ţările partenere şi UE vor fi finalizate până la sfârşitul lui 2016. Granturile vor fi acordate prin cereri de propuneri, care se preconizează că vor fi lansate în cursul anului 2016 sau în prima parte a anului 2017”, precizează un comunicat al CE.

Statele în cauză şi-au selectat până la 4 priorităţi, cum sunt dezvoltarea IMM-urilor, cultura, mediul şi schimbările climatice, combaterea sărăciei, educaţia şi cercetarea, energia, accesibilitatea şi gestionarea frontierelor.

De exemplu, prin proiectul “Fluviul curat”, la care vor participa România şi Ucraina şi care beneficiază de un buget de 3,8 milioane de euro, cooperarea transfrontalieră din cadrul IEV va contribui la păstrarea valorii ecologice în bazinul fluviului Dunărea, prin consolidarea cooperării în materie de prevenire a dezastrelor provocate de om.

“Cooperarea transfrontalieră este esenţială pentru evitarea creării unor noi linii de separare. Această nouă finanţare va contribui la o dezvoltare regională mai integrată şi mai durabilă a regiunilor frontaliere învecinate şi la o cooperare teritorială mai armonioasă în zona frontierelor externe ale UE”, a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru Politica europeană de vecinătate şi negocieri privind extinderea.

“Sunt foarte mulţumită că Fondul european de dezvoltare regională poate contribui la apropierea UE de vecinii săi. Programele de cooperare transfrontalieră reprezintă exemple concrete ale modului în care UE acţionează pentru a-i ajuta pe cetăţeni să facă faţă unor provocări comune, creând astfel un veritabil sentiment de solidaritate şi stimulând în acelaşi timp competitivitatea economiilor locale”, a spus, la rândul său, comisarul pentru Politica regională, Corina Creţu.

1 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv