Președintele Klaus Iohannis dă vina pe „majoritatea parlamentară ostilă” pentru faptul că repararea Legilor Justiției „nu s-a finalizat”, deși pachetul cu proiecte nici măcar n-a ajuns la Parlament.

A fost lansat în dezbatere publică de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, abia pe 30 septembrie, la aproape un an de la preluarea puterii de către Guvernul PNL.

Amintim că, pe 10 octombrie 2019, Guvernul Dăncilă a picat prin moțiune de cenzură, iar Cabinetul Orban a ținut-o tot într-o campanie electorală, pentru ca Iohannis să obțină un nou mandat la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Iohannis a declarat joi, la şedinţa anuală de bilanţ de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), că „procesul de reparare a început deja”, fără însă a spune că acest lucru s-a produs abia în urmă cu două luni.

Publicăm declarația completă:

„Într-o Românie europeană, nimeni nu este mai presus de lege, iar Justiţia trebuie să funcţioneze la întreaga sa capacitate, pentru a-şi îndeplini misiunea nobilă.

Prin votul exprimat la referendumul din 2019, românii au transmis clasei politice un puternic semnal că independenţa Justiţiei şi buna sa funcţionare nu sunt lucruri negociabile şi reprezintă coordonatele dezvoltării unei Românii europene. Românii au dat, totodată, un mesaj clar şi pentru continuarea luptei anticorupţie şi suntem datori să răspundem onest tuturor acestor solicitări legitime ale cetăţenilor.

Procesul de reparare a Legilor Justiţiei, de creare a unui cadru legislativ coerent, stabil şi de implementare a recomandărilor MCV, ale Comisiei de la Veneţia sau ale GRECO a început deja.

Motivul pentru care acest demers nu s-a finalizat însă este binecunoscut: o majoritate parlamentară care nu numai că nu a făcut niciun secret din faptul că este ostilă unor reforme reale ale sistemului judiciar, dar care s-a şi dedicat trup şi suflet adoptării unor legi menite să-i apere pe infractori.

O majoritate parlamentară care, chiar şi după sancţiunea dură primită în 2019 din partea românilor, nu s-a sfiit să voteze măsuri contrare interesului public ori să întârzie adoptarea unora extrem de necesare.

Legislaţia în domeniul Justiţiei trebuie să fie rezultatul unor dezbateri ample purtate în următorul Parlament, cu o altă majoritate, construită în jurul unor forţe politice profund ataşate valorilor democratice.

Profesioniştii din sistemul judiciar, asociaţiile profesionale şi Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să fie parte din acest proces, pentru ca normele să reflecte realitatea socială, nevoile stringente ale sistemului judiciar, astfel încât acesta să funcţioneze în mod optim pentru democraţia noastră.

În acest context, susţinerea de către Consiliul Superior al Magistraturii a implementării recomandărilor organismelor europene, în beneficiul întregului sistem judiciar, este una deosebit de valoroasă. Nu îmi pot imagina acest demers fără implicarea CSM. Vocea dumneavoastră este extrem de importantă şi, de aceea, mă aştept să aveţi intervenţii profesioniste şi obiective”.

Ministrul Predoiu a anunțat deja că dezbaterea publică pe pachetul de legi va continua până în luna martie a anului viitor. el a promis că va desființa Secția specială de anchetare a magistraților. 

Predoiu a lansat tema de campanie a PNL pentru parlamentare: Desfiinţarea Secției speciale

Desființarea Secției speciale a fost solicitată de doi ani de organismele europene – Comisia Europeană, GRECO, Comisia de la Veneția

Astfel, pe 20 iunie 2019, exact în ziua în care CSM se pregătea să o numească pe Adina Florea șefă la secția „SS”:

GRECO a cerut desființarea urgentă a Secției speciale: „O anomalie a sistemului judiciar”

Însă Predoiu nu s-a grăbit. Acum e momentul ca PNL să-și amintească de promisiunile făcute românilor înaintea dărâmării Guvernului Dăncilă PSD (10 octombrie 2019) prin moțiune de cenzură.

Guvernul Orban a așteptat un an până să facă public proiectul de lege; între timp, SIIJ i-a salvat pe Chiuariu și Sebi Ghiță de apelurile formulate de DNA:

Secția specială a retras și apelul DNA împotriva achitării Ghiță și a șefilor de Parchet și Poliție Prahova
ÎCCJ a admis retragerea apelului DNA în cazul lui Chiuariu, decisă de Stan de la Secția special
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version