Fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, poate fi urmărit penal în dosarul șpăgii de 800.000 de dolari luate în perioada 2007-2008, pe vremea când deținea funcția de prim-ministru.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, ministrului Justiţiei, Stelian Ion, cererea DNA, după ce a încuviințat-o.

DNA îi cere lui Iohannis OK-ul pentru urmărirea penală a lui Tăriceanu în dosarul șpăgii de 800.000 de dolari

Anunțul a fost făcut de Administraţia Prezidenţială, cu precizarea că că a fost înştiinţat și Parchetul General cu privire la formularea acestei cereri:

„Preşedintele Klaus Iohannis a transmis miercuri ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a lui Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, în calitate de fost prim-ministru în perioada 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, sub aspectul săvârşirii de către acesta a unei infracţiuni de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 6 şi art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea procurorului general al PÎCCJ, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008″.

Potrivit DNA, Tăriceanu ar fi primit, „în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță”.

„În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, precizează anchetatorii.

Dosarul a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.

Scurt portret:

Tăriceanu a fost ministru, prim-ministru, președinte al Senatului – al doilea om în stat -, a migrat de la PNL la ALDE și Pro România, a ratat alegerile parlamentare din decembrie 2020, este trimis în judecată într-un dosar de corupție, după ce în altul a fost achitat „cu cântec” (după ce judecătorii au eliminat din dosar interceptările, în baza deciziei CCR din 2016), iar acum va fi urmărit penal în doilea dosar, după ce Senatul îl salvase de urmărirea penală în iunie 2019. 

Tăriceanu, despre dosarul șpăgii: „La mine nu a ajuns niciun ban”
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version