Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins cererea DNA de strămutare de la Curtea de Apel București (CAB) a dosarului în care este judecat fostul baron PSD Adrian Duicu de la Mehedinți.

sursă foto: buciumul.ro
sursă foto buciumulro

Motivul procurorilor anticorupție este arhicunoscut: Șefa Secției Penal de la CAB este nimeni alta decât judecătoarea Viorica Costiniu, al cărei soț, fost magistrat și șef de secție la ÎCCJ, a fost condamnat în aprilie 2013 la 4 ani de închisoare cu suspendare în dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu, instrumentat de DNA.

Nu este prima solicitare venită din partea DNA: procurorul-șef Laura Codruța Kovesi a cerut și Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să-i interzică Vioricăi Costiniu să mai judece vreun dosar întocmit de procurorii anticorupție, argumentând că aceasta nu mai poate fi imparţială în judecarea cauzelor instrumentate de DNA.

Însă Costiniu a ieşit de fiecare dată învingătoare în cele 4 solicitări ale DNA, invocând faptul că nu are nicio legătură cu faptele soţului.

Viorica Costiniu este şi cea care a refuzat să-l aresteze pe Puiu Popoviciu şi l-a eliberat din arest pe Sorin Ovidiu Vîntu. Anul trecut în octombrie, judecătoarea l-a eliberat din arestul preventiv pe primarul corupt Sorin Oprescu, după aproape două luni de stat după gratii.

Costiniu a dispus atunci ca Poliţia să-i monteze lui Oprescu un dispozitiv de supraveghere, în condiţiile în care astfel de „brăţări” nu există în România.

Mai multe despre Viorica Costiniu, AICI.

Frână la dosarul trimis în judecată acum 2 ani

În cazul Duicu, situația este mai gravă: după 5 luni de judecată, judecătoarea Viorica Costiniu a returnat la DNA, în 19 ianuarie 2015, rechizitoriul întocmit de procurori pentru baronul PSD de Mehedinţi Adrian Duicu și ceilalți 9 inculpați.

Amintim că Duicu a fost arestat preventiv în urmă cu 2 ani și trimis în judecată din 28 iulie 2014 pentru capete de acuzare care acoperă, practic, întreaga plajă de infracţiuni din sfera corupţiei:

  • trafic de influență;
  • cumpărarea de influență;
  • 3 infracțiuni de folosire a influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite;
  • 2 infracțiuni de dare de mită;
  • permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite;
  • primire de foloase necuvenite:
  • două infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția.

Iată ce scrie în Minuta din 19 ianuarie 2015 semnată de Costiniu:

“În baza art. 346 alin.3 lit.a C. pr. pen. dispune restituirea cauzei privindu-i pe inculpaţii Duicu Ioan Adrian, Ponea Constantin Ştefan, Popescu Constantin, Borugă Doina, Drăghia Valentina, Feraru Grigoriţa, Popescu Daniela Delia, Rolea Elisabeta Zenovia, Stănoiu Cristian Damian şi Bădin Andrei Dan trimişi în judecată prin rechizitoriul emis în dosarul nr. 321/P/2013 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – SCC (…) Măsura preventivă (de arestare – n.r.) privindu-i pe inculpaţii Duicu Ioan Adrian, Ponea Constantin şi Popescu Constantin s-a menţinut prin încheierea din data de 09.01.2015″.

Stenogramele, la coș

În 16 ianuarie 2015, judecătoarea Viorica Costiniu a eliminat din dosar întreg capitolul cu descrierea infracţiunilor comise de Valentina Drăghia, contabila lui Duicu.

Întreaga muncă a procurorilor de a demonstra cum Adrian Duicu îşi folosea influenţa pentru a obţine contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru firma pe care a înfiinţat-o s-a dus pe Apa Sâmbetei.

Judecătoarea Costiniu a mai dispus eliminarea stenogramelor de pe cele 7 CD-uri cu interceptări din dosar, pe motiv că acestea nu ar fi fost identificate corect de procurori. Astfel, nici interceptările, nici capitolul din rechizitoriu invalidate de judecător nu vor mai putea fi luate în calcul pentru hotărârea judecătorească.

Nicio sentință

După 2 ani de judecată, Costiniu nu a dat încă sentința. Procurorul de ședință de la DNA a făcut și 4 cereri de recuzare împotriva judecătoarei dar toate i-au fost respinse.

Iată MINUTA ÎCCJ: “Respinge, ca nefondată, cererea formulată de petentul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie privind strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 4878/2/2014 al Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a – II – a Penală. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”.

Totuși, sentința nu mai poate întârzia prea mult iar în caz că sunt mulțumiți de soluția dată, procurorii DNA pot face apel iar dosarul va ajunge la ÎCCJ.

Vedetele din dosarul Duicu

În același dosar au fost trimiși în judecată:

  • Ștefan Ponea, fost șef al IPJ Mehedinți;
  • Constantin Popescu, om de afaceri și președintele organizației municipale Orșova a PSD;
  • Valentina Drăghia, administrator al unei societăți comerciale;
  • Zenovia Elisabeta Rolea, președinte al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mehedinți,
  • Grigorița Ferarum, consilier principal în cadrul CJAS Mehedinți,
  • Doina Borugă, manager al Spitalului Județean de Urgență Mehedinți,
  • Daniela Popescu, director executiv în cadrul CJ Mehedinți și președinte al CA al Spitalului județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin;
  • Cristian Damian Stănoiu, avocat în cadrul Baroului Mehedinți.

Potrivit DNA, în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu a afirmat față de Ștefan Ponea, când acesta din urmă era inspector șef al IPJ Mehedinți, faptul că are influență asupra mai multor funcționari publici (membri ai Guvernului, funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, șeful Inspectoratului General al Poliției Române, pe de o parte, și consilierii locali din cadrul Consiliului local al municipiului Orșova, pe de altă parte).

Totodată, Adrian Duicu i-a promis lui Ștefan Ponea că își va folosi această influență pentru a-i determina pe funcționarii publici să facă acte care intră în atribuțiilor lor de serviciu.

În cazul membrilor Guvernului, funcționarilor publici din conducerea MAI și a șefului IGPR, Duicu și-a folosit influența să îl mențină temporar pe Ștefan Ponea în funcția de inspector șef al IPJ Mehedinți, iar la o dată ulterioară să îl numească într-o funcție de conducere în cadrul IGPR, respectiv director adjunct al Direcției de Ordine Publică, precum și să numească o persoană din familia acestuia într-o funcție de conducere în Ministerul Public, arată DNA.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version