Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, şi fiul său, fostul deputat PSD Vlad Cosma, scapă de închisoare în dosarul de corupţie în care fuseseră condamnați de un complet de 3 judecători al ÎCCJ, în noiembrie 2016, la 8, respectiv 5 ani de închisoare.

Tribunalul Prahova a dispus, vineri, încetarea procesului penal, pe motiv că faptele s-au prescris.

Mircea Cosma era judecat pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită (5 acte materiale) şi abuz în serviciu, (3 acte materiale), iar Vlad Cosma, pentru trafic de influenţă (3 acte materiale).

Totodată, judecătorii au încetat procesul faţă de ceilalţi doi inculpaţi din dosar, afaceristul Răzvan Alexe (condamnat inițial la 2 ani şi 6 luni de închisoare) şi fostul director în cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu (condamnat la 6 ani de închisoare).

Instanţa a mai dispus confiscarea de la inculpaţi a unui total de peste 10,6 milioane de lei.

Decizia Tribunalului Prahova nu este definitivă.

Amintim că, în martie 2018, în apel, un complet de 5 judecători de la Instanţa supremă a decis rejudecarea dosarului, pe motiv că o parte dintre martori au dat declaraţii contradictorii în instanţă şi există suspiciuni legate de modul în care procurorii de la DNA Ploieşti au administrat probele. Dosarul a fost trimis atunci la Secţia penală a ÎCCJ.

„Clanul Cosma a învins: ÎCCJ a decis că dosarul va fi rejudecat!”

Dosarul, pasat între instanțe

La rejudecare, procesul a fost amânat de mai multe ori. O parte dintre judecătorii din complet au fost schimbaţi.

Iar cum Vlad Cosma nu mai este deputat, dosarul a fost trimis de Instanța supremă, în septembrie 2019, la Tribunalul Prahova, unde procesul trebuia să se rejudece.

Însă, pe 20 ianuarie 2020, Tribunalul Prahova a trimis dosarul înapoi la ÎCCJ, susţinând că există un conflict negativ de competenţă între aceste două instanţe. În luna mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că nu există un conflict negativ de competenţă, iar dosarul s-a întors la Tribunalul Prahova.

În februarie 2021, Curtea de Apel Ploieşti a stabilit, definitiv, începerea judecării dosarului. 

Mircea Cosma și fiul său Vlad sunt acuzați că, între 2010 și 2013, ar fi primit mită un milion de euro de la patronii unor firme de asfaltare și deszăpezire ca să le acorde contracte.

Cazul Clanului Cosma – pe față și pe dos!

Între timp, Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat toate sentințele date de completurile de 3 judecători de la ÎCCJ, pe motiv că nu erau specializate pe corupție, așa că procesul se va judeca de la zero la un alt complet de 3 judecători, specializat.

Decizie-șoc a CCR, după 4 amânări: Completurile de 3 ale ÎCCJ sunt ilegale, așa cum a cerut Iordache
<strong>Clanul Cosma Mircea și copiii lui toți cu dosare de corupție sursă foto Reporter Virtual<strong>

În acest fel a scăpat și fiica baronului Mircea Cosma, Andreea Cosma (care a fost și ea pentru un mandat deputat PSD) de condamnarea de 4 ani pentru corupție, pronunțată de un complet de 3 judecători (prima instanță) de la ÎCCJ.

9 ani și 6 luni de „judecată”

Așadar, după 9 ani și jumătate de la trimiterea dosarului în judecată decătre procurorii DNA, procesul se închide pe motiv de „prescriere a răspunderii faptelor”.

În data de 11 aprilie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenţă, şi pe Mircea Cosma, pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Răzvan Alexe a fost acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită şi Daniel Alixandrescu – de luare de mită şi abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în perioada 2012 – 2013, Răzvan Alexe (apropiat al familiei Cosma) şi fostul deputat Vlad Cosma au pretins şi primit de la trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, denunţători în cauză, suma totală de 4.410.149 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societăţi către două firme controlate în fapt de Alexe.

Procurorii susţin că sumele de bani au fost pretinse şi primite de cei doi în schimbul intervenţiei la persoane cu putere de decizie din cadrul CJ Prahova, şi anume, la Mircea Cosma şi Daniel Adrian Alixandrescu (director executiv al Direcţiei Patrimoniu, având în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice), astfel încât societăţile să obţină trei lucrări de modernizare/ întreţinere a drumurilor, dar şi pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate.

Cele trei lucrări se referă la obiectivele: „Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judeţul Prahova”, „Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice – plombe” şi „Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012 – 2013”.

Conform DNA, pentru ca societăţile denunţătorilor să câştige cele trei lucrări, în cadrul CJ Prahova s-au desfăşurat, sub directa implicare a lui Mircea Cosma şi Daniel Alixandrescu, proceduri de achiziţie publică, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi prin care bugetul judeţului a fost prejudiciat cu suma totală de 6.077.273 lei.

„Pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu rezultate din lege şi din fişa postului şi pentru a favoriza cele trei societăţi comerciale, inculpaţii Cosma Mircea şi Alixandrescu Daniel Adrian au pretins şi primit de la inculpatul Alexe Răzvan o parte din sumele pretinse şi primite de acesta de la denunţători, respectiv 1.890.064 lei – inculpatul Cosma Mircea şi 130.000 lei – inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian. Anterior, în perioada 2010 – 2011, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, inculpatul Cosma Mircea a mai pretins de la reprezentantul de atunci al uneia dintre cele trei societăţi comerciale (în prezent decedat), în schimbul decontării cu prioritate a sumelor datorate de autoritatea publică judeţeană pentru lucrări executate de această firmă, suma totală de 900.000 lei, din care a primit 550.000 lei”, susţin procurorii.

Conform DNA, suma a fost disimulată în contravaloarea unor suprafeţe de teren arabil, obiect al unor contracte de vânzare-cumpărare autentificate, în baza cărora societatea le-a „achiziţionat” de la persoane interpuse de inculpat, apropiate familiei sale, la preţuri supraevaluate. Obiectul mitei l-a reprezentat în acest caz diferenţa dintre preţul de vânzare către societatea respectivă şi preţul cu care terenurile fuseseră efectiv cumpărate anterior, de la primii proprietari şi este în cuantum de 487.000 lei.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version