Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:

Predoiu a lansat noi alegeri pentru șefia DIICOT, la 1 an și 3 luni după ce a anulat procedura lui Stelian Ion

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a lansat miercuri o nouă procedură de selecție a șefului DIICOT, la un an și 3 luni după ce a anulat alegerile finalizate de antecesorul său, Stelian Ion (USR), revocat intempestiv pe 2 septembrie 2021, de premierul de atunci, Florin Cîțu.

Inițial, procedura fusese suspendată chiar pe 3 septembrie 2020, de ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode (PNL), care conduce acum Afacerile Interne, în Guvernul Ciucă.

Lansarea noii proceduri vine la o zi după declanșarea alegerilor pentru un nou procuror general al României – dar la care poate candida actualul procuror, Gabriela Scutea -, precum și pentru un nou șef al DNA – la care poate candida, de asemenea, Crin Bologa. Cei doi își încheie mandatul în 21 februarie 2023. 

Predoiu lansează, în prag de Anul Nou, alegerile pentru procurorul general și șeful DNA, dar nu și al DIICOT

Parchetul antiMafie a rămas fără procuror-șef după ce Gorgiana Hosu, numită în funcție de Iohannis în ciuda avizului negativ al CSM, a fost nevoită să demisioneze după numai 7 luni, când soțul ei a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, în primă instanță, pentru fapte de corupție.

Iohannis le-a numit procuror-șef pe Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu, în ciuda avizului negativ al CSM
VIDEO. Iohannis justifică în mod surprinzător numirea șefilor de parchete: Avizul CSM-ului mi s-a părut parţial destul de superficial
Fosta șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, se pensionează la 48 de ani. CSM a dat ok-ul și l-a trimis la Iohannis

Predoiu invocă,pentru închiderea procedurii, faptul că între timp au fost adoptate noile legi ale Justiției. „Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 303/2022, procedura de numire a procurorilor pentru ocuparea funcțiilor vacante de conducere din cadrul PÎCCJ, DNA și DIICOT, funcții prevăzute anterior la art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a fost reglementată în mod detaliat la nivel de lege; prin urmare, de la intrarea în vigoare a Legii nr. 303/2022, la data de 16.12.2022, pentru efectuarea numirii în toate funcțiile prevăzute la art. 144 alin. (1) din Legea nr. 303/2022, este obligatorie respectarea acestei noi proceduri legale, care este de imediată aplicare”, se arată înt comunicatul MJ, transmis miercuri.

Predoiu le face o concesie candidaților înscriși în procedura lansată de Stelian Ion și care au trecut prin toate fazele, inclusiv interviul: „Procurorii anterior înscriși în această procedură se pot înscrie, în condițiile legii, în procedurile de selecție deschise sau care vor fi deschise sub imperiul noii Legi nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor”.

Între timp, unul dintre candidați, Daniel Horodniceanu, a fost ales membru CSM. Procuroarea Ioana Albani se înscrisese pentru funcția de adjunct al DIICOT. Ea a fost premiată de FBI pentru combaterea criminalităţii informatice transfrontaliere.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv