Audiat până acum pe ascuns de procurorii DNA, fostul şef al Fujitsu România, Claudiu Florică, denunțătorul celor 9 miniștri pe care i-a mituit ca să câștige licitațiile pentru licențele Microsoft, a trecut astăzi pragul DNA pe ușa din față.

Claudiu Florica, dosarul Microsoft
Claudiu Florica dosarul Microsoft

UPDATE: Câteva ore mai târziu, DNA a anunțat că l-a plasat sub control judiciar atât pe el, cât și pe foștii șefi ai Microsoft România, Silviu Hotăran și Ovidiu Artopolescu.

La intrarea în sediul DNA, Claudiu Florică nu a făcut nicio declaraţie în faţa jurnaliştilor.

Florică a scăpat basma curată într-un prim dosar Microsoft, disjuns din marele dosar în care cei 9 miniştri au fost puși sub acuzare în 26 septembrie 2014, pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Dosarul disjuns a fost trimis în judecată de DNA anul trecut în 24 martie 2015, cu denunțătorii exonerați de orice vină.

Acuzații clasate în dosarul disjuns

Potrivit rechizitoriului, procurorii DNA au clasat acuzațiile de dare de mită şi cumpărare de influenţă pentru care au fost iniţial cercetaţi Dinu Pescariu, Dragoş Stan și Claudiu Florică.

În rechizitoriu se arată că cei 3 au fost martori denunţători şi le-au divulgat procurorilor încă de la începutul anchetei faptele pe care le-au comis în trecut.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a afirmat tot timpul că dosarul Microsoft a fost instrumentat pe baza denunțurilor celor trei, care au venit singuri și le-au depus în anul 2014, fără a fi vreo clipă anchetați înainte.

În 3 octombrie anul acesta au fost condamnați definitiv la închisoare inculpații din dosarul disjuns: Dorin Cocoș (2 ani și 4 luni), Gheorghe Ştefan – Pinalti (6 ani), Nicolae Dumitru – Niro (2 ani și 4 luni) și Gabriel Sandu (3 ani).

Băsescu: ”Mafiotul denunţător este astăzi regele DNA”

Fostul președinte Traian Băsescu s-a declarat indignat de faptul că cei trei au fost lăsați în libertate de DNA, cu tot cu banii pe care i-au luat șpagă. ”Mafiotul denunţător este astăzi regele DNA. Când i se pare că este în dificultate, el alege să se spovedească, la înţelegere cu procurorul. Procurorul vrea DOAR să audă un nume de politician. Iar mafiotul i-l livrează, adevărat sau nu, pentru că astfel rămâne liber şi cu banii furaţi, ba chiar fără nicio acuzaţie.( vezi mafioţi turnători notorii: Dinu Pescariu, Claudiu Florică, Dragoş Dobrescu), scria Băsescu pe Facebook după condamnarea definitivă a celor patru în dosarul disjuns Microsoft.

El acuza că ”mafiotul are în continuare vilă la Monaco, avion privat, face vacanţe de sute de mii de euro şi are sute de milioane în conturi” – referindu-se clar la Pescariu.

Însă o informație dată de Băsescu la B1TV este mult mai importantă și răstoarnă întreaga judecată a DNA: ”Cum spui că denunțul este din 2014, când eu știu despre fraude din 2012?Ceva e în neregulă…”, a spus fostul șef al statului.

Referindu-se și la dosarul EADS, Băsescu a adăugat: ”De ce nu mai merge acest dosar nu știu, dar Dinu Pescariu și Claudiu Florică, lăsați liberi, de ce i-au lăsat și cu banii? Care e responsabilitatea procurorului atunci când i-a lăsat și cu libertatea, și cu banii?”.

Kovesi: Este important să stabilim prejudiciul

În luna aprilie, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, declara că este important să se stabilească exact prejudiciul.

În septembrie 2014, DNA preciza că acesta este de 67 milioane de dolari, însă Gabriel Sandu a declarat, în timpul procesului, că prejudiciul s-ar cifra la 240 milioane de euro.

Declarația Laurei Kovesi: “În dosar se continuă cercetările. În primă fază au fost trimiși în judecată o parte dintre inculpați pentru fapte de trafic de influență, luare, dare de mită.

S-a disjuns dosarul cu privire la infracțiunea de spălare de bani, inclusiv față de persoane care au fost cercetate în faza inițială.

Apoi, alte persoane, și mă refer în special la cei care au avut calitate de foști miniștri, (…) sunt cercetate și învinuite pentru comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu.

Pentru dovedirea acestei infracțiuni este necesar să stabilim cu exactitate prejudiciul, pentru a putea să și recuperăm, mă refer la prejudiciul cauzat în dauna statului. În acest sens, au fost dispuse niște rapoarte de constatare financiară, se fac niște analize financiare, (…) se administrează în paralel și anumite probe propuse de persoanele care sunt investigate în acest dosar”.

Fostul șef al Microsoft România, Silviu Hotăran, acuzat

La audieri s-a prezentat luni dimineață și fostul director general al Microsoft România, Silviu Hotăran.

“Vreau să vă spun că în viaţa mea am promovat mereu valori legat de etică şi moralitate, nu am dat niciodată şpagă, nu am luat niciodată şpagă”, a declarat el, la ieşirea de la sediul DNA.

Potrivit unor surse judiciare, Silviu Hotăran a fost pus deja sub învinuire de DNA în marele dosar “Microsoft”.

Fostul ministru Athanasiu, audiat

Tot luni dimineață a fost audiat Alexandru Athanasiu, europarlamentar PSD și fost ministru al Educației. El s-a declarat deranjat de citația procurorilor și de acuzațiile care i se aduc.

Vor urma și ceilalți miniștri puși sub acuzare în marele dosar Microsoft în urmă cu 2 ani. Este vorba despre Ecaterina Andronescu, Daniel Funeriu, Mihai Tănăsescu, Valerian Vreme, Şerban Mihăilescu (Miki Șpagă), Dan Nica, Adriana Ţicău şi Gabriel Sandu.

Astfel, audiați deja în 2014 înaintea campaniei electorale pentru prezidențiale, aceștia se vor perinda la sediul DNA pentru a fi reaudiați acum, exact în campania electorală pentru parlamentare.

Kovesi a dat semnalul în octombrie

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, anunţa, al începutul lunii octombrie, că în marele dosar “Microsoft” “se lucrează ritmic”:

“Celălalt dosar în care s-au făcut disjungerile este în lucru. S-au făcut peste 60 de percheziţii domiciliare, s-au finalizat peste 120 de percheziţii informatice asupra unor medii de stocare, în principal calculatoare şi alte unităti IT, au fost audiate zeci de persoane, s-au ridicat documente de la instituţiile care au deţinut astfel de documente şi care interesează cauza.

În acest moment suntem in evaluarea acestor documente pentru a stabili circuitele financiare care au fost folosite. Urmează stabilirea certă a prejudiciului.

Una dintre acuzaţiile principale vizează infracţiunea de abuz în serviciu şi, pentru a putea dovedi această infracţiune şi a putea finaliza rechizitoriul sau o altă soluţie care se poate da în cursul procesului penal, este necesar să stabilim un prejudiciu cert.

Acest lucru urmează să se stabilească printr-un raport de constatare sau o expertiză în domeniul achiziţiilor publice şi se impune şi efectuarea unor expertize IT. Se lucrează ritmic”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version