Marea coaliție nu a decis nici duminică premierul, dar și-a împărțit ministerele, după ce PNl s-a împăcat cu UDMR în urma conflictului de vineri pe tema Ministerului Dezvoltării, râvnit de liberali dar cedat până la urmă.
Astfel, PSD va avea 10 miniștri (cu SGG), PNL – 8 iar UDMR – 3. Vor fi înființate 3 ministere noi, dintre care două le vor reveni liberalilor.
La negocieri s-a mai decis ca PSD să primească 42 de secretari de stat în Guvern, PNL – 34, iar UDMR – 8. Practic, liberalii pierd 13 secretari de stat. Vor fi schimbări şi la șefia comisiilor parlamentare, după ce se va oficializa noua majoritate din Legislativ.
Marele absent al negocierilor a fost premierul demis Florin Cîțu – surprins de jurnaliști stând la o terasă în Centrul Istoric. Ciucă a ieșit la declarații flancat de Rareș Bogdan și Gheorghe Flutur.
Președintele Klaus Iohannis a convocat consultări pentru luni la prânz pentru desemnarea premierului, chemând împreună PNL, PSD și UDMR, la ora 12.00.
Sunt două variante de premier – Nicolae Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD), iar cine va deține această funcție nu poate avea și Ministerul Finanțelor.
Ciucă este preferat pentru funcția de prim-ministru, astfel că liberalii vor pierde MFP. Însă PNL a cedat și un alt portofoliu cu foarte mulți bani: cel al Ministerului Transporturilor.
Dar marea bătălie a liberalilor a fost de fapt să preia Ministerul Justiției de la USR, înaintea numirii de către Iohannis a procurorului general (cel mai probabil Gabriela Scutea va primi încă un mandat) și a noilor șefi ai DNA și DIICOT ( Antimafia este menținută în interimatul lui Bogdan Licu de 1 an și 2 luni, după demisia forțată a Giorgianei Hosu, alcărei soț a fost condamnat în primă instanță pentru fapte de corupție).
Desființarea SIIJ rămâne în varianta UDMR
Nicolae Ciucă a anunțat, sâmbătă seara, că s-a luat decizia desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), până în 31 martie.
Însă acest lucru se va produce în varianta amendamentului depus de UDMR în Parlament – adică dosarele să nu se reîntoarcă la DNA, ci să fie înființată o structură în suberdinea procurorului general numit de Iohannis.
Kelemen Hunor susține însă că aceste detalii vor fi stabilite ulterior: „Am spus că prin lege se va desfiinţa SIIJ-ul şi atribuţiile şi competenţele trebuie date la o structură, mai mult nu am discutat”.
Stelian Ion: Dosarele trebuie să meargă la DNA și DIICOT
Fostul ministru USR al Justiției, Stelian Ion, demis de premierul Florin Cîțu – demis și el ulterior – a acuzat pe Facebook:
„Monstruoasa coaliție PNL-PSD-UDMR nu vrea să desființeze SIIJ” propunând în fapt o altă structură.
Cică o vor desființa până la sfârșitul lunii martie 2022. Asta în condițiile în care proiectul este la vot final în Senat, cameră decizională. Într-o săptămână poate fi desființată dacă ar fi voință politică.
Mai mult decât atât, această coaliție contra naturii propune înființarea unei alte structuri în locul SIIJ. Or, tocmai aici e problema!
Nu trebuie să existe nicio structură unică la nivel național care să ancheteze toate infracțiunile săvârșite de magistrați, pentru că o astfel de structură ar știrbi inclusiv competența DNA și a DIICOT”.
Stelian Ion: Monstruoasa coaliție PNL-PSD-UDMR nu vrea să desființeze SIIJ”
UPDATE! Schimbări de ultimă Oră la marea împărțeală a ministerelor
Înțelegerea este ca, după un an și jumătate, PSD să preia şefia Guvernului și să-și schimbe numărul de portofolii. Astfel sub un premier PSD, PNL va avea 10 portofolii, PSD-8 și UDMR-3.
Rotaţia premierilor, stabilită prin acordul politic, se va face la 1 iulie 2023.