Medicul Mircea Beuran, fost ministru al Sănătății în Guvernul Năstase, a fost reținut de procurorii DNA, joi seară, după mai bine de 8 ore de audiere, în urma perchezițiilor efectuate de anchetatori atât la vila acestuia, cât și la Spitalul Floreasca și la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, unde acesta este profesor universitar

sursă foto Digi 24

Beuran a fost scos pe ușa din spate a DNA și dus în arestul Poliției Capitalei. El va fi prezentat instanței de judecată, vineri, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Chirurg și profesor universitar, Beuran este acuzat că a luat mită 10.000 de euro de la un medic, căruia i-a promis că va scoate la concurs, pentru el, un post de asistent universitar.

Iată precizările DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 13 februarie 2020, a inculpatului:

  • BEURAN MIRCEA, care la data faptei îndeplinea funcțiile de președinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, șef al Disciplinei Chirurgie Generală, conducător de Doctorat și profesor universitar chirurgie generală în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.
  • În 18 decembrie 2018, Beuran Mircea, a acceptat și primit de la o persoană, medic într-o unitate spitalicească din București (martor în cauză), suma de 10.000 euro, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
  • Concret, inculpatul a primit banii respectivi atât pentru a propune în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar în specialitatea chirurgie generală, pe o perioadă determinată, cât și pentru a asigura câștigarea acestui concurs de către martor.
  • Până în prezent, postul respectiv nu a fost scos la concurs.
  • Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
  • La data de 14 februarie 2020, inculpatul Beuran Mircea urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
  • Precizăm că, prezentul dosar s-a constituit ca urmare a sesizării depuse de persoana care a remis banii menționați mai sus, cu titlu de mită.”
Mircea Beuran este anchetat penal și în dosarul privind pacientei care a luat foc pe masa de operație și a murit după o săptămână, la finalul anului trecut.
 
El a condus Secția de Chirurgie 2 de la spitalul Floreasca până în luna ianuarie, când a fost demis de ministrul Sănătății, Victor Costache, în urma neregulilor depistate în cazul femeii arse pe masa de operație.
Spitalul Floreasca – amendat, iar medicul Beuran – demis după incendierea pacientei în operație
VIDEO. Val de nereguli la operația pacientei arse, coordonată de Beuran. Costache: S-a produs efect de spirtieră
FOTO. Ungureanu (USR): Beuran a intrat ca pe stradă, cu ceasul la mână, în sala de operație
UPDATE! Beuran, audiat la Serviciul Omoruri în dosarul pacientei incendiate în operație
Mircea Beuran a fost ministru al Sănătății în perioada 2003 – 2004, în Guvernul Adrian Năstase, și a demisionat după ce a fost găsit vinovat de plagiat, de către o comisie Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila“ din București.
 
Avere
 
În ultima sa declarație de avere, depusă în iunie 2019, Beuran scrie că a obținut în anul anterior venituri de 131.166 lei din salariul de la Spitalul Floreasca, 198.394 lei din cea de profesor universitar și 19.272 lei indemnizație de la Academia de Științe Medicale. 
 
Soția sa, tot  medic, a obținut 28.000 de la Spitalul Colțea, 91.588 lei de la UMF ”Carol Davila”, 34.592 lei și 84.700 lei de la două firme.  
 
Soții Beuran dețin o casă la Ciolpani de 364 mp, două mașini – un Audi A6 și o Skoda Octavia – , peste 300.000 de lei în 4 conturi la BRD, precum și obiecte de artă și de cult de circa 40.000 de euro. 
 
 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version