Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: 50% dintre măştile de pe piaţă sunt neconforme / Ministrul Economiei pregătește un ordin prin care comercianții să precizeze asta pe produs /

Breaking News:
 
CCR a decis că Parlamentul, nu Guvernul Orban stabilește data alegerilor legislative

Alegerile parlamentare din 6 decembrie, sub semnul întrebării: Proiect de amânare pentru martie 2021

Alegerile parlamentare din 6 decembrie, stabilite de PNL prin Hotărâre de Guvern, ar putea fi amânate până în primăvara anului viitor.

Un proiect de lege în acest sens a fost depus vineri, la Senat, de Adrian Dohotaru, deputat independent, fost membru USR.

Cu o seară înainte, liderul PSD, Marcel Ciolacu, anunțase că partidul pe care îl conduce ia în calcul amânarea alegerilor parlamentare, din cauza pandemiei de coronavirus.

Curtea Constituțională a respins pe 29 septembrie, ca neîntemeiată, contestația depusă de președintele Klaus Iohannis și a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare din acest an, nu Guvernul.

Iohannis și Orban au pierdut: CCR a decis că Parlamentul, nu Guvernul stabilește data alegerilor

Atât Iohannis, cât și Orban au declarat că nu susțin amânarea alegerilor.

Iohannis: Nu comentez decizia CCR, dar nu e oportună amânarea alegerilor parlamentare

Iată însă că PSD primește cadou un proiect de lege, depus de fostul USR-ist Adrian Dohotaru.

„Data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, organizate ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, se stabileşte în ziua de duminică, 14 martie 2021. Perioada electorală a alegerilor începe la data de 13 ianuarie 2021. În cel mult 3 zile de la data prevăzută la art. 2, prin hotărâre a Guvernului se aprobă calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor”, prevede propunerea legislativă.

Iniţiatorul actului normativ susţine, în expunerea de motive, că „a organiza alegerile parlamentare în plină criză medicală înseamnă o încurajare cinică a absenteismului deja răspândit în rândul categoriilor sărace, dar şi o supra-expunere a acestor categorii în faţa riscurilor legate de infectarea cu COVID-19″.

Potrivit proiectului de lege, rămân valabile pentru alegerile organizate la 14 martie 2021 acte şi operaţiuni electorale întocmite şi realizate pentru alegerile parlamentare care fuseseră preconizate pentru 6 decembrie 2020: listele de susţinători ai partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice/electorale şi ai candidaţilor independenţi, acestea putând fi depuse la Biroul Electoral Central şi birourile electorale de circumscripţie; cererile de înregistrare ca alegător prin corespondenţă şi ca alegător din străinatate; listele de susţinători depuse la BEC şi birourile electorale de circumscripţie, acestea putând fi actualizate şi/sau modificate, până la data stabilită conform art. 3; constituirea şi completarea BEC şi a birourilor electorale de circumscripţie; deciziile birourilor electorale prin care au fost înregistrate liste de susţinători, candidaturi şi alianţe electorale.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, activitatea birourilor electorale constituite pentru alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie 2020 se suspendă până la data prevăzută la art. 2. Pe durata suspendării activităţii birourilor electorale, toate actele şi documentele primite, create şi deţinute de acestea se păstrează de către Autoritatea Electorală Permanentă (…) Bunurile achiziţionate pentru alegerile parlamentare ce fuseseră preconizate pentru data de 6 decembrie 2020 până la data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi păstrate şi conservate în mod corespunzător de autorităţile publice care le-au achiziţionat, în vederea utilizării lor pentru alegerile organizate pe 14 martie 2021″, se mai arată în proiect.

Inițiativa legislativă mai prevede că sumele alocate prin HG 755/2020 privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor parlamentare din anul 2020, Ministerului Afacerilor Interne, AEP, MAE, Agenţiei Naţionale de Integritate, Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, precum şi Secretariatului General al Guvernului, pentru Institutul Naţional de Statistică şi rămase neangajate şi/sau neutilizate la data intrării în vigoare a prezentei legi se restituie în vederea reîntregirii Fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în cel mult 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Proiectul de lege va intra în dezbaterea Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată – și unde PSD are majoritate singur. 

Votul final va fi dat în Camera Deputaților, unde PSD are nevoie de UDMR pentru a deține majoritatea.

0 Shares